Hrubý drží krok a končit ještě nechce

  13:33
Praha - V nedávném duelu s Ostravou dosáhl magické hranice devíti tisíc nastřílených bodů a v tabulce superstřelců se posunul na osmé místo. Za sebou nechal svého bývalého spoluhráče Petra Tremla, současného trenéra USK Praha, před sebou má exkunínského Jaroslava Kováře či reprezentačního trenéra Michala Ježdíka. O kom je řeč? O Václavu Hrubém, rozehrávači pražské Sparty, jenž v prosinci loňského roku oslavil osmatřicáté narozeniny.

Jméno rozehrávače Václava Hrubého je v českém basketbalu pojmem. Patří mezi nejvýznamnější české basketbalisty posledních patnácti let, v reprezentačních týmech Československa a České republiky odehrál celkem 133 utkání. V tuzemské nejvyšší soutěži odehrál devatenáct sezon a před tou letošní, jubilejní dvacátou, měl na kontě 8849 nastřílených bodů. Čtyřnásobný ligový šampion, jenž má ve své sbírce i pět stříbrných a tři bronzové medaile, zaokrouhlil své bodové konto na devět tisíc v duelu s Ostravou a na basketbalový důchod zatím rozhodně nepomýšlí.

Co pro Václava Hrubého znamená překonání hranice devíti tisíc nastřílených bodů?

Určitě je to příjemné, ale pro mě střílení bodů nikdy nebylo nejdůležitější činností. Od malička jsem byl rozehrávač a spíše jsem připravoval pozice pro své spoluhráče. V každém případě jsem však rád, že jsem této hranice dosáhl.

Před začátkem letošní sezony jste měl na kontě 8849 bodů. Věděl jste o tom a předpokládal jste, že můžete magického čísla s devítkou na začátku docílit v letošním ročníku?

Samozřejmě jsem věděl, kolik bodů mi chybí k hranici devíti tisíc, protože jsem se to dočetl v brožuře Mattoni NBL. V průběhu sezony jsem to ale přestal sledovat, protože naše výsledky zpočátku nebyly takové, aby člověk zjišťoval, kolik dává bodů. Až před zápasem s Ostravou mě jeden pán upozornil, že mi chybí 18 bodů a náhodou se to právě v tom utkání podařilo. (Hrubý nastřílel proti Ostravě právě potřebných 18 bodů - pozn. red.)

Devět tisíc nastřílených bodů, to je úžasné číslo. Dá se v té souvislosti vůbec vzpomenout na první koš, kterého jste dosáhl?

Matně si vzpomínám, že to bylo v době, kdy jsem hrál v dorostu a pendloval jsem do družstva mužů. Tehdejší VŠ Praha hrály na Interu Bratislava a v tom zápase jsem zaznamenal čtyři body.

Patříte k nejstarším hráčům, kteří se pohybují po palubovkách Mattoni NBL. Máte nějaký recept na basketbalovou dlouhověkost?

Žádný recept nemám, navíc si myslím, že nejsem ani příkladným vzorem životosprávy. V každém případě však jdu do každého tréninku na maximum a snažím se nic neošidit. Když někdy nemůžu, tak se domluvím s trenérem a vynechám třeba jeden trénink. Myslím si, že je lepší trénovat naplno a pak jednou vynechat, než chodit na všechny tréninky a dělat je s polovičním úsilím.

Ve Spartě máte kolem sebe spoustu mladých hráčů. Jak se mezi nimi cítíte?

Je to příjemné. Musím však říct, že jsem na to zvyklý, protože uplynulé dva roky jsem strávil v Pardubicích a tam bylo věkové složení týmu podobné.

Jak se v očích Václava Hrubého změnil basket za posledních deset let?

Hra se určitě hodně přitvrdila a zrychlila. Útočníci to mají v současné době mnohem těžší, než dřív. V minulosti se nehrála tak těsná a agresivní obrana. Basketbal se hodně změnil především po silové stránce, je mnohem fyzicky náročnější.

Přemýšlíte nad tím, čemu se budete věnovat po skončení aktivní hráčské kariéry?

Já jsem už před nedávnem pracoval v advokátní kanceláři jako koncipient, působil jsem tam pět let. v současné době píši dizertační práci na právnické fakultě a někdy na podzim bych chtěl obhájit titul JUDr. Po skončení kariéry bych chtěl využít svého vzdělání a i když nevím, zda to bude právě v advokaci nebo v jiné oblasti, určitě bych chtěl tu školu využít.

Basketbal děláte dlouhou řadu let. Nepřemýšlíte o tom, že u něj zůstanete i nadále?

Je pravda, že basketbal dělám po celý svůj dosavadní život, který je s basketem úzce spojený. Zvykl jsem si na ten styl, basketbal pro mě znamená hodně. Například o  trénování však určitě nepřemýšlím. Spíše možná o nějaké práci okolo, ale trénovat bych nechtěl.

Největších úspěchů jste dosáhl v dresu USK Praha. Vzpomínáte na roky strávené na Folimance?

Určitě, a jen v nejlepším. Měli jsme velmi dobrou partu, s hráči jsme byli ve velmi úzkém kontaktu. Když se hrálo, tak se hrálo, když byl čas na zábavu, tak byla zábava. Ze všech týmů, v nichž jsem působil, vzpomínám nejradši právě na angažmá v USK.

Letos však oblékáte dres druhého pražského týmu. Jak vidíte jeho šance v probíhající sezoně?

Na začátku sezony jsme si říkali, že bychom se chtěli dostat do playoff. Situace se pak vyvinula tak, že bychom velice rádi odehráli nadstavbovou část v první šestce a už to samo o sobě je podle mého názoru velkým úspěchem. Pokud se nám to podaří, můžeme se během zápasů ve skupině A1 připravovat na playoff. A případný úspěch v něm bude něco navíc.

Se všemi špičkovými týmy Sparta hrála vyrovnaná utkání, některá družstva dokonce dokázala porazit. Věříte si?

Myslím si, že můžeme porazit kohokoliv. Výjimkou je samozřejmě Nymburk, který se také dá porazit, ale v tom případě by nám muselo všechno vyjít a Nymburku by se naopak nesmělo dařit tak, jako se mu daří obvykle.

Teď z jiného soudku. Věnujete se také jiným sportům? Jak relaxujete?

Velice rád hraji tenis, ale v sezoně na to není příliš času a někdy ani chuť. Po každém zápase jsem vždy rád, že se dám dohromady (usmívá se). Stačí mi dva dny, v pondělí odpoledne už funguji. Co se týče relaxace, chodím na procházky se psem a čtu.

Hrajete svou jubilejní 20. sezonu. Přemýšlíte o tom, že bude poslední, nebo budete prohánět mladší protihráče i v dalším roce?

Samozřejmě vše záleží na mém zdraví (zaklepe na dřevo). Můj život nestojí na tom, jestli budu s basketem pokračovat, nebo skončím. Pokud bude ze strany Sparty zájem, rád bych však ještě v příští sezoně pokračoval. Cítím, že ještě mohu držet s mladšími hráči krok a pokud tedy bude sloužit zdraví, nemám zatím důvod končit.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...