Hrubého připravila reprezentace o Krkonoše

Pardubice - Basketbalisté pardubického Ostacoloru vstoupili do další fáze přípravy na nadcházející ročník Mattoni NBL. Její kondiční část završilo minulý týden soustředění v Krkonoších. V těchto dnech trénují opět v domácím prostředí. „Pobyt na horách nám určitě prospěl, loni jsme něco podobného neabsolvovali,“ upozornil pardubický trenér Marian Svoboda, který se po zisku titulu mistra Evropy s českými reprezentantkami do 20 let ke svému týmu připojil právě až před soustředěním v Horním Maršově.

Už tam se jeho svěřenci částečně věnovali basketbalu. „V tělocvičně jsme trénovali střelbu,“ přiblížil kouč náplň přípravy s basketbalovým míčem. K dispozici měl celkem dvanáct hráčů. „Karla Formánka jsme však během pobytu uvolnili kvůli povodním domů do Děčína,“ prozradil Svoboda.

Soustředění se také nezúčastnila největší letní posila Ostacoloru, rozehrávač Václav Hrubý, který startoval s reprezentací na pražském turnaji Czech Basketbal Open. Ke slovenskému pivotmanovi Miroslavu Futovi začátkem tohoto týdne přibyla další zamýšlená zahraniční akvizice Chorvat Mirko Sčekič. „Jsou u nás zatím jen na zkoušku,“ připomněl Svoboda.

Na rozhodnutí, zda o ně budeme mít zájem, je ještě dostatek času,“ naznačil trenér, že vedení klubu nebude s případným uzavřením smluv pospíchat. „Zatím těžko hodnotit, více napoví až přípravné zápasy,“ upozornil trenér.

První utkání sehrají jeho svěřenci ve čtvrtek, kdy v hale na Dukle přivítají tým Triga Eprin Brno. Ve dnech devátého až jedenáctého září čeká Ostacolor základní skupina Česko-slovenského poháru, v níž se v Praze střetne s domácím USK a slovenskými celky Komárnem a Pezinkem.

S mužstvem již netrénuje Patrik Smažák. „Projevil zájem odejít a vedení klubu ho uvolnilo,“ poznamenal Svoboda, jenž se obsazení důležitého postu rozehrávače neobává. „Přišel zkušený Hrubý, navíc máme v záloze Skaleckého a juniora Tylchrta,“ vyjmenoval trojici možných tvůrců hry.

V současné době se pardubický tým v přípravě již plně zaměřuje na čistě basketbalové prvky. „Hodně se věnujeme střelbě, aby hráči získali zpět potřebnou jistotu. Nacvičujeme rychlé protiútoky a postupně přejdeme na jednotlivé systémy hry,“ popsal Svoboda, co jeho svěřence do zahájení nové ligové sezony, která odstartuje 25. září, ještě čeká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž