Ireně Borecké nominace (zatím) unikla.

Ireně Borecké nominace (zatím) unikla. | foto: ČBF

Hráčky s rozdílným osudem: Večeřová se v nominaci našla, Borecká nikoli

  • 0
Ivana Večeřová a Irena Borecká, dvě basketbalové mistryně Evropy, které ale mají rozdílnou naději, že se do národního týmu vrátí. První se v nominaci na světový šampionát objevila, druhá nikoli.

Večeřová se našla v české nominaci...

Ivana Večeřová zrovna chvátala na schůzku s reprezentační kolegyní Janou Veselou a těšila se, jak spolu proberou los mistrovství světa.

Jejich kluby, Galatasaray Istanbul a Valencia, se dnes utkají v basketbalové Eurolize. "Chytám české programy, takže jsem los viděla naživo. Nemáme Ameriku ani Austrálii, líp to pro nás asi nemohlo dopadnout," řekla Večeřová.

Její jméno je jedním z osmi, která kouč Blažek s velkým předstihem vybral do nominace. "Konzultovali jsme to spolu, ještě než byl zvolen národním trenérem. Chtěl vědět, zda bude mít k dispozici všechny zkušené hráčky, jinak by do konkurzu asi ani nešel."

Ale nemůže to být trochu nefér vůči ostatním hráčkám, když jsou ve výběru prakticky jen čtyři volná místa? "Nemyslím si to. Mladé holky by se o to měly naopak do poslední chvíle rvát. Šanci mají, to jim musí dodávat energii," říká třicetiletá pivotka. "Já se moc těším. Věřím, že budeme mít super tým a že v něm všechno bude fungovat."

Borecká zřejmě bude v týmu chybět

Irena Borecká hraje basketbal za Karlovy Vary, na zápasy finálových bojů při mistrovství světa 2010 by tedy klidně mohla dorazit ze svého bytu pěšky.

V nominaci trenéra Blažka však zatím nefiguruje. "Zahrát si šampionát doma by bylo moc hezké, ale já se rozhodně nikam necpu," říká mistryně Evropy z roku 2005.

Na reprezentaci tak trochu zanevřela při loňském evropském šampionátu.

"Před ním už jsem v nároďáku nějakou chvilku nebyla, takže nominace přišla jako příjemné překvapení," vzpomíná Irena Borecká. "Pak jsem ale téměř pořád seděla na lavičce." A to už zažít nechce.

"Nikdy neříkej nikdy. Ale tu nominaci na zbylá čtyři místa asi nechám mladším holkám. Já bych ve svém věku přece jen chtěla nějakou minutáž," řekla devětadvacetiletá hráčka.

Že byla nominace osmi kolegyň zveřejněna už deset měsíců před akcí, to Borecké nevadí. "Šest jmen, to byly tutovky. Pak je to věc kouče, on má právo na svou volbu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž