Houška: Možná to byla zkouška na play-off

  12:08aktualizováno  15:54
Děčín - Dvě domácí vítězství = jistota druhého místa. Tuto rovnici měli ve druhé polovině minulého týdne basketbalisté Děčína neustále před očima a vyřešili ji na výbornou. Ve čtvrtek přehráli před televizními kamerami Pardubice, včera zdolali v severočeském derby Liberec, a do play-off tak vstoupí z druhé nejvýhodnější pozice.

Děčín se držel na stříbrném stupínku hodně dlouho, avšak v závěru dlouhodobé části Mattoni NBL musel odolávat mohutnému náporu mocně finišujícího Prostějova. Orli vyhráli mezi 31. a 39. kolem devět zápasů v řadě a v té době se zdálo, že mohou být v dostizích za druhou příčkou úspěšní.

Na radost nebyly síly

Do karet jim totiž hrála jak skutečnost, že měli před sebou zdánlivě přijatelnější soupeře, tak i lepší bilance vzájemných zápasů s Děčínem (3 - 1). Jenže jakmile Hanáci v polovině dubna propadli v Novém Jičíně, všechno se rázem otočilo. Severočechům stačily k definitivnímu potvrzení druhého místa dvě výhry ze čtyř utkání.

V Nymburce sice bez svého klíčového muže Levella Sanderse neuspěli a po jednoznačném průběhu prohráli s obhájci titulu vysoko o dvaatřicet bodů, avšak následná dvě domácí střetnutí s Pardubicemi a Libercem už zvládli, a tak je jasné, že své současné postavení udrží.

"Mám z toho obrovskou radost. Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že budeme po základní části na druhém místě, tak by tomu asi nikdo nevěřil," vykládal pár minut po vítězném utkání s Libercem Jakub Houška.

Reprezentační pivot včera předvedl před zraky početného příbuzenstva velice kvalitní výkon. S 16 body byl nejlepším střelcem utkání a navíc si díky 11 doskočeným míčům (z toho 6 v útoku!) připsal svůj třetí double-double v probíhající sezoně.

Cesta jeho týmu za "povinnou" výhrou však v žádném případě nebyla jednoduchá. Hosté totiž začali velice aktivně a favorizovaní domácí hráči zpočátku v obraně nevěděli, kam dřív skočit. "Na začátku jsme byli takoví ospalí, hrozně špatně jsme bránili," připustil muž přezdívaný "Kouba".

Úvodní čtvrtina jakoby do jisté míry kopírovala čtvrteční duel s Pardubicemi. Synthesia nasázela Děčínu za deseti minut hry 30 bodů, Kondoři jen o 2 méně. "Přesně tak, to samé se nám stalo i v minulém zápase s Pardubicemi. Byl to úplně stejný začátek, ale nevím, čím to bylo," krčil Houška rameny.

"Možná jsme byli trochu nervózní, protože jsme moc chtěli vyhrát."

K velké radosti děčínských fanoušků se nedělní utkání s Libercem i nadále vyvíjelo v podobném duchu jako předchozí souboj s východočeským klubem. V obou zápasech totiž svěřenci trenéra Pavla Budínského dokázali v dalších třiceti minutách podstatně vylepšit hru na obranné polovině hřiště, což také přineslo kýžený efekt.

Zatímco první část hry vyhráli liberečtí basketbalisté o třináct bodů 28:15, zbývající tři čtvrtiny už jasně opanoval Děčín v poměru 64:37.

"Postupem času jsme se naštěstí zlepšili. Pro nás bylo hrozně důležité, že jsme to do konce prvního poločasu stáhli a dostali se zpátky do zápasu," neměl Houška problém s označením klíčové pasáže hry. "Druhý poločas už byl v našich rukou. Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát a za tím jsme si šli."

Liberec naposledy vedl v polovině 26. minuty, kdy mu Lukáš Kraus vrátil jednobodový náskok (51:50). Pak ale Jakub Houška tříbodovou akcí odstartoval zřejmě rozhodující šňůru 11:1, která Děčínu dodala klid. Přelom třetí a čtvrté části hry domácí vyhráli 20:6, dostali se do třináctibodového trháku (70:57) a dvouciferné vedení už nepustili.

"Možná byl zápas s Libercem takový hodně upracovaný a možná nám po něm trochu chyběly síly na tu radost, ale pro nás je důležité, že jsme ho zvládli a vyhráli. Druhé místo je úplně super a teď jde jenom o to, abychom ho potvrdili i v play-off," přeje si Houška úspěch v nejdůležitější části sezony.

Pikantní je, že ve čtvrtfinále se Děčín s velkou pravděpodobností utká právě s Libercem. Pokud totiž Kondoři zvládnou poslední utkání proti zdecimovanému Ústí, skončí na sedmém místě.

"Je možné, že to byla taková zkouška na play-off," přemítal čtyřiadvacetiletý podkošový hráč o možném soupeři Děčína pro 1. kolo vyřazovacích bojů.

Před zápasem to však on ani jeho spoluhráči neřešili. "Házeli jsme to za hlavu. Teda hlavně jsme si řekli, že bychom to měli hodit za hlavu," rozesmál se Houška. "Potřebovali jsme vyhrát a zároveň jsme věděli, že oni nám to jen tak nedají, protože také potřebují ještě jednou vyhrát, aby skončili sedmí a nešli ve čtvrtfinále na Nymburk."

Dva body nakonec získal podle očekávání Děčín, který si tak s definitivní platností pojistil druhé místo, ovšem žádná mohutná oslava se včera nekonala. "S klukama zajdeme jako vždycky na večeři a na pivko, ale oslavu bych nechal až po play-off. A doufám, že s medailí."

Kočvara: Nic jsme nevypustili

Liberečtí basketbalisté nepůsobili navzdory čtrnáctibodové porážce skleslým dojmem. V případě výhry by sice už nyní sebrali dotírající Ostravě veškeré naděje na sedmou příčku, avšak Kondoři moc dobře vědí, že mají všechno ve svých rukou. Jestliže si ve středu poradí v Tipsport aréně s Ústím, skončí sedmí právě oni.

"Chceme vyhrát každé utkání a chtěli jsme vyhrát i tady v Děčíně, protože kdyby se nám to povedlo, tak jsme se napevno dostali na sedmé místo a poslední zápas s Ústím bychom mohli odehrát v úplném klidu. Rozhodně si myslím, že z našeho výkonu bylo vidět, že jsme nic nevypustili," předeslal liberecký pivot Aleš Kočvara.

V úvodních dvaceti minutách si hosté udrželi úspěšnost střelby z pole těsně pod hranicí 50% (14/30) a dokázali se vyvarovat zbytečných míčových ztrát. Postupem času ale začali pod tlakem děčínské obrany mnohem častěji chybovat (celkem ztratili 18 míčů) a po přestávce proměnili jen 8 z 28 střeleckých pokusů (28,6%).

"Ve druhé půli už jsme asi neměli tolik sil, i když jsme byli v docela slušné rotaci a zahráli si všichni hráči," zamýšlel se Kočvara nad příčinami porážky.

Jednou z nich byla podle jeho slov i kvalitnější defenziva Děčína. "Mám pocit, že Děčín ve druhém poločase hodně zlepšil obranu. Nám už to navíc v útoku tak nešlo. Na začátku se nám extrémně dařilo, snažili jsme se o vytvoření dobrých střeleckých pozic, ale v dalším průběhu zápasu už se nám to moc nedařilo."

Kondoři prohráli s Děčínem v základní části všechna čtyři vzájemná utkání. Pozitivní pro ně může být alespoň fakt, že ve včerejším duelu se jim vůbec poprvé podařilo svého severočeského soka udržet pod osmdesáti nastřílenými body.

"Myslím si, že jsme zčásti bránili tak, jak jsme chtěli," přikývl Kočvara. "Spíš bych ale řekl, že konečné skóre hodně ovlivnilo to, že oni měli v první půli opravdu špatnou střelbu z perimetru."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Krásný zákrok k ničemu. Rittich zachytil puk za čárou, sezona mu nejspíš končí

2. května 2024  13:47

Chybělo málo a třeba by slavil. Teď je kolem hokejového gólmana Davida Ritticha naopak nejasno. V...

Klepiše po odchodu z Kladna získala Plzeň. Slibuje si pomoc v přesilovkách

2. května 2024

Hokejový útočník Jakub Klepiš se stal novou posilou Plzně, s kterou uzavřel roční smlouvu....

Po změně už jsem prahla, říká Kvapilová. Předvedla se jako vydařený nákup

2. května 2024

Slovenská univerzálka Nikola Kvapilová, která se stala největší hvězdou volejbalového týmu žen...

Sestava naplněná posilami z NHL, proti Finům bude chytat Dostál

2. května 2024  12:42

Čeští hokejisté nastoupí v dnešním úvodním utkání na Českých hokejových hrách v Brně proti Finsku v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...