Česká hráčka Kateřina Elhotová (vlevo) brání Angel McCoughtryovou ze Spojených států

Česká hráčka Kateřina Elhotová (vlevo) brání Angel McCoughtryovou ze Spojených států | foto: AP

Horáková má novou spoluhráčku: Taurasiovou nahradí jiná superhvězda

  • 1
Diana Taurasiová dopovala a ambice jejího Fenerbahce Istanbul povadly. Vždyť Američanka byla nejlepší střelkyní basketbalové Euroligy. Turecký velkoklub ale rychle našel náhradu: další americkou skórerku Angel McCoughtryovou.

Česká rozehrávačka Hana Horáková bude míče posílat ke čtyřiadvacetileté křídelnici, která doposud působila v maďarském Euroleasingu Šoproň a s 22 body na zápas byla druhou nejlepší kanonýrkou Euroligy.

Jak silné postavení mají v současné basketbalové Evropě turecké peníze, naznačí následující informace: Šoproň a Fenerbahce se potkávají ve stejné základní skupině.

Při prvním duelu obou týmů nasázela McCoughtryová svým novým spoluhráčkám 19 bodů. ve druhém dokonce 39. Ani tento výkon však na Fenerbahce nestačil. Turecký šampion v přestřelce zvítězil 92:81 a i bez distancované Taurasiové uhájil letošní neporazitelnost.

Však taky manažer maďarského klubu Zoltán Török po odchodu McCoughtryové poznamenal: "Bylo to pro nás těžké, bolestné rozhodnutí. Náš tým teď potřebuje čas, aby se z takového šoku vzpamatoval."

Prodeje hráčských smluv v rozehrané sezoně jsou totiž v Eurolize něčím výjimečným. Nota bene mezi kluby, které si zajistily postup do šestnáctky nejlepších.

Angel McCoughtryová v dresu Šoproně.

Angel McCoughtryová v dresu maďarské Šoproně.

Angel McCoughtryová, Dobrí anjeli Košice

Angel McCoughtryová v dresu Dobrých anjelů Košice.

McCoughtryová je jednou z nejvýraznějších mladých hvězd světového basketbalu. Z mistrovství světa 2010 v Česku si odvezla zlato, stejný cenný kov brala před čtyřmi lety z Panamerických her v Brazílii.

V WNBA doposud odehrála dvě sezony: v první byla označena za nováčka roku, ve druhé dovedla Atlantu Dream až do finále, když během loňského play-off nastřílela v jednom ze zápasů rekordních 42 bodů.

Také v Eurolize působí McCoughtryová druhým rokem. Premiéru si odbyla v kádru slovenských šampionek Dobrí anjeli Košice, kterým výrazně pomohla do čtvrtfinále soutěže.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž