Rapper Kato jako protagonista kampaně Hej ty, žádný hejty!

Rapper Kato jako protagonista kampaně Hej ty, žádný hejty! | foto: CZ BASKETBALL

Hej ty, žádný hejty! Žádný řev! Proti rasismu z tribun jde i rapper Kato

  • 24
Nenávist nemá ve sportu místo, říká osvětová kampaň České basketbalové federace. Ve videu, které se natáčelo s malými basketbalisty v pražské hale Folimanka, vystupuje také rapper Kato či herec Roman Štabrňák.

Společně se startem nové basketbalové sezony, kterou uvidí i fanoušci v halách, se spouští také kampaň, která jasně vyzývá: Hráči, trenéři, rozhodčí, diváci, nechte své „hejty“ doma. Český basketbal tak chce jít ostatním sportům příkladem v tom, jak se má k sobě komunita kolem sportu chovat.

„Basket je víc než jen samotná hra na hřišti. Je odedávna napojen na kulturu, má svou specifickou módu, hudbu i styl komunikace. Naší ambicí je i v Česku udělat z basketu fenomén přesahující samotný sport,“ vysvětluje Martin Peterka, marketingový ředitel České basketbalové federace. 

„Když jsme před rokem startovali změnu vizuálního stylu, mluvili jsme o hodnotách jako je rebelství, kreativita a týmovost. Chceme být komunitou a udávat trendy i ostatním sportům. V tom, jak se k sobě vzájemně chováme, i tím, jak komunikujeme,“ doplňuje Peterka.

Pro excesy není v basketbalu místo

„Hej ty, nezkoušej na nás ty svý hejty. Přišli jsme hrát basket, tak jsi s námi, nebo nejsi. Rvi se jako lev, ať jsi, nebo nejsi Čech. Tu hru, kterou tak miluješ, nezkazí žádný řev…,“ zní ve dvouminutovém videu, které speciálně pro basketbalovou federaci složil rapper Kato z hiphopové formace Prago Union.

Video ke kampani CZ.Basketball proti nenávisti na tribunách:

Kampaň chystala ČBF společně s agenturou AETNA už k loňskému ročníku, ale ten se nakonec kvůli situaci s covidem prakticky neodehrál. 

Nyní je ale téma možná ještě aktuálnější.

„V průběhu posledních měsíců se totiž objevila řada událostí u ostatních sportů, kterým chceme předcházet. Ať už jde o rasistické nadávky, bitky mezi fanoušky, šikanu v dětských týmech nebo uzavřené stadiony. Vzkazujeme, že pro takové excesy není v našem sportu místo. Jsme rasově, genderově i jakkoli jinak naprosto tolerantní sport - a budeme důsledně trestat všechny ty, kdo komunitu kolem našeho sportu narušují. Proto vzniklo pod patronací projektu Bez faulů i speciální desatero Hej ty, žádný hejty,“ dodává Martin Peterka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž