Veronika Voráčková (vpravo) z USK Praha hlídá Maxuellu Lisowaovou Mbakaovou z...

Veronika Voráčková (vpravo) z USK Praha hlídá Maxuellu Lisowaovou Mbakaovou z Villeneuve. | foto: FIBA

Hratelný, ale nevyzpytatelný. USK čeká ve Final Four francouzský debutant

  • 1
Basketbalistky USK Praha se utkají v pátek s francouzským týmem Villeneuve-d’Ascq o postup do finále Evropské ligy. Na závěrečném turnaji Final Four v tureckém Mersinu se české mistryně posedmé představí v semifinále a pokusí se podruhé v historii a po devíti letech probojovat do rozhodujícího duelu o titul.

„Myslím, že můžeme být hrdí, že jsme znovu ve Final Four. Za nějakých deset sezon jsme tam posedmé, což je něco, co nemá každý. Je to hezká bilance a důkaz, že stále držíme úroveň jako jeden z nejlepších týmů v Evropě,“ řekla ČTK trenérka Natália Hejková.

Pražanky se dostaly do Final Four potřetí za sebou, v posledních dvou letech ale skončily vždy čtvrté. V sezoně 2014/15 soutěž ovládly a poslední medailový úspěch vybojovaly před pěti lety.

Program Final Four Euroligy

Pátek 12. dubna - semifinále:

15:00 USK Praha - Villeneuve-d’Ascq
18:00 Mersin - Fenerbahce Istanbul

Neděle 14. dubna:

15:00 o 3. místo
18:00 finále

S Villeneuve-d’Ascq se hráčky USK utkaly již v základní části. Doma zvítězily 74:63, na hřišti soupeře prohrály 81:90. Ve Francii jim chyběli trenérka Hejková a asistent Martin Pospíšil.

„Po herní i mentální stránce budeme připravené na to, že chceme vyhrát. I když jsme poslední utkání u nich prohrály, byl to jeden z našich nejhorších zápasů v sezoně. Za celou dobu jsme nedostaly 90 bodů, ale tam ano. Obrana byla velmi špatná a nebyly jsme v plné sestavě. Nyní budeme v silnějším složení,“ podotkla Hejková.

České šampionky jsou favoritkami i podle expertů oslovených oficiálním webem soutěže. S bilancí 12 výher a dvou porážek ovládly základní skupinu B a poté porazily ve čtvrtfinále Schio 2:1 na zápasy. Ve Final Four debutující Villeneuve-d’Ascq postoupil ze stejné skupiny s bilancí 8:6 a ve čtvrtfinále vyřadil maďarský Miškovec také po výhře v sérii 2:1.

Natália Hejková, trenérka USK Praha

„Mají šikovné a agresivní hráčky, které hrají velmi tvrdě. Po individuální stránce jsou velmi dobré. Občas jim jen hapruje organizace hry, která je někdy v obraně i útoku chaotická. Pokud budeme hrát chytrý basketbal, tak si myslím, že to zvládneme,“ řekla Hejková.

S tím souhlasí i rozehrávačka Tereza Vyoralová. „Mají zápasy hodně na houpačce. Když se jim ale daří, jsou v laufu a hodně nebezpečné. Hrají drze a mají velké sebevědomí. Hlavní bude, abychom je nepustily do hry a byly agresivnější. Tudy vede cesta,“ uvedla Vyoralová.

Medaile? Věřím, že nějakou urveme, těší se Vyoralová na sedmé Final Four s USK

Pražanky se při absenci zraněné kapitánky Teji Oblakové budou opírat o týmový výkon, čtyři jejich hráčky mají v tomto ročníku Evropské ligy dvojciferný průměrný počet bodů.

Nejproduktivnější je Australanka Ezi Magbegorová (13,6), daří se také Nyaře Saballyové (12,6), Valériane Ayayiové (11,6) a Maríi Condeové (10,4). USK je nejlépe doskakujícím (40,5) a druhým nejproduktivnějším týmem soutěže (74,6).

Magbegorová z USK Praha kandiduje na dvě ceny v Eurolize basketbalistek

Nejlepší střelkyní francouzského týmu je americká rozehrávačka Kennedy Burkeová s průměrem 15,4 bodu na zápas. Následují Kariata Diabyová (11,7), Janelle Salaunová (11,3) a Shavonte Zellousová (10,1). Vedení týmu Villeneuve-d’Ascq chystá pro své fanoušky promítání zápasu v domácí hale na velkoplošné obrazovce.

„I když jsme v pozici favoritek a vyhrály jsme skupinu, nemůžeme to vůbec podceňovat. Musíme být na ně připravené a soustředěné. Když budeme dodržovat to, co si připravujeme, tak máme na to je porazit,“ dodala Vyoralová.

Zápas začne v 15:00 SELČ, o tři hodiny později vyzve domácí Mersin obhájce titulu Fenerbahce Istanbul. Utkání o konečná umístění se odehrají v neděli.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž