Tomáš Satoranský (vlevo) v dresu FC Barcelona útočí v ligovém zápase s Baskonií.

Tomáš Satoranský (vlevo) v dresu FC Barcelona útočí v ligovém zápase s Baskonií. | foto: Profimedia.cz

Veselý nej střelcem Barcelony, v Palau Blaugrana slavili i Satoranského

  • 5
Doma je doma. FC Barcelona se v nové basketbalové sezoně konečně představila v Palau Blaugrana. A slaví v něm ligovou výhru 89:74 nad Baskonií. Jan Veselý má za sebou nejlepší zápas v novém dresu, s 15 body byl top střelcem utkání, připojil pět doskoků. Tomáš Satoranský zvládl pět asistencí a k nim tři body, když proměnil svou jedinou střelu z pole.

Barcelona stihla ve druhé polovině září vítězný turnaj o šampiona Katalánska, zápasy o španělský Superpohár, kdy ve finále padla s Realem Madrid po prodloužení, a první kolo španělské ligy ACB v podobě porážky na palubovce Gran Canarie.

Říjen zahájila vítězně, ač v souboji tradičních týmu Euroligy nezvládla první poločas. Ztratila ho 39:51. Třetí čtvrtina 26:7 a čtvrtá 24:16 však ukázaly, kdo má v reálu navrch.

Vedle Veselého táhli Barcelonu střelecky Álex Abrines (13 bodů), Sertac Sanli a Rokas Jokubaitis (oba 11 bodů). Satoranský se po vážném zranění kotníku do zakončení stále nehrne, ani on však nescházel u klíčových momentů utkání v podobě bodové série 19:0.

Baskonii střelecky táhly americké posily. Rozehrávač Darius Thompson zaznamenal 13 bodů, pivotman Steven Enoch jen o bod méně.

Real Madrid uspěl i ve druhém zápase, doma si poradil s Obradoirem 93:79, když se bosenský střelec Džanan Musa blýskl 22 body.

David Jelínek pomohl Murcíi k vítězství 81:64 v Zaragoze čtyřmi body a třemi doskoky. Hvězdou zápasu byl s 28 body jeho spoluhráč Thaddus McFadden, známý i z českých palubovek.

Girona Marca Gasola padla hale Tenerife 67:76, nepomohlo ani 11 bodů z rukou hrajícího majitele. Mladý český křídelník Ondřej Hanzlík dostal šanci na tři a půl minuty, zaznamenal dva body a doskok, ale především se blýskl dvěma bloky. Střelcem zápasu byl domácí Sasu Salin se 14 body.

Bilbao, úterní soupeře Nymburka v Lize mistrů, přehrálo doma Betis Sevilla 85:70 a zůstává mezi pěticí neporažených (Tenerife, Real, Breogán, Valencie). Střeleckými lídry byli Adam Smith s 23 body a Ludde Haakanson se 16 body.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž