Polský pivot Adam Hrycaniuk při trestném hodu | foto: FIBA

Srbové se pomstili v Gruzii, Poláci děkují Izraeli. Maďaři postup vydřeli

  • 0
Dalších pět reprezentací postoupilo na EuroBasket, který bude v příštím roce hostit i Praha. Jistý start na turnaji mají nově obhájci stříbrných medailí Srbové, Rusové, Finové, Poláci a Maďaři. Momentálně je známo 16 z 24 účastníků šampionátu.

Patří k nim díky spolupořadatelství i česká reprezentace, která v sobotu ve Vilniusu nastoupí proti domácí Litvě. Ve skupině C, v níž hrají také Belgie a Dánsko, ještě o žádném dalším postupujícím rozhodnuto není.

Po velkém dramatu si finálový turnaj zajistili Maďaři, kteří zdolali Rakousko 83:81 po prodloužení. Zápas rozhodla těžká trojka Szilárda Benkeho 12 sekund před koncem nastavené pětiminutovky.

Maďarští basketbalisté si zahrají na ME podruhé za sebou poté, co se na předchozích osm šampionátů neprobojovali.

Srbové oplatili Gruzii loňskou překvapivou porážku 90:94 a tentokrát soupeře deklasovali 92:66. Dvacetiletý pivot Filip Petrušev po návratu ze zámoří přispěl k vítězství 27 body.

Poláci podlehli doma 88:89 Španělsku po jednom úspěšném trestném hodu Frana Guerry v poslední sekundě zápasu, i tento výsledek jim ale stačil díky výhře Izraele nad Rumunskem v poměru 79:71.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž