Litevští fandové během zápasu s Austrálií

Litevští fandové během zápasu s Austrálií | foto: Reuters

Čeští basketbalisté chtějí dělat vlny. Giganta mohou odříznout od postupu

  • 0
Ukončit sérii tří porážek v kvalifikaci o EuroBasket. A znovu pozvednout své renomé. Češi budou v „bublině“ v litevském Vilniusu hrát v sobotu večer proti domácím zápas, který původně měli hostit. O posun z posledního místa skupiny C budou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga usilovat jako jistý účastník šampionátu ještě v pondělí proti Belgii. Oba jejich soupeři bojují o postup.

„Není žádné tajemství, že jsou to velice silní soupeři a přijeli s nejlepšími hráči, s jakými mohli. Mají vysoké hráče a atletické týmy. Oba jsou pod tlakem, hlavně Litva, která potřebuje vyhrát oba zápasy a hlavně ten druhý (s Dánskem). Myslím, že i kdybychom byli v plné sestavě, tak by to byli těžcí soupeři. Ale budeme se snažit předvést to nejlepší,“ řekl Ginzburg.

ONLINE: Litva - Česko

18.30 utkání kvalifikace o EuroBasket 2022

Trenér se musí vyrovnat s absencí několika opor. „Vítězství nebo prohra je na druhém místě, my do toho chceme dát to nejlepší. Mladí hráči získají další zkušenosti a ti, kteří nehráli tolik minut, tak je dostanou. Dostanou prostor, ať bychom to chtěli nebo ne, taková je situace. Proti takovým týmům se nedá hrát na pět, šest, sedm hráčů, je potřeba větší rotace. Je to pro ně těžká mise, ale musíme nechat hřišti všechno,“ podotkl Ginzburg.

Ze čtrnáctky hráčů, kteří do Vilniusu odcestovali, se do zápasové sestavy proti Litvě nedostali nováček Jan Štěrba a osmnáctiletý mladíček Richard Bálint.

Češi vstoupili do kvalifikace loni v únoru v Pardubicích výhrou nad Dánskem 75:71 a následně podlehli ve Vilniusu Litvě 89:97, ač po většinu utkání vedli. Zazářil tehdy teenager Vít Krejčí - a možná si tím řekl o pozici v draftu NBA.

V listopadu na stejném místě už v „bublině“ však vůbec nestačili na Belgii 62:90 a v koncovce nezvládli duel s Dánskem 90:91. 

„Minule to s nimi (Litevci) byl vyrovnaný zápas, teď mají lepší soupisku, protože pro ně je to důležité,“ uvedl Ginzburg.

Výjimečný byl loňský zápas s Litvou pro křídelníka Radka Farského z Brna, který si v něm odbyl premiéru v reprezentaci a připsal si i první dva body. „Sem tam si na to vzpomenu, že se to odehrálo tady ve Vilniusu. Jak už jsem ale tehdy řekl, tak doufám, že to nebyly moje poslední body. Snažím se hledět víc dopředu, abych dal víc bodů než jen ty dva,“ řekl Farský.

Zápasy ve Vilniusu pro něj mají zvláštní náboj. „Všeobecně haly v Litvě pro mě mají kouzlo. Litvu beru jako basketbalovou Mekku. Hrozně rád se sem vracím. Dělal jsem si srandu, že už jsem tu jako doma. Je to moje nejnavštěvovanější země. Už jsem tu byl asi dvanáctkrát. K litevským hráčům jsem vzhlížel od malička, ať je to Kalnietis, Kuzminskas nebo další. Chci se s nimi v sobotu poměřit,“ připojil Farský.

I přes jistotu postupu si uvědomuje důležitost zápasů. „Může se zdát, že zdánlivě o nic nejde, ale vůbec to tak není. Do těch zápasů musíme jít naplno, abychom po mistrovství světa potvrdili naše postavení,“ řekl.

Radek Farský

„Zatím jsem tady jeden z těch nejmladších. Beru to tak, abych získával zkušenosti, načuchl k tomu a třeba časem se vypracoval do takových pozic, v jakých jsou teď Vojta Hruban nebo Jarda Bohačík. Všechno má svůj čas. Teď se od nich snažím získat, co jde, a přenést do své hry v klubu,“ dodal Farský, jehož cílem je dostat se do týmu pro olympijskou kvalifikaci, která se bude hrát na přelomu června a července v kanadské Victorii. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž