Petr Benda (v bílém) na archivním snímku v barvách národního týmu.

Petr Benda (v bílém) na archivním snímku v barvách národního týmu. | foto: ČBF / Václav Mudra

Trojku jsem nedal snad pět let, smál se Benda. A trefil rovnou dvě

  • 2
Riga (Od našeho zpravodaje) - I jeho humor dokazoval, v jak dobré náladě byli čeští basketbalisté po premiéře na mistrovství Evropy. „Trojku jsem nevystřelil snad pět let - šetřil jsem si to na Evropu, aby mě soupeři neměli naskautovaného,“ žertoval Petr Benda. Ryze sváteční střelec z větší vzdálenosti trefil proti Estonsku hned dva takové pokusy a přispěl k české jasné výhře.

Když odbíhal do obrany, měl tvář plnou úsměvu. Petr Benda si právě připsal něco, na co zvlášť v reprezentaci není zvyklý - úspěšnou trojku. „Už v generálce se Španělskem jsem jsem jednu vystřelil, padla tam. Od té doby se snažím střílet, pokud je volno, i když ne za každou cenu; máme tam lepší střelce z dálky.“

To bezpochyby, ovšem na startu Eurobasketu se předvedl právě on. Dvě trefené trojky, osm bodů celkem. I hráč Nymburka měl svůj podíl na triumfu 80:57 nad Estonci.

S premiérou musíte být spokojeni, ne?
Od začátku jsme hráli to, co jsme chtěli: dobrou obranu, pokryli jsme jejich střelce za tři body. Najednou to bylo o nějakých 15 bodů a náskok už jsme si hlídali. Super vstup do turnaje, jsme rádi, že se to takhle podařilo.

Výhra nad Estonci měla být povinná, první krok je tedy splněn?
Tak. Estonsko asi nebude jedním z favoritů na přední příčky ve skupině, bylo naší povinností je porazit a odrazit se tímhle vítězstvím do dalších bojů, které budou daleko náročnější. Zápasy budou mít vzrůstající tendenci, soupeři budou čím dál těžší.

Už v půli jste vedli o 19 bodů, překvapil vás tak dobrý průběh?
Chtěli jsme hrát nátlakovou hru, hodně běhat do protiútoků, nenechat je střílet za tři, ale nečekali jsme, že to bude mít až tak jednoznačný průběh. Takové vítězství podněcuje pohodu.

Co jste říkal na bouřlivé příznivce Estonska?
Já slyšel jenom české fanoušky. (úsměv) Samozřejmě, Estonci to tu mají za rohem a bylo jich tu hodně, ale i naši byli slyšet.

V neděli čeká Ukrajina. Měli jste vlastně čas myslet i na tohoto soupeře?Ne, vůbec, ještě o ní nepadlo ani slovo. Zápasy jdou hrozně krátce za sebou, příprava na ně nebude taková jako na Estonsko. Ale to mají všichni stejné.

Jak velkou výhodou je, že jste díky vysokému náskoku mohli uspořit znatelné množství energie?
To bylo pro nás úplně nejlepší, co se mohlo stát. Trenér mohl začít točit, ve druhé půli dával více prostoru těm z lavičky. Ušetřili jsme hodně sil do dalších utkání. Vzhledem k tomu, že čeká pět zápasů v šesti dnech, budou ty poslední na krev.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž