Pardubice - USK Praha, Sýkora - Kotas

Pardubice - USK Praha, Sýkora - Kotas - Pardubický Sýkora (vlevo) v souboji s Kotasem z USK Praha. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Dvořák: Doma se cítíme silní

  • 2
Praha - PREVIEW PLAY-OFF NBL. Jedni vstupují do play-off z druhého místa, druzí až ze sedmého. I proto jsou ve čtvrtfinálové sérii mezi Novým Jičínem a USK Praha všeobecně považováni za jednoznačného favorita basketbalisté Geofinu. Ale pozor: vzájemná bilance z této a uplynulé sezony je vzácně vyrovnaná, oba soupeři totiž vyhráli shodně po čtyřech zápasech!

Geofin Nový Jičín – USK Praha
(1. zápas: 26. 4. v 17 hodin)

Novojičínský pivot Rostislav Pelikán tvrdí, že on a jeho spoluhráči předpokládali, že budou hrát ve čtvrtfinále právě s vysokoškoláky.

"Čekali jsme to. Od toho zápasu, co jsme tam prohráli (ve 42. kole - pozn. aut.), už jsme byli smíření s tím, že to takhle vyjde."

Nejvyšší hráč Geofinu (209 cm) bez okolků přiznal, že neočekává nijak snadnou sérii. "Probírali jsme to a z těch možných soupeřů je USK asi nejtěžší."

Basketbalisté Nového Jičína pochopitelně mají v hlavách předchozí neúspěchy z Folimanky.

 

Naposledy tam vyhráli na začátku ledna roku 2006, a to o jediný bod. "Je to pro nás trošku nepříjemné. Hraje se nám tam špatně, ale doufáme, že to teď v play-off bude jiné, lepší. Chceme to prolomit," vyhlásil Pelikán.

Jedním z klíčů ke splnění postupového cíle bude podle něj obrana podkošových hráčů soupeře, přesněji Murise Andeliji a Rodericka Platta. "Váhová převaha je na jejich straně. Dělali nám velké problémy, ale je třeba se s tím vyrovnat a poprat. Musíme to zvládnout."

Jak vyzrát na Platta s Andelijou? To Pelikán neprozradil. "Něco na ně připravujeme, chystáme se na ně, ale o co přesně jde, to nechci zveřejňovat."

Pražané si zahrají play-off poprvé od sezony 2003/04.

Shodou okolností i tehdy narazili ve čtvrtfinále na klub z Nového Jičína a pořádně jej prohnali - naději na postup definitivně ztratili až v poslední čtvrtině rozhodujícího pátého zápasu na soupeřově půdě! 

OČIMA EXPERTA

"Hráči USK jsou určitě v dobré psychické pohodě. V základní části měli úžasný finiš, navíc v této sérii nemají co ztratit, což může být jejich výhoda. Na druhou stranu ve prospěch Nového Jičína hraje velice silná rotace deseti jedenácti hráčů, v tom je na tom Geofin lépe než USK. Za hodně důležitý považuji začátek prvního zápasu. Jestli se USK udrží ve hře a nepustí Nový Jičín do trháku, může mít naději, protože ze strany favorita by mohla přijít nějaká nervozita. Pokud ovšem basketbalisté USK nechají svého soupeře rozehrát, hrozně těžko se jim bude to utkání obracet. I přes velikou pohodu v týmu a velký úspěch, kterého USK v této sezoně dosáhl, vidím jasného favorita v Novém Jičínu, protože má širší a vyrovnanější kádr."

Jan Slowiak, trenér Liberce

Mají šanci něco podobného zopakovat i tentokrát? Jedna věc je jasná: role outsidera jim bude maximálně vyhovovat. "Nemáme co ztratit, můžeme jen získat a překvapit, a to je naše výhoda," míní Daniel Dvořák, jeden z nejzkušenějších hráčů USK. 

Právě on je zářným příkladem toho, jak se vysokoškolákům v zápasech s Geofinem daří. V dlouhodobé části sezony má průměr 6,4 bodu na utkání (koeficient užitečnosti 5,1), ale ve čtyřech duelech s Novým Jičínem je to 11,5 bodu (koeficient užitečnosti 10,5)!

"Já jsem se soupeřem určitě spokojený," rozesmál se Dvořák. "Na Nový Jičín jsem míval obecně docela štěstí, snad to vydrží i dál."

Spokojeni jsou jistě i jeho spoluhráči. "V jednu chvíli jsme se v tabulce pohybovali dost nízko a na play-off to moc nevypadalo. Jenže nakonec v něm jsme a ještě k tomu se vyhneme Nymburku, takže nám to takhle vyhovuje."

Dvořák zdůraznil, že by nikdo neměl USK předem odepisovat. "Letos jsme Nový Jičín dvakrát porazili, doma se proti němu cítíme silní. A myslím si, že i venku bychom mohli překvapit. Určitě se toho nebojíme!"

Co může hrát zásadní roli?

Kdo lépe zvládne druhý zápas.

Ano, právě první utkání v Praze, celkově v sérii zápas číslo 2, může být pro vývoj této čtvrtfinálové bitvy velice důležité. Proč?

Odpověď je jednoduchá. Nový Jičín totiž nedokázal na Folimance vyhrát ani jedno z posledních čtyř střetnutí, a ať už vstupní zápas na půdě Geofinu dopadne jakkoliv, pokud by vysokoškoláci ve své hale opět uspěli, série v každém případě nabyde na dramatičnosti.

"Já osobně očekávám, že druhé utkání bude pro celou sérii naprosto klíčové," souhlasí liberecký kouč Jan Slowiak. "Buď se USK udrží v sérii, nebo si Nový Jičín zajisti výbornou pozici pro postup."

Tři velmi těsné porážky - dvě o 2 a jedna o 4 body - a jedna vysoká prohra (58:73). To jsou výsledky zápasů Geofinu (dříve Mlékárny Kunín), které se v posledních dvou sezonách odehrály v hlavním městě. Na Folimance se zkrátka novojičínskému klubu nedaří. Změní se to v play-off?

"Myslím si, že tentokrát tam Nový Jičín přijede s maximální koncentrací. V Praze očekávám naprosto vyrovnané utkání, které skončí do rozdílu pěti bodů," předpovídá Slowiak.

Vzájemné zápasy v letošní sezoně:
Nový Jičín - USK Praha 87:72 a 95:86
USK Praha - Nový Jičín 91:89 a 81:77

Nejlepší střelci ve vzájemných zápasech:
Nový Jičín - Šarovič 20,5, Chapman 14,8, Pelikán 10,3, Reinberger 8,5
USK Praha - Wagner 23,3, Andelija 18,5, Dvořák 11,5, Kotas 9,8

Zajímavost ze vzájemných zápasů:
Americkému rozehrávači ve službách USK Praha Luciousi Wagnerovi zápasy s Novým Jičínem evidentně sedí. Aktuálně devátý nejlepší střelec ligy (průměr 15,4 bodu) zaznamenal ve všech čtyřech duelech 20 a více bodů (20, 26, 26 a 21), přičemž obranu Geofinu trápí zejména precizní střelbou z dálky. Dohromady trefil 17 trojek (průměr 4,3 na zápas!) s výbornou úspěšností přesahující 53 %.

Tip iDNES na výsledek série: 3 - 0

Další program série:
2. zápas: USK Praha - Nový Jičín (1. 5. v 18 hodin)
3. zápas: Nový Jičín - USK Praha (3. 5. v 17 hodin)
4. zápas: USK Praha - Nový Jičín (7. 5. v 17.30)
5. zápas: Nový Jičín - USK Praha (10. 5. v 17 hodin)

Dále čtěte: preview sérií Nymburk - Brno, Děčín - Pardubice a Prostějov - Ostrava

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž