Do play-off proklouznou USK a Sparta, říká Kovář

  12:25aktualizováno  13:52
Praha - Nadstavbová část Mattoni NBL má za sebou prvních pět kol a zítřejším 28. dějstvím se překulí do své druhé poloviny. Zajímavou podívanou v ní nabídne zejména skupina A2, ve které vrcholí boj o dvě místa zaručující účast v playoff. Ve hře jsou stále čtyři týmy. "Playoff podle mě uhrají USK a Sparta," tipuje Jaroslav Kovář, bývalý vynikající prvoligový basketbalista.

Ve skupině A1 je situace mnohem přehlednější. Suverénní Nymburk si udržel čtyřbodový náskok před druhým Prostějovem, který si se stejnou jistotou hlídá druhou příčku před vyrovnanou trojicí Mlékárna Kunín, A Plus ŽS Brno a BK Děčín. Právě tato tři družstva si to rozdají o co nejlepší výchozí pozici před playoff, šesté Pardubice už se svým umístěním nic nenadělají.

Skupina A1: Boj o 3. místo

V čele tabulky je jasno. Obhájci titulu mají luxusní čtyřbodový náskok a jen totální kolaps by je mohl připravit o vstup do playoff z nejvýhodnější pozice. "Nymburk stále potvrzuje roli největšího favorita soutěže, ale pořád jej pronásledují občasné výpadky v koncentraci," všiml si Jaroslav Kovář. "Navíc už podruhé v letošní sezoně zaváhal v Brně."

Je to náhoda? "Řekl bych, že nikoliv, protože se to stalo už dvakrát," míní Kovář. "Brno hraje ve velice dobré formě, navíc v jeho velké hale se soupeřům moc dobře nehraje. Není to však jen Brno, kdo dokáže Nymburk potrápit. Poměrně vyrovnané zápasy odehráli s obhájci titulu i basketbalisté Prostějova či Mlékárny Kunín a bylo to právě proto, že si úřadující mistři občas vyberou slabší chvilku, čehož kvalitní soupeři dokáží využít ke zdramatizování zápasu."

Na suverénním postavení Nymburských to však zatím nic nemění. Bilance pětadvaceti výher a pouhých dvou porážek mluví zcela jasně. "Nymburk je jasný kandidát na první místo. Trenér Ježdík může využít zbývající utkání ve skupině A1 k přípravě na playoff a určitě dá příležitost všem hráčům, které má k dispozici."

Také Prostějov odehrál pět zápasů v nadstavbové části ve výborné formě. Prohrál pouze jednou, byť v závěru sobotního duelu s Brnem měl co dělat, aby uhájil dva body. "Čtyřbodový náskok na druhém místě je dostatečný, takže i Prostějov se už může připravovat na playoff," podotýká Kovář.

"Výkony jednoho z největších favoritů ligy nebyly v první polovině dlouhodobé části nijak oslnivé, ovšem kádr se stabilizoval a zdá se, že forma přichází v pravý čas. Výkony celého týmu mají vzestupnou tendenci."

Přesto se ani svěřenci trenéra Pekárka občas nevyvarují slabších chvilek a za jasného vedení poleví v koncentraci. Tak jako v posledním utkání s A Plus ŽS. "Podle mého názoru to souvisí s touhou některých hráčů se co nejvíc bodově prosadit," zamýšlí se Kovář. "Pořád přihlížejí více ke svým osobním statistikám než k výkonu celého družstva a týmovému úspěchu."

Největší pozornost bude v horní šestce bezesporu upřena na boj o třetí místo, o které si to rozdají tři týmy. A Plus ŽS Brno sice po základní části ztrácelo na své největší konkurenty dva body, ale Mlékárnu Kunín už bodově dohnalo a na Děčín dokonce získalo jeden bod k dobru. Novojičínská družina teď hájí třetí místo jen díky lepšímu skóre.

"Kunín v současné době nehraje v optimální pohodě, v nadstavbě dokázal porazit jen Pardubice a Děčín. Navíc sobotní výhra byla opravdu hodně šťastná. Celé družstvo má velké problémy v obraně, na druhou stranu pět kol je ještě dost dlouhá doba na stabilizaci formy a postupnou přípravu na playoff."

Brněnský celek naopak v nadstavbě výrazně pookřál a znovu se přihlásil do boje o čelo tabulky. "Po návratu Jana Svobody podává celý tým mnohem lepší výkony," zmínil Kovář nesporný přínos zkušeného pivota. "Hráči A Plus dokázali jako jediní z celé ligy porazit Nymburk a nebýt nešťastné porážky v Prostějově, vyhráli by ve skupině A1 všech pět zápasů."

O co nejvýhodnější pozici před playoff usiluje také pátý Děčín. "Zatím se mu příliš nedaří potvrzovat své výsledky ze základní části a porazil jen Pardubice. Cesta k vyšším příčkám bude pro severočeský klub hodně náročná," myslí si Kovář. "Ve zbývajících pěti zápasech může reálně pomýšlet na vítězství nad Pardubicemi a možná i nad Kunínem. V dalších zápasech však nejspíš neuspěje."

Ze všech tří družstev, která se perou o třetí příčku, dává Kovář nejmenší naděje právě Děčínu. "Do boje o třetí místo může ještě trochu promluvit, protože jeho ztráta není nijak výrazná. Myslím si však, že se rozhodne mezi Kunínem a Brnem. V současné době je třetí Kunín, ale pokud A Plus ŽS vydrží forma z posledních zápasů, není o třetí příčce ani zdaleka rozhodnuto."

Jednoznačným outsiderem skupiny A1 jsou podle očekávání Pardubice. "Zatím potvrzují, že účastí ve skupině A1 daleko překročily svůj cíl pro tuto sezonu a nevyhrály ani jeden zápas. Navíc se domnívám, že ve druhé polovině nadstavby dopadnou výsledkově podobně. Ztráta na páté místo už narostla na šest bodů, takže je jasné, že svěřenci trenéra Petra se už mohou připravovat na playoff a vyhlížet svého soupeře pro první kolo."

Skupina A2: Kdo do playoff?

Ve skupině A2 kartami pořádně zamíchali ústečtí Plynaři. V nadstavbě vyhráli všech pět zápasů, celkem zvítězili už sedmkrát v řadě a právě oni nyní drží kýženou sedmou příčku. "Černý kůň druhé poloviny tabulky," říká o severočeském klubu Jaroslav Kovář.

Navzdory aktuálnímu pořadí však nepovažuje Ústí za jistého účastníka playoff. "Mírný náskok před největšími pronásledovateli není příliš směrodatný, protože Plynaři mají ze všech týmů usilujících o playoff jednoznačně nejtěžší los. Doma hrají jen se Sadskou, ale ve zbývajících čtyřech zápasech cestují na palubovky soupeřů."

A právě proto se podle Kováře může stát, že Ústí z elitní osmičky nakonec vypadne. "Klidně může prohrát čtyři z posledních pěti utkání. Jestli jim současná forma vydrží a dokáží vyhrát v Brně nebo na Spartě, určitě mají šanci. Pro mě osobně by však byl postup Ústí do playoff překvapením."

Větší šance dává Kovář oběma pražským rivalům. "Sparta si oproti základní části o jednu příčku pohoršila a je osmá, ale zřejmě to souvisí s nedobrou finanční situací v klubu a nespokojeností hráčů. Trenér Geršl má hodně těžkou pozici a hráče bude do dalších utkání velice těžko motivovat."

Přesto se prý musí se Spartou počítat. "Myslím si, že na sedmém a osmém místě skončí právě Sparta a USK," předpovídá Kovář. "Vysokoškoláky čekají čtyři zápasy v domácím prostředí a venku hrají pouze v Sadské, což je přesně opačná situace, než v jaké se nachází Ústí. USK může klidně pětkrát vyhrát. Playoff ještě není ztracené ani pro Ostravu, ovšem řekl bych, že Nové huti to nakonec nevyjde."

Na chvostu tabulky se po první polovině nadstavby vyjasnilo. Brněnský Handicap sice čtyřikrát prohrál, ale výborně zvládl klíčový duel v Sadské a protože nováček soutěže neuspěl ani jednou, odstup mezi oběma družstvy se zvýšil na tři body. "A to už je hodně," přikyvuje Kovář.

"Nevím, koho by Sadská mohla porazit. Může sice vyhrát v Brně, ale to jí nebude stačit. Handicap by musel pětkrát prohrát a Sadská by naopak musela v podstatě jen vítězit. Ještě není úplně rozhodnuto, ale myslím si, že oba týmy už svá zbývající utkání prohrají a ať už jejich vzájemný souboj dopadne jakkoliv, bodový rozdíl už se nejspíš příliš nezmění."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále a čeká ho Nadal, zraněný Menšík vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:27

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...