Basketbalistky USK Praha byly minulý rok v Evropské lize vidět

Basketbalistky USK Praha byly minulý rok v Evropské lize vidět | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Do evropských pohárů basketbalistek zasáhnou jen dva české kluby

Pouze oba elitní ženské české kluby ZVVZ USK Praha a Gambrinus Sika Brno budou v osudí při úterním losování ženských evropských soutěží v basketbalu. V německém Fresingu se domácí šampion a vicemistr dozvědí jména soupeřů v Evropské lize.

Do druhé nejvyšší soutěže Evropského poháru FIBA se navzdory třem volným místům žádný český klub nepřihlásil z ekonomických důvodů.

Evropská liga bude mít stejný model jako v předchozí sezoně za účasti 24 týmů ve čtyřech skupinách. Z každé postoupí čtyři celky do osmifinále. Tam také vloni cesta obou českých zástupců skončila.

V eurolize budou mít po třech týmech v soutěži Francie, Maďarsko, Rusko a Španělsko, po dvou vedle České republiky ještě Itálie, Polsko a Turecko a po jednom účastníkovi Chorvatsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko. V soutěži se představí oproti předchozímu ročníku třetina nových týmů.

V Poháru FIBA loni startovaly basketbalistky třetího nejlepšího českého týmu Kary Trutnov, které se probojovaly až do závěrečného play off.

Tentokrát ale klub přihlášku neposlal. "Prostě si účast v této soutěži nemůžeme dovolit kvůli finanční situaci. Ve skupině můžeme dostat kluby ze všech koutů Evropy, třeba Ruska, Španělska či Izraele, a takové riziko opravdu není možné podstupovat," přiznal na klubových stránkách manažer Jan Braun. Trutnov dá přednost Středoevropskému poháru, v němž narazí na zahraniční celky ze sousedních zemí.

Stejnou cestu zvolil i Valosun Brno, který mohl rovněž v Evropském poháru FIBA startovat. "Tato soutěž je pro nás naprosto nevýhodná. Jednak musíme složit finanční kauci, kterou těžko dostaneme zpět. A hlavně nemáme jistotu, že nedostaneme soupeře z hodně vzdálených koutů Evropy. Tak finančně náročnou soutěž si nemůžeme dovolit. Plně nám vyhovuje Středoevropská liga, v níž odehrajeme s cestovně dostupnými soupeřkami ještě více kvalitních zápasů," řekl ČTK manažer Valosunu Jaroslav Michálek.

Přivítal také, že se do Středoevropské ligy přihlásily poprvé i týmy z Německa.

V Evropském poháru FIBA bude startovat 38 týmů z dvaceti zemí. Pět družstev bude mít v soutěži Rusko, po třech Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Turecko a Řecko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž