Detroit udolal Indianu a je ve finále

  7:01
Detroit - Basketbalisté týmu Detroit Pistons dokázali v šestém utkání finále Východní konference NBA udolat Indianu Pacers 69:65 a radují se z konferenčního titulu a postupu do závěrečného finále, ve kterém se utkají s vítězem západu Los Angeles Lakers. Indiana téměř po celé utkání vedla, ale v závěru neodolala náporu Pistons, vedenému Richardem Hamiltonem.
Finále Východní konference:
Detroit - Indiana 69:65 (konečný stav série 4:2)
(11:23, 16:10, 19:17, 23:15)

Série dvou vynikajících obran, ale o poznání slabších útoků, vyvrcholila utkáním, které atakovalo rekordy play-off NBA v nízkém počtu nastřílených bodů, ale dramatičností vynahradilo chyby a střelecké nezdary. Indiana i přes velké zdravotní problémy opor podala statečný výkon, po celý zápas vedla, ale v závěru neodolala náporu domácích Pistons.

Detroit zahájil utkání katastrofální střelbou a Indiana byla dlouho jasně lepší - v jednu chvíli vedla až o 14 bodů, když domácí trefili jen 5 z prvních 31 střel (!) a vypadalo to, že se chystají zopakovat nevydařené utkání č.4. Ve druhé čtvrtině ale došel střelecký prach i hostům a dlouho se zdálo, že ani jeden z týmů nepřekoná za poločas hranici 30 bodů - to změnily až tří rychlé trojky v koncovce (dvě z nich Indiana), ale "rekord" přesto padl.

Indiana totiž vyhrála první půli 33:27 a celkových 60 bodů je nejméně, kolik bylo kdy za první půli v zápase play-off nastříleno. Pacers si v úporné bitvě i nadále udržovali mírný náskok a domácí se stále nedokázali dostat do vedení. To se jim poprvé a defintivně povedlo až v dramatickém závěru, když za vyrovnaného stavu 59:59 čtyři minuty před koncem Ron Artest po souboji udeřil do obličeje Richarda Hamiltona a ten proměnil 2 trestné hody za nesportovní faul.

Rasheed Wallace navíc po vyhození z autu přidal skvělý smeč po útočném doskoku a Pistons získali čtyřbodový náskok během jediného útoku a nakonec ho v podstatě udrželi až do závěrečného klaskonu. Hamilton přidal svým typickým způsobem klíčový koš minutu a 13 sekund před koncem (na 65:61), a když Artest minul smeč přes Bena Wallace, Tayshaun Prince (přestože se mu v celé sérii střelecky vůbec nedařilo) potvrdil své pevné nervy a 43 sekund před koncem zvýšil střelou zdálky na rozdíl šesti bodů.

Hostující Jermaine O´Neal, který i přes zranění kolena podal heroický výkon, ještě snížil na 63:67, ale Artestova dalekonosná trojka 13 sekund před koncem minula cíl a Detroit si vzal oddechový čas. Hosté se soustředili na obranu klíčových hráčů a chtěli co nejrychleji faulovat, ale Pistons je překvapili přihrávkou pod koš Benu Wallaceovi, který zasmečoval a definitivně rozhodl.

Hamilton, tentokrát bráněný po většinu zápasu Artestem, se dlouho nemohl prosadit, ale přece jen poosmé v řadě překonal dvacetibodovou hranici, když za poslední čtvrtinu nastřílel 9 ze svých 21 bodů. Ben Wallace byl i přes několik "minel" v úvodu nakonec druhým nejlepším střelcem týmu (12 bodů a 16 doskoků, 6/16 z pole), Rasheed Wallace přidal také double-double 11 bodů a 11 doskoků.

Dlouho se vůbec nedařilo Chaunceymu Billupsovi, který až do čtvrté čtvrtiny nedal ani jediný koš z pole, ale v pravou chvíli trefil dva důležité koše a dohromady nastřílel 10 bodů - jeho střelba z pole však byla jen 2/13. Prince přidal jen 7 bodů (3/12), ale podobně jako Billups v důležitých chvílích.

Velkou oporou hostů byl i přes zranění O´Neal (20 bodů a 10 doskoků), slušný výkon tentokrát znovu odvedl Austin Croshere (12 bodů). Ron Artest přidal 11 bodů a 10 doskoků, ale po slibném začátku netrefil svých posledních 6 střel. Anthony Johnson, který velmi brzy nahradil na palubovce zraněného Jamaala Tinsleyho, přidal 9 bodů. Téměř vůbec se neprosadil Al Harrington, kterého tentokrát kouč Carlisle zařadil do základní pětky, velmi málo byl vidět i Reggie Miller.

Detroit vyhrál i přesto, že jeho střelba byla nakonec pouhých 33%, a to především díky výbornému útočnému doskakování (15 doskoků oproti 6 hostů). Indiana na tom nebyla se střelbou o moc lépe (36%) a výsledných 134 bodů obou týmů je jen o 4 více než je současný rekord play-off NBA. Finále proti favorizovaným Lakers začíná Detroit na jejich palubovce v Los Angeles, a to v neděli 6.června. Lakers v letošním play-off doma ještě neprohráli.

Střelci:
Pistons
- R.Hamilton 21, B.Wallace 12 bodů a 16 doskoků, R.Wallace 11 bodů a 11 doskoků, Billups 10, Prince 7, Williamson 6, Hunter 2
Pacers - J.O´Neal 20 bodů a 10 doskoků, Croshere 12, Artest 11 bodů a 10 doskoků, A.Johnson 9, R.Miller 6, A.Harrington 4, F.Jones 2, Bender 1

střelba: 32,9% - 36,4% (trojky: 4/9 - 6/21)
trestné hody: 11/15 - 11/15
doskoky: 48 - 41 (útočné 15 - 6)
asistence: 17 - 17
fauly: 18 - 20
získané míče: 7 - 7
ztráty: 13 - 15
bloky: 4 - 7
body z protiútoků: 4 - 5
body zpod koše: 26 - 16
22076 diváků

Rasheed Wallace slaví s fanoušky postup týmu Detroit Pistons do finále NBA.

JSME VE FINÁLE!!! Radují se basketbalisté Detroit Pistons (vpravo Tayshaun Prince, vlevo Richard Hamilton) po výhře nad Indianou.

Reggie Miller (vlevo) z Indiany brání detroitského útočníka Tayshauna Prince.

A TEĎ HURÁ NA LAKERS! Detroit Pistons porazili Indianu a jsou ve finále NBA. Postup oslavují i Tayshaun Prince (vlevo) s Chaunceym Billupsem.

Indianského forvarda Ala Harringtona (ve žlutém) nechce nechat vystřelit Ben Wallace z Detroit Pistons.

Ben Wallace drží nad hlavou trofej pro vítěze Východní konference NBA. Detroit Pistons ji získali po výhře nad týmem Indiana Pacers.

Ben Wallace z Detroit Pistons smečuje v posledním utkání Východní konference v sezoně 2003/04. Jeho tým v něm porazil Indianu.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále a čeká ho Nadal, zraněný Menšík vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:27

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...