Děčín chce vyhrát a uhájit druhé místo

  21:59aktualizováno  16. února 13:04
Praha - Televizní předehrávkou mezi Libercem a Sadskou bude dnes vpodvečer rozehráno 25. kolo Mattoni NBL. V sobotu jsou na programu další čtyři zápasy a hit kola, kterým je bezesporu souboj druhého Děčína s třetím Prostějovem, se odehraje v neděli. Pokud v něm uspějí hosté, v tabulce srovnají se severočeským klubem krok.

Kondoři Liberec - BK Sadská
(16. 2. v 17.50, ČT4 Sport)

Hráči Sadské už vědí, jaké to je vyhrát v liberecké Tipsport aréně. V dramatickém prosincovém souboji totiž v poslední čtvrtině dokázali zlikvidovat čtrnáctibodový náskok Kondorů a v prodloužení překvapivě dovedli zápas do vítězného konce. "Oproti předcházejícímu utkání však náš soupeř příchodem Kočvary a Johnsona zkvalitnil hru na postu pivotů," uvedl trenér hostů Karel Forejt.

"Pozor si musíme dát i na jejich dobré trojkaře Krause, Johnsona a Bohunického, mají rovněž dobrý a rychlý přechod do protiútoku, který je nutné ubránit. Rádi bychom s Libercem opakovali dobrý výkon z předcházejícího zápasu na jeho půdě. Musíme však hrát lepší obranu než v minulém kole s BBK Brno. Pokud vydržíme hrát celých 40 minut tvrdou a agresivní obranu, nejsme bez šance."

Trenér Kondorů Jan Slowiak přiznává, že dnešní protivník je velmi nevyzpytatelným sokem. "Sadská je soupeř, kterého jsme dvakrát neubránili. U nich jsme ho dokázali přestřílet, ale dostali jsme docela dost bodů a měli jsme s ním problémy. Doma jsme v základní hrací době dostali také hodně bodů a nakonec jich bylo přes sto, což bychom od předposledního celku neměli inkasovat. Ale je třeba říct, že oni mají svoji kvalitu."

Je tedy jasné, že cesta k úspěchu povede přes poctivou defenzívu. "Je jen na nás, zda dokážeme lépe bránit a eliminovat jejich silné stránky," tvrdí Slowiak. "Věřím, že pokud budeme schopni ubránit Riverse, nájezdy Vukotiče a přibrzdit Lylea, tak utkání dostaneme pod kontrolu. A také věřím, že se trochu rehabilitujeme za náš předvánoční výkon."
 
Kapitán libereckého týmu Dušan Bohunický naznačil, že Sadská hraje stylem, který Kondorům může činit potíže. "Oni nehrají nijak výrazný systém, spíš využívají situací jeden na jednoho, což nám činí problémy po celou sezonu," zamyslel se Bohunický.

"Podle tabulky by asi měla být naše povinnost přidat čtvrtou výhru v řadě, ale podobné zápasy, kdy jste favoritem, jsou vždy nejtěžší. Myslím si však, že pokud k tomu přistoupíme zodpovědně a bude se nám trochu dařit v útoku, tak bychom tento duel měli zvládnout a vyhrát."

Sportovní ředitel Karel Vlasák potvrdil, že na totální selhání ze závěru předchozího vzájemného zápasu se Sadskou pod Ještědem dosud nezapomněli. "Každý z nás má předvánoční prohru se Sadskou v živé paměti. Byla to zbytečná ztráta vyhraného utkání a důležitých bodů," řekl Vlasák.

"Věřím, že naši hráči jsou připraveni podat maximální výkon. Při současné vyrovnanosti celků Mattoni NBL je jakékoliv výkonnostní zaváhání okamžitě trestáno ztrátou bodů, které v konečném účtování můžou chybět dvojnásobně."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec dokázal zvítězit ve třech utkáních za sebou, a také v tomto duelu je favoritem. Sadská naopak poměrně překvapivě podlehla BBK Brno, přičemž na hře týmu se projevila absence Timothyho Lylea, jehož body loňskému nováčkovi velmi chyběly. V dresu Kondorů se v posledních zápasech střelecky daří Krausovi, pod košem pak dvojici Johnson a Kočvara. Právě tato trojice je největší silou domácích, z hlediska obrany pro ně bude nutné pokrýt zejména opory Sadské Lylea s Bosákem. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Sadská - Liberec 83:102 (Lyle 23 - Tomaszek 21)
Liberec - Sadská 102:104 p.p. (Tomaszek 26 - Šušák 21)

A Plus OHL-ŽS Brno - NH Ostrava
(17. 2. v 16.30)

Brňané mají v letošní sezoně s ostravským týmem zápornou bilanci. Ve své hale sice dokázali Novou huť přesvědčivě porazit, ovšem na půdě soupeře prohráli jak v ligové odvetě, tak ve 4. kole Českého poháru. Nic to však nemění na skutečnosti, že v sobotním duelu budou domácí basketbalisté favoritem.

"Soupeři se v poslední době daří, což potvrdil i před týdnem v souboji s Děčínem, přestože se musel obejít bez zraněného Pospíšila. Dobrou formu prokázal také postupem do závěrečného turnaje Českého poháru," předeslal Libor Jeřábek, asistent brněnského trenéra Pospíšila. "Do hráče velkého formátu roste odchovanec Bohačík, předností Nové huti je však i sehranost a vyrovnanost mladé sestavy s jediným třicátníkem Mužíkem a s výraznou oporou Američanem Mitchelem."

Hostům bude v Brně chybět zraněný pivot Zbyněk Pospíšil a nejspíš i rozehrávač Mitchel, který se stále ještě nevrátil z USA, domácí trenéři se budou muset obejít bez služeb křídelníka Jakuba Skály. Jeho zranění kotníku utrpěné před třemi týdny se sice zlepšilo natolik, že hráč už lehce trénuje, v sobotu však ještě nenastoupí.

"V říjnu nám Ostrava cestu k vysokému vítězství hodně usnadnila, teď musíme počítat s tím, že bude těžším soupeřem, což jsme dvakrát poznali v Ostravě. Hráči si to jistě uvědomují a věřím, že učiní vše, aby soupeře v jeho vítězném tažení přibrzdili," dodal Jeřábek.

Očima experta

Jaroslav Kovář: A Plus neuspěl v posledním utkání v Novém Jičíně a tuto bodovou ztrátu bude chtít napravit právě v tomto duelu proti Ostravě, která však hraje v poslední době velmi dobře, takže to domácí nebudou mít lehké. Na druhou stranu Nová huť nehraje na hřištích soupeře tak dobře jako na své palubovce, navíc se zřejmě stále bude muset obejít bez Mitchela. Pro brněnský tým bude důležité ubránit Prášila, Idese, a také v posledních zápasech výborně hrajícího Bohačíka. Zajímavé by mohly být právě souboje typických podkošových hráčů Chána a Idese. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL:
A Plus - Ostrava 107:76 (Benda 20 - Bohačík 22)
Ostrava - A Plus 85:77 (Mitchel a Bohačík 16 - Benda 21)

Český pohár:
Ostrava - A Plus 93:77

Synthesia Pardubice - BK Ústí n. L.
(17. 2. v 17 hodin)

Na první letošní utkání v Pardubicích by ústečtí basketbalisté nejraději zapomněli. Ve 3. kole totiž na východě Čech utržili ostudný debakl o 57 bodů! "Musíme zachytit začátek, aby se neopakoval minulý ostudný zápas," velí Dominik Feštr, hrající asistent hostujícího trenéra Šedivého. "V tomto utkání nemáme co ztratit, takže můžeme hrát uvolněně. Chtělo by to udržet co nejdéle vyrovnaný průběh a využít případné nervozity domácího družstva."

K zápasu určitě nenastoupí Viktor Mikeš, který se zotavuje po artroskopii kolena, naopak připraven už bude Tomáš Eisner, jenž přišel z druholigového Chomutova, a také ústečtí odchovanci Martin Stavěl s Rudolfem Výborným, kteří přišli na výpomoc z třetiligové USK Slavie Ústí n. L.

"Pardubice jsou na tom po vítězství v Prostějově psychicky velmi dobře," tuší kouč Jan Šedivý. "Domácí družstvo je velmi dobře sestaveno, kloubí se v něm mládí s velmi zkušenými hráči. Důležité bude pokrýt amerického rozehrávače Amese a křídla Mujagiče, Novotného a Přibyla. Chceme odehrát dobrý zápas a nedat soupeři nic zadarmo."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pardubice potřetí v této sezoně porazily Prostějov a opět potvrdily svou dobrou formu. Ústí má naopak velké problémy, tým je na pokraji hráčského rozpadu, pomoci by měl hlavně Eisner, který přichází z druholigového Chomutova. Největší nebezpečí pro Synthesii bude stále hrozit od amerických basketbalistů Argretta a Henryho, jejichž ubránění bude pro domácí tým klíčem k vítězství. Sestava Ústí je ale velice úzká a proti širšímu kádru Pardubic by i tento faktor měl rozhodnout. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Pardubice - Ústí 117:60 (Ames 26 - Argrett 15)
Ústí - Pardubice 79:95 (Hejl 14 - Ames 18)

USK Praha - Mlékárna Kunín
(17. 2. v 17.30)

Vysokoškoláci se podruhé za sebou představí na domácí palubovce. Důležité střetnutí s Libercem nezvládli a nováček nejvyšší soutěže jim v tabulce odskočil už na rozdíl tří bodů. Teď čeká svěřence trenéra Petra Tremla Mlékárna Kunín, která potvrdila zlepšenou výkonnost cennými výhrami v Děčíně a nad brněnským A Plus.

"Sice je to jedna jedna na zápasy, ale favorit je podle vývoje sezony zřejmý," míní Petr Treml, jehož družina dokázala svého sobotního soupeře ve své hale těsně porazit, ovšem v Novém Jičíně vysoko prohrála. "Pokusíme se podat stejný výkon jako v úvodním domácím zápase a pokusíme se soupeře zaskočit. Velice nebezpečné je hlavně duo Timberlake-Williams a my se na něj budeme snažit po taktické stránce co nejlépe připravit."

V sestavě Mlékárny Kunín se objeví i uzdravený chorvatský pivot Ivan Perinčič, který sice odehrál 18 minut už v minulém duelu s Brnem, avšak úplně v pořádku ještě nebyl. "V průběhu tohoto týdne se dostal z vleklého virového onemocnění a už je v pořádku," poznamenal Milan Dvořák, tiskový mluvčí novojičínského klubu.

Asistent trenéra Sočeho Zbyněk Choleva předpokládá, že cesta ke dvěma bodům bude hodně trnitá. "Máme před sebou další těžké utkání, ke kterému musíme přistoupit zodpovědně. Víme, že USK je velice silný tým, jehož velkou zbraní je tříbodová střelba, kterou musíme pokrýt. To bude hlavní úkol pro naše hráče v tomto utkání," prozradil Choleva.

Kapitán David Hájek doufá, že Mlékaři prokáží zlepšenou formu a přidají třetí výhru v řadě. "Chceme navázat na poslední úspěšná vystoupení v Děčíně a s A Plus Brno, předvést zase o něco kvalitnější basketbal a samozřejmě vyhrát," vyhlásil jednoznačný cíl.

Očima experta

Jaroslav Kovář: USK pokračuje v dost nevyrovnaných výkonech. Pražané jsou sice schopni porazit papírově silnějšího soupeře, ale také prohrát se slabším týmem. Mlékárna Kunín naopak dvakrát po sobě zvítězila, což je pro hráče z psychického hlediska velice důležité. Zlepšenou formu mohou hosté potvrdit i v Praze, na palubovce USK je to ovšem pro všechny týmy hodně těžké. Domácí se v obraně musejí soustředit hlavně na cizince v dresu Kunína a na střelce Reinbergera, jenž je v posledních zápasech jednou z hlavních střeleckých opor svého týmu. Tip: 2. 

Předchozí vzájemné zápasy

USK - Mlékárna Kunín 85:83 (Zachrla 17 - Williams 21)
Mlékárna Kunín - USK 90:62 (Timberlake 20 - Andelija 13)

ČEZ Basketball Nymburk - BBK Ives Brno
(17. 2. v 18 hodin)

Obhájci titulu pochopitelně neberou nic jiného než 24. vítězství v sezoně. "Naším cílem je samozřejmě vyhrát, to je jasné. Chceme se dostat do zápasového rytmu a zapracovat na určitých specifických věcech v obraně. Máme teď na pořadníku soupeře z dolní poloviny tabulky, takže se budeme snažit tento úsek soutěže využít k vypilování k dokonalosti," uvedl nymburský stratég Muli Katzurin.

Zároveň zdůraznil, že proti jeho týmu bude nyní stát jiný soupeř než v předchozích dvou vzájemných zápasech. "BBK, který jsme znali z první poloviny základní části byl zcela jiný než tým, který k nám přijede v sobotu. Hosté změnili soupisku, rozhodně ji zkvalitnili a jejich hra se začíná zlepšovat," všiml si Katzurin. "Zkušenost nových hráčů jim rozhodně půjde k duhu. Stačí se podívat na utkání proti Prostějovu a na jejich vítězství nad Sadskou."

Brňané v minulém kole zvládli existenční zápas se Sadskou a do Nymburka pocestují s vědomím, že nemají co ztratit. "Budeme se snažit podat co nejlepší výkon a dosáhnout co nejlepšího výsledku. Tento zápas bereme jako tvrdou přípravu na další utkání. Nejedeme prohrát a doufám, že budeme mít z našeho výkonu dobrý pocit," věří trenér Jiří Jandák.

David Špička, který v minulosti oblékal i nymburský dres, se slovy svého nadřízeného souhlasil. "Nymburk je kvalitní a atraktivní soupeř, ale my se budeme snažit, abychom tam zanechali co nejlepší dojem. Právě teď jsou pro nás důležitější ostatní zápasy, zde můžeme jedině překvapit. Bylo by opravdu velké překvapení, kdybychom vyhráli."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Nymburk stále prochází soutěží velmi suverénně, naopak hráči BBK získali teprve své druhé vítězství. V tomto zápase na půdě obhájců titulu příliš šancí na úspěch nemají. Oba týmy zřejmě budou hrát naprosto uvolněně, domácí trenér Katzurin dá určitě příležitost všem hráčům z lavičky. Brněnský kouč Jandák může využít toto utkání k přípravě na zápasy, které budou rozhodovat o udržení BBK v soutěži. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Nymburk - BBK 108:66 (Russell a Meeks 16 - Prater 18)
BBK - Nymburk 63:89 (Helbich 17 - Mirkovič 18)

BK Děčín - BK Prostějov
(18. 2. v 18.10, ČT4 Sport)

Ve šlágru kola půjde o hodně. Prostějov se netají tím, že se chce konečně protlačit na druhé místo, které už několik kol patří Děčínu. Pokud hosté na severu Čech uspějí a svého soupeře i potřetí v sezoně porazí, srovnají s družinou kouče Pavla Budínského krok. V opačném případě jim však děčínský tým znovu odskočí na rozdíl dvou bodů.

"Čeká nás velmi zajímavé střetnutí," prorokuje generální manažer děčínského klubu Pavel Stara. "V letošní sezoně jsme Prostějov ještě neporazili a s touto bilancí rozhodně nejsme spokojeni. Soupeř opět obměnil svůj kádr, nejvýraznější změnou je příchod zkušeného ruského střelce Kudelina. K nám naopak zamířil na hostování z tohoto týmu Pavel Miloš a i to může být zajímavá konfrontace a náboj nedělního utkání."

Oběma klubům se v poslední době nedaří úplně podle představ. Prostějov neuspěl v duelech s Nymburkem a Pardubicemi, Děčín prohrál čtyři z posledních šesti zápasů. "V posledních dvou až třech týdnech nás trápí zranění a nemoci, což nás limituje v trénincích a přípravě na utkání. V týdnu brali antibiotika Sanders a Jiráň," podotkl Stara.

"Naším úkolem je ale tyto nepříjemnosti překonat a soustředit se pouze na náš výkon, koncentrovaný a bojovný od první minuty utkání. Pevně věříme, že naši fanoušci nás v tomto úsilí přijdou podpořit, jejich podporu náš tým nyní potřebuje dvojnásobně!"

Očima experta

Jaroslav Kovář: Děčín prohrál už dva zápasy po sobě, hlavně porážka v Ostravě byla dost překvapivá. Vypadá to, že tým je v menší herní krizi, v dlouhé soutěži se jí ale zřejmě nevyhne žádný tým. Poslední dvě utkání prohrál i Prostějov a oba týmy tedy mají co dohánět. Očekávám velmi bojovné střetnutí, v němž by mohl být hodně zajímavý především souboj rozehrávačů Sanderse a Czudka, resp. Crispa, kteří patří k hlavním tvůrcům hry svých týmů. Pod košem pak proti sobě budou stát velmi pohybliví pivoti, kteří jsou schopni hrát v blízkosti koše, ale také střílet z větší vzdálenosti. Tip na toto utkání je vzhledem k vyrovnanosti obou družstev velmi těžký, ale Prostějov má přece jen o něco širší kádr. Tip: 2.

Předchozí vzájemné zápasy

Děčín - Prostějov 79:95 (Holanda 22 - Crisp 20)
Prostějov - Děčín 86:77 (Crisp 21 - Soukup 19)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:08

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

ONLINE: Lehečka vede nad Nadalem, první set osmifinále urval v koncovce

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno 

Sledujeme online Poprvé v kariéře se český tenista Jiří Lehečka potkává v soutěžním duelu se španělskou legendou...

Sigma poprvé usedla nad nabídkou Američanů. Detaily sdělí až po sezoně

30. dubna 2024  22:53

Až do úterního večera jednal spolek SK Olomouc Sigma MŽ o nabídce americké společnosti Blue Crow...

Minnesota bude zřejmě v play off NBA na čas bez kouče, Finch musí na operaci

30. dubna 2024  21:04

Trenér basketbalistů Minnesoty Chris Finch se ve středu podrobí operaci vážně zraněného kolena a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...