Devon Bookert z USK Praha padá na děčínskou palubovku.

Devon Bookert z USK Praha padá na děčínskou palubovku. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Z Prahy na práh NBA. Česká liga nakopla další dvě americké kariéry

  • 2
Tomáši Satoranskému se v nejlepší basketbalové soutěži světa NBA rýsuje další konkurent, kterého velice dobře znají i v Praze. Do farmářského celku Washingtonu zamířil rozehrávač Devon Bookert, nedávný hráč USK. Po dalším bývalém členu pražského klubu Q. J. Petersonovi sáhlo pro změnu Orlando.

Oba hráči vybraní v sobotním draftu NBA G League běhali po českých palubovkách v minulé sezoně. A to v dresu, jaký oblékal Satoranský při vstupu do dospělého basketbalu.

Nově vzniklá washingtonská farma, nesoucí netradiční název Capital City Go-Go, si ve druhém kole vybrala Devona Bookerta. Pětadvacetiletý rodák z Aljašky odehrál loni za USK celkem 26 zápasů, ve kterých zaznamenal průměrně 15 bodů na utkání.

Dokonce už v závěru prvního kola byl farmou Orlanda nazvanou Lakeland Magic draftován maličký rozehrávač Quentin J. Peterson. Skvělý atlet začal sezonu 2017/18 v Praze, stihl však jen šest duelů a byl s 21,5 body třetím nejlepším střelcem soutěže. Z haly Folimanka si ho stáhl celek jihokorejských šampionů Anjang KGC.

Orlando má na rozehrávce dlouhodobě problémy, takže Peterson má slušnou šanci proniknout i do hlavního týmu, pokud se mu v G League bude dařit.

Že do NBA vede z cesta i z české ligy, naposledy ukázal nymburský rozehrávač Chasson Randle. Ten stihl předloni 34 zápasů za Philadelphii a New York Knicks a poté působil v Realu Madrid.

V září zkoušel Randle štěstí v tréninkovém kempu Wizards, místo na soupisce ale nezískal a o minuty se bude prát na farmě s Bookertem.

G League zatím postrádá prestiž, ale popularita této značky stále roste a o její propagaci NBA hodně stojí. Farmu postrádají už jen celky Denveru, New Orleans a Portlandu. Vzniká i klub v Mexico City, mohl by se stát předpolím k expanzi „velké“ NBA.

O dalším způsobu, jak G League zviditelnit, se ví jenom pár dní. Už za rok budou její kluby nabízet těm nejlepším středoškolským basketbalistům alternativu ke „zbytečné“ sezoně na univerzitě. Mladičká hvězda G League si vydělá až 125 tisíc dolarů (2,8 milionu korun).

Dosud byly platy v G League na poměry profesionálních basketbalistů nuzné a hráči tak raději volili povinný rok na univerzitě. Hráli zde sice zadarmo, ale získali popularitu. S vylepšenými platovými podmínkami nastává nová doba pro NCAA i pro G League.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž