Chomutov posílí proti Spartě Herceg

  22:07
Praha - Pouze čtyři zápasy 9. kola Mattoni NBL se odehrají v řádném sobotním termínu. Duel mezi Opavou a Ústím (97:88) byl předehrán již v minulém týdnu a v pátek se na Folimance utkaly týmy USK s Ostravou (74:70). V sobotním programu bude největší pozornost zcela jistě upřena do Děčína, kde druzí Energetici přivítají dosud čtvrtou Mlékárnu Kunín.

Severočeši si v předchozím kole posílili sebevědomí přesvědčivou výhrou nad problémy zmítanou Opavou, ovšem v duelu s novojičínskými basketbalisty se trenér Zdeněk Hummel musí obejít bez dvou hráčů základního kádru. "Zranění trápí Sitaře a kapitána Housera, ani jeden z nich určitě nenastoupí," posteskl si kouč Energetiků. Vzápětí však dodal, že tento fakt v žádném případě neovlivní chuť jeho týmu připsat si sedmé vítězství v sezoně. "Ztráta dvou hráčů je sice nepříjemná, ale každý je nahraditelný."

V čem tkví podle Hummela největší síla Mlékárny Kunín? "Pozor si musíme dát na oba Američany, Bobba s Callahanem, svou kvalitu však mají i hráči ze Slovenska. Naším hlavním úkolem bude eliminovat rychlý protiútok soupeře a vyvíjet na jeho basketbalisty neustálý tlak, o což se budeme snažit nasazením maximálního počtu hráčů," hledá Hummel cestu k úspěchu a vzápětí bojovně dodává: "Ze silného soupeře máme respekt, ale ten v současné době cítí před zápasy v Děčíně i naši protivníci!"

Na lavičce Mlékárny Kunín má hlavní slovo nedávný asistent Zbyněk Choleva, který po osmi odehraných kolech čekal vyšší bodový zisk. "Spokojen určitě nejsem. Velmi nás mrzí prohra v Ostravě, o televizním zápasu s Nymburkem nemá cenu mluvit, protože jej všichni viděli," vzpomněl si Choleva na zápasy, v nichž se jeho tým musel sklonit před uměním soupeře. A co poslední debakl na palubovce A Plus Brno BC? "Neříkal bych tomu debakl, protože vysoký bodový rozdíl ve skore vznikl až v posledních minutách, kdy jsme již hráli vabank."

Novojičínský tým se oproti loňské sezoně hodně změnil, ovšem jedno mu zůstalo: opět patří mezi hlavní kandidáty na medailové umístění. K ligou prověřenému Bobbovi přišel jeho krajan Callahan, navíc se vedení týmu podařilo získat čtyři basketbalisty ze sousedního Slovenska. "Šoška, Weiss, Štec i Hovaňák jsou zatím velmi platnými členy týmu. Některý dostává méně minut než druhý, ale to je dáno zraněními a samozřejmě i herním postem, na kterém ten který hráč působí," řekl ke slovenským posilám Choleva a ke Callahanovi dodal: "Má v sobě velký potenciál a hlavně má morál!"

Před zápasy 9. kola je v čele Mattoni NBL suverénně Nymburk, za ním je však tabulka velice vyrovnaná. Druhý je Děčín, třetí se stejným bodovým ziskem A Plus Brno BC a týmy na čtvrtém až osmém místě mají shodný počet 13 bodů. Je mezi nimi i Mlékárna Kunín, jejíž trenér k vyrovnanosti ligy říká: "První čtyřka bude letos výjimečně silná a Mlékárna Kunín v ní nemůže chybět!"

O první vítězství se na devátý pokus bude pokoušet nováček z Chomutova. Tentokrát se mu postaví basketbalisté Sparty, jimž zatím patří až devátá příčka za tři výhry a pět porážek. Pražané měli v týdnu na tréninku zvláštní motivaci, neboť se na ně přiletěl podívat skaut týmu NBA Atlanta Hawks Mark Crow. "Byl přítomen tréninkovému utkání Sparty na palubovce vedoucího celku 2. ligy Dukly Dejvice a poté shlédl i jeden trénink," upřesnil sparťanský prezident Pavel Majerík.

V Chomutově však Spartu prověří posílený tým. Trenér Pavel Budínský totiž již může počítat se slovenským křídelníkem Branislavem Hercegem, který přichází z Interu Bratislava, a po dlouhodobém zranění se na palubovku vrátí Lukáš Kluch, jemuž v loňské sezoně skvěle vyšla finálová série 2. ligy proti Plzni.

Přejmenovaný tým A Plus Brno BC (dříve BVV ŽS) se na domácí palubovce představí v souboji s Pardubicemi, za něž poprvé nastoupí z Nymburka přestoupivší křídlo Tomáš Grepl. Brňané jsou v tomto utkání vysokým favoritem, což dobře ví i pardubický kouč Miroslav Marko. Ten zatím s výkony svého týmu není příliš spokojen.

"Naše představy naplňují zatím pouze individuální výkony V. Hrubého, B.
Laca a částečně J. Raděje," vyjádřil se pardubický trenér k otázce, v čem hra Synthesie dosud naplňuje jeho představy a naopak. "Litujeme, že jsme nezvládli zápasy s Kunínem, Ostravou ale i s USK Praha," dodal Marko.

I v souboji s Brnem bude hodně spoléhat na výše zmíněné trio opor, z nichž zatím příjemně překvapují zejména výkony Laca. "Střelecky se prosazuje, ale má ještě další rezervy. My o nich víme a snažíme se je postupně odstraňovat."

V posledním duelu 9. kola se lídr tabulky Nymburk opět představí domácím divákům. Po jednoznačném pohárovém vítězství nad Oděsou si Ježdíkovi svěřenci chtějí smlsnout i na Trize Brno. "Naším cílem je samozřejmě vítězství, ovšem hlavně nám půjde o posunutí týmové souhry a zabudování Johnsona do našeho týmu," vyjádřil se na webových stránkách klubu nymburský kouč Michal Ježdík.

Jeho protějšek Jiří Jandák ví, že ECM je vysokým favoritem, a to přesto, že Brňané již čtyřikrát za sebou vyhráli. "Musíme hrát s obrovským nasazením jak v obraně, tak i v útoku," nabádá své svěřence trenér, jehož trápí zdravotní problémy několika hráčů. "Určitě nebude hrát Nachtigall, který po zranění kotníku stále není v pořádku. Po viróze se teprve začíná rozehrávat Skála a dva dny netrénoval ani Kočvara, který měl stejné problémy." 

Program 9. kola Mattoni NBL (sobota 8. 11.):

A Plus Brno BC - Synthesia Pardubice (15.30)
BK Chomutov - Sparta Praha (16.00)
SČE Děčín - Mlékárna Kunín (17.30)
ECM Nymburk - Triga Brno (17.30)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...