Choleva: Tahle série nemá favorita

  14:11
Praha - PREVIEW PLAY-OFF NBL. Může to být jeden z absolutních vrcholů letošního play-off. Proč? Semifinálová série mezi Novým Jičínem a Prostějovem slibuje hodně atraktivní a napínavou podívanou. Na rozdíl od prvního semifinále, které startuje již dnes a v němž je jasným favoritem Nymburk, v ní totiž nelze dopředu označit tým, který by měl mít navrch.

Prostějov - Nový Jičín | foto: MF DNES

Geofin Nový Jičín – BK Prostějov
(1. zápas: 14. 5. ve 20 hodin, ČT4 Sport)

Novojičínští basketbalisté prohráli ve své hale v dosavadním průběhu sezony všehovšudy dva zápasy: ve 12. kole s Děčínem a ve 25. kole s Nymburkem. Na podporu vlastních fanoušků logicky spoléhají i před začátkem semifinále.

"Já věřím, že domácí prostředí bude naší výhodou a že nás nebude svazovat," doufá trenér Zbyněk Choleva.

 S tvrzením, že jeho tým je v této sérii mírným favoritem - právě díky tomu, že má k dispozici jeden domácí zápas navíc, však nesouhlasí. "Drobnou výhodu bychom díky tomu mít měli, ale Prostějov je hodně silný. Myslím si, že favoritem není žádný tým."

Když Choleva upozorňoval na kvality prostějovského družstva, vyzvedl především podkošové hráče. "Pod košem mají výhodu, protože jsou těžší."

Jak se Geofin chystá tuto soupeřovu přednost eliminovat? "Musíme jejich pivoty o to pečlivěji bránit. Nešetřit nohy a víc je obíhat. Zkrátka hrát tak, aby jejich dlouzí pokud možno ani nedostali míč." 

OČIMA EXPERTA

"V těchto zápasech už jde do tuhého. Střetnou se dvě družstva, která mají přibližně stejnou sportovní výkonnost, takže se dají očekávat velice dramatické zápasy. Myslím si, že tahle série bude hodně vyrovnaná a podle mého názoru bude záležet na tom, jestli někdo zakolísá a "pustí" zápas na domácí palubovce. To by mohl být klíčový moment. Tipovat vítěze je těžké, ale můj soukromý favorit je Nový Jičín."

Stanislav Petr, bývalý trenér Pardubic

Za jednu z největších předností svého týmu považuje novojičínský kouč lepší pohyblivost. "Nejsme tak těžcí, ale možná jsme běhavější a lépe střelecky vybavení. To jsou výhody, které se v semifinále budeme snažit využít."

Domácí prostředí a vyrovnanější hráčský kádr. To by mohly být dvě zásadní výhody Geofinu. Co na to říká prostějovský trenér Miroslav Marko?

"První věc - jeden domácí zápas k dobru - je fakt, který nelze popřít. To je asi skutečně náš handicap. Ta druhá věc už ale ne. Myslím si, že rotace Nového Jičína bude rozložena na 8, maximálně na 9 hráčů a u nás to bude stejné."

Faktem je, že hodlá-li Prostějov opětovně postoupit do finále, bude k tomu potřebovat minimálně jednou vyhrát na půdě soupeře.

V Novém Jičíně přitom posledních sedm zápasů prohrál. "Už sedm? No vidíte, to jsem si ani neuvědomil. Ale to je jenom dobře, už se to musí zlomit," pousmál se Marko.

"Potřebujeme tam hrát s větším klidem, hlavně v utkáních, která jsou dobře rozehraná. Musíme být trpěliví v útoku a když dobře začneme, tak to dohrát ve stejném stylu až do konce," předkládá recept ke kýženému triumfu.

K úspěchu v celé sérii by Orly mohli dovést podkošoví hráči. "Já osobně si myslím, že momentálně jsme na pozicích 4 a 5 silnější a měli bychom toho využít."

Co může hrát zásadní roli?

Kdo bude mít navrch v podkošových soubojích.

Na jedné straně stojí Robert Šarovič, Rostislav Pelikán, Ondrej Šoška a Kenneth Walker, na té druhé Aleksander Bojič, Robert Tomaszek, Marton Bader a Stanislav Votroubek.

Novojičínští pivoti v průměru měří 207 cm a váží 105,3 kg, jejich prostějovští sokové jsou nepatrně vyšší (207,8 cm), ale především o více než 5 kilogramů těžší (110,5). Znamená to, že Orli budou mít pod košem převahu?

"Těžko říct," krčí rameny bývalý pardubický trenér Stanislav Petr. "Když vezmu v úvahu jenom fyzickou stránku, tak asi ano - Bojič a Tomaszek jsou těžcí pivoti a na své postavy i celkem pohybliví. Na druhé straně je třeba Ondra Šoška lehčí a mohl by na to doplatit, protože by se mohl dopouštět většího počtu osobních chyb."

Petr si však nemyslí, že by podkošoví hráči Geofinu měli za svými protějšky nějak výrazně zaostávat. "Takový Rosťa Pelikán nevypadá, že je silový hráč, ale sílu má. A Šarovič je silný i pohyblivý, měl by se s prostějovskými pivoty vypořádat."

Jestliže na pozicích 4 a 5 na tom mohou být o něco lépe basketbalisté Prostějova, pro jejich protivníky zase hovoří celková vyrovnanost sestavy.

"Nový Jičín má širší lavičku. Když přijdou na hřiště střídající hráči, tak je jeho síla prakticky stejná, naopak když vystřídá Prostějov a nemá na hřišti Amese nebo Savanoviče, tak tým trošku ztrácí sílu," všiml si Petr.

"Šířku hráčského kádru jsem po celou sezonu vnímal jako velkou výhodu novojičínského týmu a rozhodující úlohu může sehrát i v této fázi soutěže."

Vzájemné zápasy v letošní sezoně:
Nový Jičín – Prostějov 77:76 p.p. a 68:64
Prostějov – Nový Jičín 76:69 a 82:91

Nejlepší střelci ve vzájemných zápasech:
Nový Jičín – Šarovič 12,8, Venta 10,7, Beechum 10,0, Pelikán 9,8
Prostějov – Ames 16,3, Bojič 12,5, Tomaszek 11,3, Savanovič 10,8

Zajímavost ze vzájemných zápasů:
O vyrovnanosti obou soupeřů vypovídá i fakt, že ani jeden zápas v základní části Mattoni NBL neskončil dvouciferným rozdílem. Nový Jičín zvítězil o 1, o 9 a o 4 body, Prostějov o 7 bodů. Oba týmy na tom byly podobně jak v úspěšnosti střelby z pole (Nový Jičín 45,5%, z toho trojky 28,6%, Prostějov 44,7%, z toho trojky 29%), tak i z čáry trestného hodu (65,7% - 64,7%).

Bez zajímavosti jistě není ani to, že Geofin dokázal pokaždé vyhrát čtvrtou čtvrtinu – v součtu je dokonce v posledních částech hry lepší o 32 bodů, čemuž ale výrazně napomohl březnový zápas, který novojičínský tým otočil skvělým výkonem právě v závěrečné čtvrtině (26:6)!

Tip iDNES na výsledek série: 3 - 2

Další program série:
2. zápas: Prostějov – Nový Jičín (17. 5. v 18 hodin)
3. zápas: Nový Jičín – Prostějov (21. 5. v 18 hodin)
4. zápas: Prostějov – Nový Jičín (24. 5. v 18 hodin)
5. zápas: Nový Jičín – Prostějov (28. 5. v 18 hodin)

Dále čtěte: preview série Nymburk – Pardubice

Autor: , pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jsme namol, moc nám to nemyslí. Kdy skončí oslavy? Hokejisté zatím netuší

27. května 2024  19:45

Užívali si oslavy, na které nikdy nezapomenou. Někteří už ani nevěděli, kolik alkoholu vypili....

České zlato bez nás není plnohodnotné, píší Rusové. Šampionát ale i chválili

27. května 2024  12:57,  aktualizováno  15:15

Zatímco v průběhu hokejového šampionátu v Praze a Ostravě přinášela ruská média o jeho konání...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Paradox v žebříčku. Rusové se vyhoupli na druhé místo, za rok můžou být v čele

28. května 2024  7:48

Světové zlato přineslo českým hokejistům posun v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o...

Dominance jedničky. Vondroušová ve čtvrtfinále poznala sílu Šwiatekové

4. června 2024  13:24,  aktualizováno  15:02

Aktualizujeme Na Roland Garros skončila poslední česká zástupkyně ve dvouhře. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále...

Chcete v týmu víc bělochů? Němci řeší televizní anketu. Je rasistická, říká kouč

4. června 2024  14:59

Deset dnů před startem domácího šampionátu Němci řeší vskutku nevídanou kauzu. Veřejnoprávní...

S tímhle turnajem jsme rostli i my, těšili se Perušič a Schweiner do Ostravy

4. června 2024  14:53

Nejlepší čeští plážoví volejbalisté, úřadující světoví šampioni Ondřej Perušič a David Schweiner si...

Ondrášek: Nejtěžší sezona v kariéře, takovou už nikdo z nás nechce zažít

4. června 2024  14:31

Po dlouhých jedenácti letech znovu oblékl černobílý dres a měl před sebou velká očekávání. Platilo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...