Tomáš Satoranský z Chicaga přihrává, přihlíží Andre Drummond z Detroitu.

Tomáš Satoranský z Chicaga přihrává, přihlíží Andre Drummond z Detroitu. | foto: AP

Volíme klid. Satoranského klub má trable, ale hráče neměnil

  • 5
Situace je bezesporu vážná, nikoli však zoufalá. A oblasti, do nichž nyní basketbalové slunce nezavítá, by se už brzy mohly prosvětlit. Taková je víra šéfů Chicago Bulls. A to pro jediného Čecha v NBA znamená zprávu, která by obvykle za zprávu nestála: Nic se neděje.

Tomáš Satoranský se navzdory problémům s kotníkem vrátil do sestavy slavného klubu, proti New Orleans stihl za 23 minut na hřišti celkem devět bodů. Stále je tak s průměrem 10,1 bodu na utkání na dvojciferné hodnotě a s průměrem 5,3 nahrávky na zápas zůstává nejlepším asistentem v kádru Bulls.

Jenže na co jsou osobní statistiky, když to nejde – Chicago padlo už počtvrté za sebou. „Dostali jsme na zadek,“ řekl hvězdný Zach LaVine.

Zároveň se však Větrným městem neprohnalo žádné tornádo změn. NBA má za sebou uzávěrku přestupů a bossové Bulls zůstali v takřka zenové netečnosti.

„Nehodlali jsme se stát prodejci za každou cenu,“ řekl novinářům viceprezident John Paxson. „Pořád totiž ještě nevíme, co vlastně v kádru máme. Potřebujeme to vidět.“

Ach, ta zranění

Paxson ohledně možných trejdů, které ještě únor 2020 nepřinesl, hovořil o i jiných hráčích než o pražském rodákovi. O skvělém smečaři LaVinem, o finském střelci Laurim Markkanenovi, o Wendellu Carterovi Jr. či Cobym Whiteovi nebo Thaddeusi Youngovi.

Lauri Markkanen z Chicaga se snaží zakončit přes bránícího Karla-Anthonyho Townse z Minnesoty.

„Čekáme, že Lauri, Wendell a Otto (Porter) budou někdy na konci měsíce po zraněních zpět na palubovkách. Takže je můžeme nechat něco odehrát spolu a zjistit, na čem doopravdy jsme,“ dodal člen chicagského vedení.

Jak připomíná web NBC Sports: Bulls za sebou mají 53 zápasů a designovaná základní pětka ve složení Satoranský, LaVine, Porter, Markkanen a Carter společně absolvovala pouhých devět duelů, navíc s bídnou bilancí 3-6. Zdravotní stav je mdlý. Porter, loňská posila ze Satoranského bývalého klubu z Washingtonu, je dlouhodobým marodem, Markanen si poranil pánev, ze hry je kvůli kolenním vazům i defenzivní specialista Kris Dunn.

Zároveň Chicago stále ztrácí na poslední postupovou příčku ve Východní konferenci pouhá tři vítězství.

Proto je na revoluci pořád čas.

Hvězdy rozhodují, to víme

Satoranský, který v létě dostal tříletý kontrakt na celkem 30 milionů dolarů, zatím nevynechal ani zápas. Odvádí většinou solidní práci. Nezáří, ale rozhodně to není žádný průšvih; víceméně hraje to, co se od něj jakožto od zkušenějšího a týmového basketbalisty čekalo.

Problém klubu proslaveného érou Michaela Jordana je jinde. Jde o částečně teoretické téma, které pak prakticky nasvěcují výsledky: zda je kádr dostatečně slibný, aby se do pár let Bulls proměnili v pravidelného účastníka play-off, ideálně s vyhlídkami na pokročilejší kola.

V centru debat je rozvoj LaVineho a Markkanena, to oni mají – třeba za vydatné Satoranského asistence – tým táhnout bodově.

Zach LaVine (8) z Chicaga útočí na koš San Antonia.

„Zach prožívá skvělou sezonu. Takhle už to v našem byznysu chodí: abyste vítězili, potřebujete hvězdy,“ soudí Paxson. Naopak Fin Markkanen svůj status hvězdy poněkud pošramocuje: „Je ale pro nás dál klíčovou postavou. Naším úkolem je pomoci mu stát se takovým basketbalistou, jakým dle naší víry může být. Až se uzdraví, dostaneme k tomu možnost.“

Satoranský, druhý nejlepší sportovec Česka za rok 2019, má ve vyhlídkách Bulls roli důležitou, nikoli však klíčovou. Smlouvu podepisoval s tím, že Chicago pomůže dotáhnout do vyřazovací fáze NBA – šanci neztratil a jistě tomu dál věří.

Tak jako vedení Bulls.

Aspoň tedy prozatím.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž