Český reprezentant David Marek (vpravo) stojí proti Ukrajinci Lukašovovi

Český reprezentant David Marek (vpravo) stojí proti Ukrajinci Lukašovovi | foto: ČTK

Čeští basketbalisté stojí před klíčovým zápasem. Touží vrátit porážku Estonsku

  • 0
Už v pátek vstoupí čeští basketbalisté do druhé poloviny baráže o udržení mezi evropskou elitou. Svému soupeři z Estonska mají na pražské Folimance co vracet. V Tallinnu vedli už o sedmnáct bodů, aby nakonec podlehli 65:69. Případné vítězství přiblíží Čechy k vytoužené záchraně.

Všechny tři předchozí duely - v Estonsku, s Maďarskem i Ukrajinou - měly obdobný průběh. Čeští mladíci dlouho diktovali tempo i průběh hry, během zápasu však přišel výpadek, po kterém šel soupeř do náskoku. "Slabších chvilek se tentokrát musíme vyvarovat," burcuje před zápasem nejlepší český střelec Petr Benda.

Ve dvou případech si Češi vzali vedení zpátky a utkání dotáhli do konce. V Estonsku tuhle možnost nedostali. "Tam přišla krize v ten nejhorší moment: v koncovce zápasu. Proto jsme už samozřejmě neměli šanci duel otočit. Tohle ale bude přicházet stále. Takový je projev týmu složeného z mladých hráčů," je smířen trenér Michal Ježdík. "Falešné tóny v naší hře budou přicházet," ví.

 V tom si konec konců notuje s Ladislavem Sokolovským. "Ve hře mladého týmu chyby jsou a budou," prohlásil kapitán české reprezentace. "Myslím ale, že se to zápas od zápasu lepší. Hlavně jsme schopni lépe volit tempo hry," dodal.

Na Čechy tak čeká v pátek výzva vyhrát třetí zápas za sebou. Podle Sokolovského ale bude "nutnost" vítězství svazovat domácím ruce. "Tenhle los je pro nás výhodou. Nemusíme nikam cestovat, naopak můžeme dostat nějaký den volna," těší jediného třicátníka v českém výběru.

O jednoznačném favoritu skupiny po třech hracích dnech jasno není. Ježdík dokonce tvrdí: "Všechny týmy ale mají stejnou šanci postoupit. Evropský basketbal je tak vyrovnaný, že dělba mezi elitu a skupinu B je nesmysl, hloupost. Tenhle systém vůbec nechápu."

Estonci jsou v tuto chvíli ve zcela opačné situaci než Češi. Potřetí v řadě hrají venku. Na Ukrajině i v Maďarsku podlehli a jsou na sestupové třetí příčce. Pokukovat po tabulce ale zatím nemá smysl: všech šest zápasů vyhráli domácí. Pro případ, že tomu bude stejně i na konci baráže, by měli Ježdíkovi svěřenci zvítězit o pět a více bodů. Rozhodovat totiž může skóre.

"Ale na bodový rozdíl se zatím ohlížet nemůžeme. V první řadě nás zajímá vítězství. Už v Estonsku jsme hráli výborné utkání. Víme, že soupeře můžeme porazit," prohlásil český kouč. O českých šancích bude jasněji v pátek. Proti soupeři z Pobaltí nastupují Češi od 18:00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž