Nymburská radost z postupu do pohárového semifinále

Nymburská radost z postupu do pohárového semifinále | foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

Pohárové čtvrtfinále: rekordní kanonáda a největší úspěch Hradce

  • 0
První semifinálovou dvojici v Českém poháru basketbalistů vytvořily Nymburk a Hradec Králové. Královští sokoli na úvod turnaje Final 8 v Nymburce zaskočili USK Praha a postoupili po výhře 84:72. Dosáhl tím největšího klubového úspěchu. Favorizovaný domácí tým ve druhém čtvrtfinále zastřílel a rozdrtil Opavu 128:72.

Duel dvou nejlepších ligových celků Nymburka a Opavy zahájily oba kluby střeleckým představením, svěřencům Petra Czudka se ale po vyrovnané první čtvrtině přestalo dařit. Nymburk navíc díky široké sestavě držel rychlé tempo a tlak. Opava se ještě ve třetí čtvrtině ubránila stovce, v poslední části ale inkasovala dalších 29 bodů.

Konečných 128 bodů je maximem v této sezoně. V lize nasázel Nymburk nejvíce 120 bodů - svému příštímu soupeři z Hradce.

„Bylo to o jednom mužstvu, a to o Nymburku, který má opravdu skvělý tým a koncentrovaně do nás šlapal. Možná v první čtvrtině jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale potom už nás v rotaci těch deseti hráčů zašlapali do země,“ uznal trenér Opavy Czudek, jenž se od první čtvrtiny musel obejít bez zraněného mladíka Jakuba Slavíka a od třetí bez vyfaulovaného Martina Gniadka.

USK sice proti Hradci Králové ovládl úvodní čtvrtinu, v níž se o 13 z celkových 22 bodů postaral Ondřej Sehnal, Východočeši pak ale přešli na zónovou obranu a z rychlých protiútoků začali zápas otáčet. Pražanům se přestala dařit střelba, náskok Sokolů narostl až na 15 bodů a v závěru si vedení i v užší rotaci pohlídali.

Ondřej Sehnal (vlevo) z USK Praha a Pavol Lošonský z Hradce Králové

„Pro náš klub je to samozřejmě velký úspěch být mezi nejlepšími čtyřmi v poháru. V sobotu to v semifinále bude velká škola, ale nedáme jim to zadarmo a v neděli se pokusíme poprat o medaili,“ řekl trenér Hradce Králové Lubomír Peterka. „Myslím, že USK nás i trochu podcenil. Vůbec si nevěděl rady s naší zónou a hodně chyboval. A i když jsem to odehrál na sedm hráčů, ukázalo se to jako správná volba,“ dodal.

Hyundai Český pohár basketbalistů v Nymburce

Final 8 - čtvrtfinále

Královští sokoli Hradec Králové - USK Praha 84:72 (19:22, 43:39, 66:57)
Nejvíce bodů: Halada 27, Sedmák 18, Lošonský 15, Šoula 13 - Proleta 20, O. Sehnal 17, Vyroubal 12.

BK Opava - ERA Basketball Nymburk 72:128 (25:28, 42:64, 56:99)
Nejvíce bodů: Bukovjan 18, Šiřina a Gniadek po 13 - Dalton 19, Obasohan 16, Zimmerman 15, Prewitt a Harding po 14, Hruban a Benda po 11.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž