Tomáš Kyzlink brání srbskou superstar Nikolu Jokiče.

Tomáš Kyzlink brání srbskou superstar Nikolu Jokiče. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Prohra s nadějí a rekordní návštěvou. Češi na EuroBasketu nestačili na Srby

  • 55
Po bolavém neúspěchu s Polskem zapsali čeští basketbalisté na mistrovství Evropy, jehož skupinu odehrají v Praze, další prohru. Nabitému Srbsku, jednomu z favoritů turnaje, podlehli 68:81, zejména v závěru ale statečně vzdorovali. O 13 bodů se postarali shodně Vít Krejčí a Vojtěch Hruban, rozehrávač Tomáš Satoranský, který stále není zcela fit po zranění kotníku, do hry nezasáhl. V dresu Srbů zaznamenal Nikola Jokič double double za 18 bodů a 11 doskoků.

V pátek Češi nezvládli vstup do EuroBasketu, s Poláky prohráli 84:99. Se Srbskem v závěru mohutně dotahovali, nasazením zahladili nepovedenou druhou čtvrtinu, přesto mají po dvou zápasech skupiny bilanci 0:2.

Proti Srbsku doplatili především na slabou úspěšnost střelby za dva body. Konečnou vytáhli na 43 %, po poločase se však pohybovali kolem hranice třiceti procent.

Česko - Srbsko

Reportáž z utkání

Mnoho nadějných akcí nedotáhli, navíc se dopustili patnácti ztrát, zatímco efektivní soupeři jen pěti.

Ve druhé půli ale ukázali slibný a kompaktní výkon, který podpořili několika trojkami. Druhou půli dokonce vyhráli 43:38 a vyslali pozitivní signály, že se po prohrách nepoloží.

Navázat na zlepšení budou chtít v dalším průběhu turnaje. V pondělí se utkají s Nizozemskem, v úterý s Finskem a ve čtvrtek s Izraelem. Do play off v Berlíně postoupí první čtyři celky.

Génius pod košem řádil. Ovace pro „neatleta“ Jokiče a rýpnutí do Čechů

Národní tým na Srby nastoupil aktivně, namotivovaně, chtěl se vytáhnout proti favoritům a odčinit den starou porážku s Polskem. Ve snaze jej hnalo 15 067 diváků, rekordní návštěva na zápase basketbalové reprezentace.

„Atmosféra byla skvělá, moc mě potěšila,“ poznamenal trenér Ronen Ginzburg. „Tentokrát jsme hráli s větší energií, ale bez Tomáše (Satoranského) je to vždycky těžké, což není žádné tajemství. Ale postupně jsme chytili rytmus. EuroBasket pro nás začíná v pondělí, Nizozemsko můžeme porazit, uděláme pro to všechno.“

Patrik Auda v zápase mistrovství Evropy se Srbskem.

Po trojce Ondřeje Sehnala vedli Češi 5:2, vzápětí ještě 7:5. Jenže od té doby už se do náskoku ani jednou nedostali.

Srby táhl především hvězdný Jokič. Nejužitečnější hráč posledních dvou sezon NBA zařídil 11 z jejich dvaceti bodů v úvodní čtvrtině, kterou čeští basketbalisté prohráli 15:20.

EuroBasket 2022

Příloha iDNES.cz

Zkraje druhé části pak prožili hororovou pasáž, kdy téměř čtyři minuty neskórovali. Naopak Srbové dali patnáct bodů a zápas prakticky rozhodli.

Bodové sucho Čechů prolomil až Hruban trestnými hody, na koš ze hry čekali svěřenci Ronena Ginzburga bezmála šest a půl minuty.

Ke konci čtvrtiny se však mírně zvedli, o což se postaral hlavně nejmladší hráč týmu Krejčí, který hýřil aktivitou, zkoušel tvořit a podnikal nájezdy.

Když se k němu přidal Patrik Auda, Češi ustálili poločasové skóre na 25:43. Srbové si takto jednoznačný náskok vytvořili, přestože Jokič ve druhé čtvrtině strávil na palubovce jen minutu a půl.

Český tým poslouchá národní hymnu před zápasem se Srbskem.

Hned po přestávce probral publikum znovu Krejčí, který proměnil trojku. Při dalším pokusu o dalekonosnou střelu byl faulován a následné tři trestné hody proměnil.

Díky povedené pasáži, kterou ozdobil dvěma trojkami Martin Peterka, stáhli Češi skóre na 45:60. Po trestném hodu Tomáše Kyzlinka a další trojce Hrubana čtyři vteřiny před koncem třetí části O2 arena explodovala v ohlušující euforii.

Prohráváme o 11 bodů, s tím se dá něco udělat, řekli si v krátké pauze před poslední čtvrtinou basketbalisté.

Sestřih ze zápasu Česko - Srbsko:

A na hřiště skutečně vlétli a brzy stáhli manko na 53:62. Dál bojovali dostali se i na rozdíl osmi bodů. Fanoušci jásali, Češi se usilovně snažili.

Ale Srbové prokazovali kvalitu a blíž v celkovém skóre soupeře nepouštěli. Závěr si zkušeně pohlídali až k vítězství 81:68. V pátek zdolali Nizozemsko, ve skupině tak zůstávají stoprocentní.

Mistrovství Evropy basketbalistů

Skupina D (Praha)

Česko - Srbsko 68:81 (15:20, 25:43, 49:60)
Sestava a body Česka
: Hruban 13, Balvín 8, O. Sehnal 5, Veselý 2, J. Bohačík - Krejčí 13, M. Peterka 11, Auda 8, Kyzlink 5, D. Jelínek 3, Kříž.
Nejvíce bodů Srbska: Jokič 18, Micič 13, Marinkovič 11.
Fauly: 24:16. Trestné hody: 13/12 - 23/19. Trojky: 8:8. Doskoky: 38:34. Diváci: 15 067.

Další zápasy sobotního EuroBasketu ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž