Český basketbalista Tomáš Satoranský (v bílém) kouzlí pod nizozemským košem.

Český basketbalista Tomáš Satoranský (v bílém) kouzlí pod nizozemským košem. | foto: ČBF / Václav Mudra

Basketbalisté si před startem kvalifikace ME poradili s Nizozemskem

  • 0
Čeští basketbalisté v posledním přípravném utkání před kvalifikačními boji o mistrovství Evropy porazili ve vypjatém zápase Nizozemsko 65:51. O nervozitu mezi týmy se nepostaral vývoj skóre, ale strkanice ze druhého hracího období.

Ve druhém vzájemném duelu ve dvou dnech prakticky po celé utkání Češi mírně vedli, ale dokázali se soupeři odtrhnout na větší rozdíl až v závěru. Duel byl na přípravné utkání poměrně vyhrocený a neobešel se bez tvrdých střetů.

Domácím pomohl k dobrému vstupu do zápasu dvěma trojkami Bartoň a v úvodu se zdálo, že by výsledek mohl být jasnější než sobotní měření sil za zavřenými dveřmi (77:68).

Pak ale Nizozemci vytáhli obranu po celém hřišti, začal se prosazovat rozehrávač De Jong a rozdíl po první čtvrtině byl pouze jednobodový, když se projevilo prostřídání sestavy a nižší souhra hráčů z lavičky.

V druhém období se čekalo na koš přes dvě minuty a stále víc přibývalo tvrdých soubojů a debat s rozhodčími. Vše vyvrcholilo v sedmé minutě druhé čtvrtiny potyčkou mezi domácím veteránem Bartoňem a De Jongem. Oba byli vyloučeni, načež hráči Nizozemska na protest odešli do šaten.

Když se pak po téměř deseti minutách vrátili na hřiště, přivítal je pískot slušně zaplněné haly v Nymburce. Češi se nenechali rozhodit a hlavně díky Satoranskému s Audou vedli v poločase 36:30.

Druhý poločas pokračoval v podobném duchu, domácí se drželi v mírném náskoku, ale nedařilo se jim soupeře definitivně zlomit. I ve třetí čtvrtině pokračovaly tvrdé střety mezi hráči. Důkazem byl třeba nesportovní faul Kheraziho na domácího pivota Audu. Čechy táhl hlavně Satoranský, který nastřílel 20 bodů, ale dařilo se mu i připravovat šance pro spoluhráče.

Mladý rozehrávač Barcelony byl také u klíčového momentu v poslední čtvrtině. Spolu se Šiřinou zatlačili na rozehrávače Nizozemska a po následné ztrátě a koši se rozdíl ve skóre posunul poprvé přes deset bodů. Následně jakoby hostům začaly docházet síly a projevila se větší zkušenost i kvalita domácího celku. Češi se vítězstvím naladili na kvalifikační boje, do kterých vstoupí 10. srpna v Gruzii.

Přípravné utkání basketbalistů

Česko - Nizozemsko 65:51 (20:19, 36:30, 48:39)
Nejvíce bodů:
Satoranský 20, Auda a Bartoň po 9, Šiřina 8, Balvín a Pomikálek po 6 - De Jong 10, Koenis 9, Williams 8. Fauly: 20:27. Trestné hody: 27/21 - 21/10. Trojky: 6:3.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž