Kateřina Elhotová (vlevo) v utkání proti Černé Hoře.

Kateřina Elhotová (vlevo) v utkání proti Černé Hoře. | foto: FIBA

Černý den s Černou Horou. A ženský basketbalový úpadek trvá

  • 6
Riga (Od našeho zpravodaje) - Na mistrovství Evropy přicestovaly s výrazně odvážnějšími cíli. Opakovaly, že tím primárním je postup ze skupiny. A tajně pokukovaly po umístění mezi šesti nejlepšími: to by znamenalo šanci bojovat o účast na olympijských hrách v Tokiu 2020. Tažení výrazně oslabeného, zato semknutého týmu českých basketbalistek však skončilo předčasně a hodně trpce.

„Zasloužily jsme si dojít dál,“ hodnotila v slzách Kamila Štěpánová.

Přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se dvanáctka reprezentantek měla pakovat už po základní skupině. Nedělní prohra s Černou Horou 57:70 jim plány změnila.

V předchozích zápasech proti Francii a Švédsku reprezentantkám sice utekly různé pasáže hry, proti Seveřankám ale předvedly mocný obrat, kdy se vyškrábaly až ze 17bodové ztráty.

Něco podobného v neděli svěřenkyně kouče Štefana Svitka nedokázaly. „Neproměnili jsme šest jasných pozic. To byl jeden z našich hlavních problémů,“ líčil.

Proti Černohorkám se jeho výběr nemohl opřít o žádnou z dosud fungujících věcí. Hráčky předváděly až žákovské chyby při nájezdech na koš, zaostávaly i při zónové obraně. „A hned od začátku jsme posadili soupeřky na koně a už jsme je nedokázali zastavit,“ doplnil.

Ani respektovaný kouč neodčinil dva roky starou blamáž na domácím šampionátu, kdy český výběr skončil na 13. místě. Ještě horší výsledek - 15. místo - si teď odveze z Lotyšska.

Mistrovství Evropy ukázalo, že basketbalový pád pokračuje. Ze špičky, kterou v minulé dekádě generace okolo Horákové, Vítečkové a Veselé korunovala stříbrem z MS v roce 2010, se nyní Česko zařadilo mezi kontinentální průměr.

„Procházíme generační obměnou,“ přidala největší hvězda týmu Kateřina Elhotová. Ve 29 letech si uvědomuje, že o olympiádu v Japonsku mohla zabojovat naposledy.

České basketbalistky ale od účasti pod pěti kruhy, kde naposledy startovaly v Londýně 2012, zůstaly nesmírně vzdáleny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž