Čeká nás velký test, tuší nymburský kouč

  21:41aktualizováno  7. února 11:04
Praha - Pěti zápasy pokračuje dnes odpoledne 23. kolo Mattoni Národní basketbalové ligy. Největší pozornost budí prestižní duel mezi prvním Nymburkem a třetím Prostějovem, zajímavou podívanou ovšem slibují i utkání Děčína s Mlékárnou Kunín a Pardubic s Ostravou. Kolo bylo rozehráno již včera, Sadská porazila Ústí n. L. 100:81.

A Plus OHL-ŽS Brno - USK Praha
(7. 2. v 17.30)

V letošní sezoně zatím souboje těchto dvou týmů vyhrávají hosté. USK senzačně uspěl hned v úvodním kole v Brně, v odvetě se však radovali hráči A Plus. "V úvodu sezony jsme proti USK nebyli dost důslední v obraně a těžce jsme na to doplatili. V Praze tomu bylo právě naopak, dostali jsme soupeře pod tlak, nutili ho důraznou obranou k chybám a výsledek se dostavil," vzpomněl si na předchozí dva zápasy Libor Jeřábek, asistent brněnského trenéra Pospíšila.

"Je snadné to takto v krátkosti popsat, mnohem složitější ale je dodržet na hřišti základní taktické pokyny, mít dostatek vůle a být všude včas. Našemu týmu v žádném z posledních zápasů snaha určitě nechyběla, přesto se nepodařilo zabránit prohrám a těžké to bude i ve středu, přestože soupeř je v tabulce pod námi," prorokuje Jeřábek.

Ani tentokrát by neměl nastoupit zraněný křídelník Jakub Skála, jehož trápí kotník a svému týmu chyběl v posledních dvou zápasech. Naopak připraven bude Pavel Novotný, který přišel na Moravu před několika dny z Ústí n. L. a ve svém premiérovém duelu v novém dresu proti Děčínu se uvedl sedmi body.

Zatímco Brno ztratilo v Mattoni NBL už čtyři utkání v řadě, vysokoškoláci konečně zabrali a dvakrát vyhráli. Nejprve porazili Sadskou a v následujícím střetnutí nedali šanci Pardubicím. "Poslední čtyři zápasy Brno prohrálo, což sice ukazuje na možnou herní krizi, ale právě na nás si Brno bude chtít jistě spravit chuť a dát se dohromady," míní kouč USK Petr Treml.

"My pojedeme do Brna s cílem potvrdit výkon ze zápasu s Pardubicemi a zlepšit se v obrané fázi, která, jak věřím, má vzestupnou tendenci. Jsem přesvědčen o tom, že pokud podáme stejný výkon jako doma s Pardubicemi, tak můžeme pomýšlet na vítězství."

Očima experta

Jaroslav Kovář: A Plus prochází mírnou herní krizí. V lize prohrál už čtyři utkání v řadě a v tabulce se propadl na páté místo. USK bude chtít navázat na svou senzační výhru nad Pardubicemi, uvidíme, jestli forma vysokoškoláků půjde konečně nahoru. Pokud chtějí domácí hráči pomýšlet na úspěch, musejí ubránit v poslední době dobře střílející Zachrlu s Rerkem a pod košem Andeliju. To by měl být úkol hlavně pro Bendu a Machače, naopak Brno by mohlo využít Chána, který výškově převyšuje všechny pivoty USK. Vzhledem k nepříliš dobré formě A Plus půjde zřejmě o vyrovnané utkání, v němž by mělo rozhodnout domácí prostředí. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

A Plus - USK 69:78 (Benda 21 - Alič 18)
USK - A Plus 82:91 (Andelija 15 - Benda, Machač a Roland 18)

Synthesia Pardubice - NH Ostrava
(7. 2. v 17.30)

Říká se, že po hodech přichází půst. Přesvědčili se o tom i basketbalisté Pardubic, kteří po nečekaném triumfu v Děčíně a domácí výhře nad A Plus překvapivě podlehli USK Praha. Dnes hostí ve své aréně Ostravu, s níž mají v letošním ročníku nejvyšší soutěže zápornou bilanci. Domácí zápas ztratili v prodloužení a na Moravě prohráli jednoznačně o třiadvacet bodů.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pardubice minule velmi překvapivě podlehly v Praze na USK, a to dost výrazným rozdílem. Ostrava naopak získala tři výhry v řadě, ovšem jednalo se o soupeře ze dna tabulky. Na východě Čech to Nová huť bude mít mnohem těžší. V obou dosavadních duelech se sice podařilo ostravskému týmu zvítězit, od té doby se ale Synthesia sehrála a hlavně v domácí aréně podává výborné výkony. Hru celého družstva velmi ovlivňuje rozehrávač Ames, uvidíme, jak si s ním poradí jeho krajan Mitchel. Zajímavé by mohly být i souboje vysokých pivotů Trnky s Idesem. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Pardubice - Ostrava 92:99 p.p. (Mujagič 20 - Pospíšil a Mitchel 22)
Ostrava - Pardubice 94:71 (Prášil 27 - Novotný 18)

BK Děčín - Mlékárna Kunín
(7. 2. v 17.30)

Novojičínská družina v minulém kole hodně potrápila Nymburk, což v Děčíně velmi dobře vědí. "Pozor na našeho dalšího soupeře," nabádá k obezřetnosti generální manažer severočeského klubu Pavel Stara. "Mlékárna Kunín je silným týmem, a proto nás čeká těžké utkání. Novojičínští se nacházejí po půlce základní části na sedmém místě, ale určitě to neodpovídá jejich skutečné kvalitě. Stačí se kouknout na základní statistické ukazatele!"

Stara navíc zmínil i poslední utkání Mlékařů, kteří po třech čtvrtinách prohrávali s obhájci titulu o jediný koš. "Sice s Nymburkem nakonec prohráli, ale velmi těsně a až v závěru utkání. Navíc jedou do Děčína den před utkáním, což svědčí o jejich odhodlání u nás uspět."

V zisk dvou bodů ovšem věří i domácí. "My jsme vyhráli ztracené utkání v Brně a věříme, že toto vítězství ještě více posílí naše sebevědomí v zápasech s kvalitními týmy," doufá Stara. "Střetnutí s Mlékárnou Kunín mají vysokou úroveň, proto zveme všechny naše příznivce ve středu do haly a věříme, že nám opět pomůžou a budou naším šestým hráčem!"

Basketbalisté Mlékárny Kunín by na severu Čech velice rádi potvrdili zlepšenou formu z minulých dvou zápasů. "Naše družstvo odvedlo v minulém kole i přes porážku dobrý výkon a drželo krok s největším favoritem Mattoni NBL. Takový výkon při zlepšené úspěšnosti střelby by na děčínské hráče mohl stačit," myslí si Milan Dvořák, tiskový mluvčí Mlékárny Kunín.

V dresu českých vicemistrů se už možná objeví nová posila. "S týmem se začal od pondělka připravovat Douglas  D´Amore," prozradil Dvořák. "Zda zasáhne do utkání v Děčíně se rozhodne až po úterním tréninku a případné schopnosti vyřízení hráčské licence na ČBF."

Na střetnutí s Nymburkem si vzpomněl i novojičínský kouč Bruno Soče. "Chceme hrát stejně agresivně v obraně  a úspěšně doskakovat na obou polovinách hřiště, jako v utkání s Nymburkem, což by měla být cesta k úspěchu. Jedeme o den dříve, aby si hráči mohli odpočinout po těžkém zápase s Nymburkem a mohli podat co nejagresivnější výkon. Jedním z důležitých úkolů bude zastavit Sanderse."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Děčín zvládl v předchozím kole velmi dramatické utkání v Brně a stále se drží na druhém místě. Podává stabilně dobré výkony, zatímco Mlékárna Kunín má opačné problémy - stále se nemůže dostat do optimální formy a pohybuje se na hranici play-off. Předchozí dva vzájemné zápasy se podařilo vyhrát Děčínu a mírným favoritem bude i tentokrát. Nepříjemným oslabením je pro domácí zranění Soukupa, jehož bojovnost bude určitě chybět, ale domnívám se, že i přesto získají oba body. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Děčín - Mlékárna Kunín 90:79 (Claborn 21 - Williams 20)
Mlékárna Kunín - Děčín 84:85 (Timberlake 19 - Mulligan 34)

ČEZ Basketball Nymburk - BK Prostějov
(7. 2. v 18 hodin)

Hit kola by měl zaplnit nymburskou halu do posledního místečka. Obhájci titulu budou chtít potvrdit svou nadvládu v Mattoni NBL, hosté se zase pokusí svého soka poprvé v probíhající sezoně porazit. "Musíme se pokusit dostat domácí hráče pod tlak na obou stranách hřiště a zastavit jejich jednoduché koše," velí prostějovský kouč Michal Ježdík.

Nymburský stratég Muli Katzurin dobře ví, že jeho tým narazí na velice silného soka. "Určitě neočekáváme jednoduchý zápas. Vždyť spolu budou hrát družstva, která mají v lize ty nejvyšší cíle. Od posledního utkání, které jsme spolu hráli, Prostějov změnil soupisku, přišli noví hráči a ani náš tým nezůstal beze změn. Myslím, že to pro nás bude velký test."

Prostějovský dres oblékne i ruský křídelník Igor Kudelin, který se v minulém utkání proti BBK Brno uvedl osmi přesnými tříbodovými zásahy. "Je to velmi zkušený a inteligentní hráč, který už má něco za sebou," řekl Katzurin na adresu nové posily Prostějova.

Očima experta

Jaroslav Kovář: Toto utkání bude určitě největším tahákem celého kola. Nymburk hraje velice dobře a i když se Prostějov občas nevyvaruje výpadků, jeho hráči budou mít velkou motivaci konečně obhájce titulu porazit. Výraznou posilou hostujícího týmu by mohl být ruský střelec Kudelin, který se výborně uvedl v minulém utkání. Dá se čekat zajímavý souboj rozehrávačů stejně jako podkošové duely pivotů. Pro Prostějov bude hodně těžké ubránit hlavně Rančíka, který je bodovým tahounem svého družstva. Očekávám vyrovnaný zápas, v němž by mělo rozhodnout domácí prostředí. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Nymburk - Prostějov 70:63 (Diaz 19 - Butler 13)
Prostějov - Nymburk 84:89 p.p. (Crisp 19 - Diaz 24)

Kondoři Liberec - BBK Brno
(7. 2. v 18 hodin)

Hráči BBK budou nastupovat k duelu pod Ještědem s vědomím, že předposlední Sadská ve včerejší předehrávce zdolala Ústí a znovu se jim bodově vzdálila. I proto hosté určitě udělají maximum pro dvoubodový zisk. "Na sever Čech jedeme v kompletní sestavě. Určitě je to jeden ze zápasů, které bychom chtěli vyhrát. Jestliže chceme udržet kontakt s ostatními družstvy v tabulce, musíme zvítězit," řekl brněnský kouč Jiří Jandák.

"Liberec hraje velmi agresivní obranu a silový basketbal. V jejich týmu jsou velice dobří střelci ze střední a dlouhé vzdálenosti. Kondoři navíc mají široký kádr, který trenér Slowiak využívá. Bude to hodně těžký zápas, ale my chceme za každou cenu zvítězit."

Stejné plány však mají i domácí Kondoři, kteří se podruhé v řadě představí před svými fanoušky. "Určitě bychom měli získat povinné dva body," přikývl křídelník Ladislav Tóth. "Věříme, že můžeme hrát lépe než s Ústím. Chceme už předvést pořádný výkon. Hrát pěkně ale ještě neznamená dvoubodový zisk. My potřebujeme vyhrávat a nyní máme před sebou zápasy s týmy, které musíme porážet. Důležitá jsou hlavně vítězství a pokud k tomu bude i něco navíc, tak je to jedině plus."

Také zkušený pivot Aleš Kočvara věří, že Kondoři předvedou lepší výkon, než jaký podali v předchozím utkání s Ústím. "Ty duely asi budou hodně podobné. BBK je soupeř, který sází na řekl bych ne vždy úplně kolektivní výkon. Jsou tam hodně sobečtí hráči. My proto musíme hrát náš basketbal a vyhrát za každou cenu."

Trenér Jan Slowiak se zamyslel nad tím, zda je vůbec v současné situaci poslední BBK Brno horší než družstvo Ústí, které Liberec v posledním ligovém zápase notně potrápilo. "Ústečtí mají nějaké problémy, odešla jim řada hráčů. Takže je otázkou, kdo je v tuto chvíli lepší. To se ukáže až ve středu," míní Slowiak.

"My musíme v každém případě předvést lepší výkon. Rád bych, abychom se už dostali do pohody. Strašně nás zasáhl zdravotní výpadek několika hráčů a od té chvíle nejsme schopní zvednout hlavu, získat sebevědomí a hrát basket, který umíme. Naše výkony ve stejné sestavě byly ještě nedávno daleko lepší. Doufám, že v utkání s Brnem uvidíme jiný basket, protože to, co předvádíme není hra, kterou bych od svých svěřenců chtěl."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Liberec se po vítězném utkání s Ústím opět střetne se soupeřem z konce tabulky, a také v něm bude favoritem. BBK odehrál poměrně vyrovnanou část zápasu v Prostějově, ale nakonec odešel poražen vysokým rozdílem. Domácí se i tentokrát budou opírat o výkon podkošové dvojice Johnson-Kočvara, střelecky se daří i Krausovi. Utkání bude zajímavé hlavně pro Aleše Kočvaru, jenž právě v BBK několik sezon působil. Pokud Kondoři ubrání Špičku a Ridla, který se postupně dostává do formy, měli by před svými fanoušky uspět. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Liberec - BBK 92:64 (Kraus 16 - Práznovský 17)
BBK - Liberec 69:75 (Prater 14 - Tomaszek 19)

Předehráno:

BK Sadská - BK Ústí n. L. 100:81

Více o tomto utkání čtěte zde

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Carolina s Coloradem slaví postup, Boston první mečbol nevyužil

1. května 2024  7:15,  aktualizováno  7:58

Aktualizujeme Po hokejistech Rangers a Floridy se staly dalšími postupujícími celky do druhého kola play off NHL...

Stratég Tuchel málem vyzrál na Real a po remíze ví: Chtělo to přidat třetí gól

1. května 2024  6:59

Do odvety si klidně mohli vézt minimálně gólový náskok, protože svého soupeře nejednou dostali do...

Skvělý skalp legendy! Lehečka zdolal Nadala, v Madridu prošel do čtvrtfinále

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno  1.5

Parádním výkonem, při němž ani jednou neztratil servis, si vysloužil hodnotnou výhru nad majitelem...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...