Brněnský kouč Lubomír Růžička očekává od European North Basketball league kvalitní prověrku.

Brněnský kouč Lubomír Růžička očekává od European North Basketball league kvalitní prověrku. | foto: Daniel Fadrný / USK Praha

Místo drahého Europe Cupu vyrazí brněnští basketbalisté na sever

  • 0
Kromě dvou ženských týmů v evropských soutěžích se nově Brno dočká širší mezinárodní konfrontace také mezi muži. Basket Brno však bude místo nákladného FIBA Europe Cupu, jehož samotná základní část by přišla na čtyři miliony korun, hrát nově se tvořící „severskou“ soutěž European North Basketball League (ENBL).

„Tento projekt je v poměru cena-výkon ideální pro mladý tým, jako jsme my,“ vysvětluje spolumajitel klubu Ctirad Nečas. „Od konfrontace očekávám hlavně kvalitu. Litva, Lotyšsko i Estonsko jsou basketbalové země, v Litvě je basketbal náboženstvím a je svátkem proti jejich týmům hrát,“ těší se trenér Lubomír Růžička.

„Soupeři tady mohou být kvalitnější než v Europe Cupu. Když tam chytíte celek z Rakouska a Kypru, tak vás to moc neprověří, tady máme kvalitu danou předem a víme, s kým se potkáme.“

Liga, hraná ve stejných termínech jako FIBA Europe Cup, má sedm jistých účastníků. Vedle zmíněných pobaltských zemí se zúčastní také týmy z Polska a Běloruska, o poslední místo svedou souboj polské Sopoty a ukrajinský Dněpr.

Základní část proběhne stylem každý s každým, následovat bude play off. „Musíme skloubit cestování, tréninkový proces a naši ligu. Mým přáním je probojovat se do Final Four,“ hlásí Růžička.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž