Brno doma senzačně prohrálo s USK

  20:20aktualizováno  17. prosince 22:46
Praha - Cenné dva body za překvapivé vítězství 77:65 si odvážejí z palubovky A Plus Brna basketbalisté USK Praha. V 11. kole Mattoni NBL měli po celý zápas navrch a přerušili sérii čtyř porážek v řadě. V dalších sobotních duelech Prostějov zásluhou výborného výkonu ve druhém poločase smetl Ústí a Děčín jasně přehrál Pardubice, zatímco Mlékárna Kunín se protrápila k povinné výhře nad poslední Sadskou.

BK Prostějov - SČP Ústí n. L. 104:61
(31:13, 43:33, 72:45)

Pro obě družstva šlo o poslední utkání v Mattoni NBL před Vánoci, neboť duel 12. kola, který se měl hrát 21. 12. na severu Čech, byl předehrán již na začátku týdne (87:91). Pěkný dárek pod stromeček v podobě jednoznačného vítězství si podle očekávání nadělili domácí hráči, kteří měli vývoj zápasu od prvních minut plně pod kontrolou.

Domácí trenér Michal Pekárek poslal na palubovku hned od úvodního rozskoku Camerona Crispa a ten se mu odvděčil deseti body za deset minut hry. Prostějovští basketbalisté se nejspíš poučili z předchozího utkání v Ústí a díky koncentrovanému výkonu vedli již po pěti minutách dvouciferným rozdílem (20:5).

Prostějov skvěle střílel z tříbodového území, z prvních šesti pokusů jich pět propadlo obroučkou (Callahan 2/2, Miloš 1/1, Crisp 2/3)! Na konci první čtvrtiny pak vzrostlo jeho vedení až na osmnáct bodů a vypadalo to, že je v podstatě po zápase.

Začátek druhé desetiminutovky sice Severočeši vyhráli 13:4, nicméně favorit rychle získal dvouciferné vedení zpět. Přesto si po slibném úvodu nemohl být dvěma body jistý, na přestávku totiž odcházel "jen" s deseti body k dobru.

Třetí čtvrtina zásadnější změny v průběhu střetnutí dlouho nepřinášela. Až v jejím závěru se domácí hráči znovu "utrhli" a po rychlém protiútoku pohodlně zakončeném Stuchlým a následné Callahanově trojce zvýšili své vedení až na dvacet bodů. Smršť Prostějova ukončil až klakson oznamující konec třetí desetiminutovky, po níž bylo o rozdělení bodů rozhodnuto.

"Začátek byl z naší strany dobrý, ovšem ve druhé čtvrtině jsme polevili. Ve druhém poločase jsem musel na palubovku vrátit hráče základní sestavy," uvedl prostějovský trenér Michal Pekárek. "Nevýrazný byl i úvod druhého poločasu, ale Czudek se Stuchlým zaveleli k důraznější obraně, která přinesla změnu k lepšímu."

Ústecký trenér Jan Šedivý litoval zejména vysokého počtu ztracených míčů. "Právě tento ukazatel zapříčinil tak velký rozdíl v konečném výsledku," mínil hostující kouč. "Soupeř se díky tomu dostával k rychlým protiútokům, zatímco my jsme se nemohli dostat do hry."

Střelci:
Prostějov 
- Callahan 19, Miloš 16, Stuchlý 14, Crisp 14, Korytek 14 bodů a 10 doskoků, Nečas 8 bodů a 8 doskoků, Czudek 6, Novák 6, Lukjanec 4, Jurečka 2
Ústí - Novotný 15, Kubálek 12, Hejl 9, Feštr 8, Houška 8, Pohánka 3, Eisner 2, Pištěcký 2, Vrchota 2,
Střelba za 2 b.: 31/49 - 22/35
Střelba za 3 b.: 8/20 - 2/17!!
Trestné hody: 18/26 - 11/16
Doskoky: 37 - 20 (útočné 18 - 7)
Asistence: 25 - 11
Ztráty: 18 - 26
Osobní chyby: 19 - 23 

A Plus ŽS Brno - USK Praha 65:77
(21:23, 31:44, 47:55)

V prvním poločase se hrálo jednoznačně podle not USK.  Vysokoškoláci  nedovolili hráčům A Plus výrazněji bodově odskočit a když se v samotném závěru úvodní desetiminutovky trefili z perimetru krátce po sobě Alič s Tomášem Hrubým, dostali se dokonce do dvoubodového vedení!

Úvod druhého hracího období vyšel rovněž lépe hostům (1:6) a po smeči Tomáše Hrubého (celkem 9 bodů) sáhl domácí trenér Miroslav Pospíšil k oddychovému času. O chvíli později se sice dopustil své třetí osobní chyby nejlepší střelec USK Admir Alič (11 bodů), ovšem vysokoškoláci nastříleli dalších šest bodů v řadě (22:35) a brněnský kouč volal po druhém time-outu.

Až po něm trefil svůj první koš v zápase Křemen, jenže ani to jeho týmu nestačilo. Do druhého poločasu si přenesli slibný, třináctibodový náskok Pražané!

Skóre se nezačalo obracet do očekávané podoby ani v průběhu třetí části hry. Brňané sice několik bodů ze svého manka ubrali, zejména zásluhou zlepšené defenzívní činnosti, ovšem v poslední čtvrtině přesto doháněli osmibodový náskok soupeře.

Ten se jim povedlo během prvních tří minut po šňůře 9:0 vymazat a získat jeden bod k dobru. Tři minuty před koncem však už znovu vedli hosté (64:56), když také oni nastříleli devět bodů v řadě a překvapivé vítězství si již nenechali vzít.

"Odehráli jsme jeden z našich lepších zápasů a dokázali využít hodně slabého dne brněnského týmu k vítězství, které má pro nás po několika porážkách v řadě velkou cenu," pochvaloval si dvoubodový zisk trenér vysokoškoláků Petr Treml.

"Předčili jsme soupeře v doskakování, což se hráčům A Plus příliš nestává, těžili jsme i z velmi pestré hry. Hodně si cením také toho, že jsme se po promarnění šestnáctibodového náskoku dokázali opět vzchopit a zvládli tuto fázi zápasu psychicky."

Libor Jeřábek, asistent brněnského trenéra Pospíšila, poukázal především na nefungující defenzívu. "Bez obrany se nedá vyhrát. Když se nám díky ohromnému úsilí podařilo vymazat nepříjemnou ztrátu, místo vystupňování našeho náporu přišly další hrubé chyby, které znamenaly konec šancí na vítězství. Naše hra stála převážně jen na Bendovi, ten však pochopitelně nemohl sám na všechno stačit." 

Střelci:
A Plus
- Benda 21 bodů a 18 doskoků, Prach 11, Gajdošík 10, Žarkovič 9, Křemen 6, Machaš 5, Němec 3
USK - T. Hrubý 19 bodů a 12 doskoků, Alič 15, Přibyl 13, V. Hrubý 7, Tóth 7, Kotas 7, Krátký 4, Pastýřík 3, Rerko 2
Střelba za 2 b.: 11/38 - 18/35
Střelba za 3 b.: 7/28 - 7/17
Trestné hody: 22/27 - 20/32
Doskoky: 36 - 38 (útočné 9 - 5)
Asistence: 6 - 12
Ztráty: 16 - 20
Osobní chyby: 31 - 27
5 chyb: Machač, Klimek - Tóth a Pastýřík 

BK Děčín - Synthesia Pardubice 116:77
(31:17, 65:38, 85:58)

V základních sestavách obou celků se hned od začátku objevily uzdravené opory. V dresu Východočechů nastoupil pivot Jiří Trnka, který v minulém ligovém utkání nenastoupil, dirigentskou taktovku Děčína pevně třímal v rukou Levell Sanders, jenž v týdnu při pohárovém střetnutí na USK odpočíval.

Po vyrovnaném úvodu předvedli Severočeši dva rychlé protiútoky a záhy vedli 15:9. Houserova trojka a smeče Gammy s Bičvičem poslaly agresivně a rychle hrající Děčín do dvouciferného vedení (26:13), které si výborně hrající domácí tým přenesl i do druhé čtvrtiny.

Basketbalisté Synthesie se trápili i na čáře trestného hodu (2/8) a po tříbodové akci Sanderse ztráceli již devatenáct bodů. Ofenzivní festival Severočechů s řadou rychlých protiútoků pokračoval i nadále. Po čtrnácti minutách měli domácí na kontě již 45 bodů, zatímco hosté přesně o dvacet méně.

Ve druhém poločase si domácí hráči neustále udržovali vedení okolo dvaceti bodů. Pod vlastním košem sice nedokázali zastavit Trnku, nicméně ten se v polovině třetí čtvrtiny vyfauloval a když jej o chvíli později napodobil i rozehrávač Marek, hosté už neměli co nabídnout.

"Podali jsme velice kvalitní výkon," liboval si děčínský kouč Pavel Budínský. "Od začátku zápasu jsme hráli soustředěně a dobře jsme bránili. Nečekal jsem, že zvítězíme tak vysokým rozdílem, s předvedenou hrou jsem spokojen. Ve středu v Pardubicích to ovšem bude úplně jiné utkání, musíme se na něj opět co nejlépe připravit."

Pardubickému trenérovi Stanislavu Petrovi nebylo na tiskové konferenci příliš do řeci. "Myslel jsem si, že v Děčíně odehrajeme dobrý zápas. Zabrzdil nás však velice dobrý výkon domácích, kteří naprosto zaslouženě vyhráli."

Střelci:
Děčín
- Bičvič 20, Panáček 16, Sanders 14, Šušák 14, Smažák 11, Soukup 10, Gamma 9, Jiráň 8, Houška 6, Tomanec 5 bodů a 8 doskoků, Houser 3,
Pardubice - Trnka 23, Mujagič 15, Stria 7, Marek 7, Novotný 7, Jelínek 6, Špička 4, Bartheldi 4, Musil 2, Malík 2
Střelba za 2 b.: 40/60 - 25/46
Střelba za 3 b.: 6/17 - 5/21
Trestné hody: 18/23 - 12/20
Doskoky: 38 - 26 (útočné 14 - 13)
Asistence: 21 - 14
Ztráty: 15 - 21
Osobní chyby: 23 - 25
5 chyb: Gamma - Trnka, Marek

Mlékárna Kunín - BK Sadská 106:92
(26:25, 53:47, 75:74)

Novojičínský trenér Zdeněk Hummel zařadil do základní sestavy jak Freda Warricka, tak i Ondreje Šošku, ovšem Mlékárna Kunín hrající v nejsilnějším složení zažívala na začátku pořádný šok. Vedla sice 4:0, ale sedm bodů Englického a dvě tříbodové akce Velenského znamenaly nečekaný obrat na 6:13!

Domácí družstvo sice zejména zásluhou čtrnácti bodů Šošky průběžné skóre ještě do konce první čtvrtiny otočilo ve svůj prospěch, ale žádné deklasování posledního celku Mattoni NBL se nekonalo.

Šoška „řádil“ i nadále, přesto po patnácti minutách hry vedli úřadující vicemistři jen 39:35. Až poté předvedli šňůru 7:0 a poprvé se dostali do dvouciferného vedení. Závěr prvního poločasu však patřil Sadské, která snížila své manko na šest bodů.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve třetí čtvrtině. Hostující hráči se v její polovině dostali po Modrově trojce do pětibodového vedení (63:68), ale Kunín včas zabral a Warrickova trojka z poslední vteřiny znamenala jednobodový náskok domácích.

Ti zahájili poslední část hry šňůrou 7:0, ale definitivně rozhodli o svém vítězství až ve 38. minutě. Ivanovič a dvakrát Warrick posunuli třemi koši průběžný stav na 103:88 a až v této fázi utkání si novojičínští diváci mohli oddychnout: Povinné vítězství bylo na světě.

"Po pohárovém vyřazení na nás padla "deka", což se na výkonech většiny hráčů projevilo. Přísnější měřítko snese za dnešní výkon pouze Šoška, který v poháru nenastoupil a mohl před ligou odpočívat," poznamenal Zdeněk Hummel, trenér Mlékárny Kunín.

"Naše obrana byla velice špatná, chuť bránit má pouze čtvrtina hráčů. Ostatní by jen útočili. Sadská na mě nepůsobila odevzdaným dojmem. Podle mého názoru se zlepšuje a rozhodně má na to, aby v Mattoni NBL vyhrávala."

Hostující trenér Petr Hybler byl spokojen pouze s ofenzívou. "V útoku jsme odehráli dobrý zápas, s obranou to však bylo horší. Mlékárna Kunín nás překvapila vlažným přístupem k zápasu, ale na druhou stranu má natolik kvalitní tým, že dokázala snadno otočit vývoj utkání ve svůj prospěch."

Střelci:
Kunín
- Warrick 23, Šoška 22, Štec 19, Lewandowski 10, Ivanovič 8, Hájek 8, Chavis 7, Opatovský 4, Pelikán 3 body a 10 doskoků, Laco 2
Sadská - Velenský 22, Formánek 15, Modr 15, Englický 13, Šebek 12, Rivers 11 bodů a 10 doskoků, Motejlek 2, Kukačka 2
Střelba za 2 b.: 34/54 - 28/55
Střelba za 3 b.: 9/27 - 8/21
Trestné hody: 11/13 - 12/19
Doskoky: 43 - 36 (útočné 17 - 15)
Asistence: 19 - 11
Ztráty: 16 - 14
Osobní chyby: 18 - 13
5 chyb: Hájek

Sparta Praha - Handicap Brno 105:80
(18:21, 47:37, 74:59)

Na začátku utkání měli překvapivě navrch hosté. Basketbalisté Handicapu potvrzovali zlepšenou výkonnost z předchozích dvou zápasů a první čtvrtinu vyhráli o tři body. Sedmibodovým příspěvkem se o to nejvíce zasloužil křídelník Čubela, pod košem se dokázal prosadit Práznovský.

Sparťané však hned v úvodu druhé části hry skóre otočili ve svůj prospěch a udržovali si několikabodové vedení. Výborně hrající Majoroš rychle zaokrouhlil své osobní konto na dvacet bodů, když trefil tři trojky a při dvoubodových pokusech byl stoprocentní (4/4), stejně jako na čáře trestného hodu (3/3).

Dvouciferné vedení zajistil svému týmu Reinberger, jenž trefil těsně před koncem prvního poločasu trojku. Sparta vedla o deset bodů navzdory tomu, že "dokázala" za dvacet minut hry vyprodukovat čtrnáct míčových ztrát (Savič a Fon po 4)!!!

Během úvodních devadesáti vteřin třetí čtvrtiny proměnil tři dvoubodové pokusy David Douša a náskok domácích vzrostl již na čtrnáct bodů (53:39). S podobným vedením vstupovali svěřenci trenéra Geršla i do závěrečné desetiminutovky a v ní si sedmé vítězství v probíhající sezoně s přehledem pohlídali.

"Výsledek je pro nás zklamáním," neskrýval nespokojenost hostující trenér Vlastimil Havlík. "Náš výkon byl v porovnání s předchozími zápasy v Nymburku a s Děčínem podstatně slabší. Sparta se mohla spolehnout především na kvalitní hru podkošových hráčů."

Ani sparťanský kouč Jaromír Geršl nebyl s výkonem svých svěřenců úplně spokojen. "Nezahráli jsme nejlépe. Hráčům bych vytkl hlavně laxní přístup k obraně. Postupem času jsme však naši defenzívu zlepšili a na začátku druhého poločasu se nám podařilo Handicapu výrazněji bodově odskočit, což byl rozhodující moment celého utkání."

Střelci:
Sparta -
Majoroš 27, Daniel Douša 18, Savič 13 bodů a 6 asistencí, Dvořák 12, Reinberger 9, David Douša 8, Fon 7 bodů a 11 doskoků, Frána 7, Englický 3, Bočevski 1
Handicap - Čubela 19, Vrubl 14, Sucharda 14, Práznovský 12, Hudeček 9, Nachtigall 6, Slezák 5, Janda 1
Střelba za 2 b.:
29/42 - 22/35
Střelba za 3 b.: 7/20 - 7/21
Trestné hody: 26/36 - 15/23
Doskoky: 37 - 17 (útočné 15 - 4)!!!
Asistence: 17 - 12
Ztráty: 19 - 18
Osobní chyby: 20 - 27
5 chyb: Práznovský, Hudeček

ČEZ Basketball Nymburk - NH Ostrava 111:65
(předehráno 7. 12.)

Předehrávka 12. kola:

NH Ostrava - ČEZ Basketball Nymburk
(hraje se 18. 12. v 17.30)

Děčínský basketbalista Miroslav Soukup.

Momentka ze zápasu basketbalové ligy mezi Prostějovem a Ústím nad Labem. Na snímku bojuje domácí Kordian Korytek s Ondřejem Vrchotou.

Momentka ze zápasu basketbalové ligy mezi Prostějovem a Ústím nad Labem.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zakrvácený Brož padl s Eckerlinem. Na Oktagonu ve Frankfurtu slavil Kohout i Keita

5. května 2024

Vyprodaná Festhalle ve Frankfurtu byla v sobotu svědkem hned dvanácti soubojů včetně tří ženských...

Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

5. května 2024

Seriál Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat...

A teď Premier League, pane Hladký? Vašek je v plánech Ipswiche, věří agent

5. května 2024

Premium Říká vám něco anglické město Salford? Pokud ne, vůbec nic se neděje. Hlavně se netrapte, jestli...

Verstappen vyhrál sprint i kvalifikaci v Miami, druhý byl vždy Leclerc

4. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:44

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál sprint i kvalifikaci ve Velké ceně Miami...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....