Blake Schilb na tréninku Betisu Sevilla

Blake Schilb na tréninku Betisu Sevilla | foto: Archiv B. Schilba

Český víkend ve Španělsku: tři výhry, tři velké výkony a jeden rekord

  • 0
Uplynulý víkend ve španělské nejvyšší soutěži ACB by se dal označit za český. Všichni tři reprezentanti nastupující v nejkvalitnější basketbalové lize Evropy, tedy Blake Schilb, Ondřej Balvín a David Jelínek, pokořili v 11. kole hranici deseti bodů a navíc pomohli svým týmům k výhrám.

V španělské lize aktuálně působí tři hráči s českým pasem. A i když všichni patří k oporám svých celků, takto úspěšný víkend zaznamenala celá trojice dohromady letos poprvé.

Schilb ostrými a získal první vítězství

Blake Schilb jako by si vzpomněl na svou přesnou palbu z Helsink, kde českému národnímu týmu zajistil před dvěma týdny důležitou kvalifikační výhru. Také nyní jeho bodová produkce vedla k vítězství, dokonce k prvnímu, které Sevilla v letošním ročníku získala.

Schilb proměnil sedm střel z pole a tři pokusy zpoza trojkového oblouku. Jeho příspěvek se vyšplhal na 23 bodů.

To je jeho nový osobní rekord ve španělské lize a zároveň třetí nejlepší výkon celého kola.

Za 31 minut na hřišti přidal Schilb ještě čtyři asistence a tři doskoky.

Pro trápící se Sevillu bylo domácí vítězství 83:77 nad Monbus Obradoirem, klubem ze Santiaga de Compostela, tolik očekávanou vzpruhou po deseti porážkách v řadě.

Balvín zůstal na vlnách výborna

Ondřej Balvín zažívá opravdu skvělou sezonu. Po loňském roku, kdy se trápil v Bayernu a pak jeho návrat do Španělska zkomplikovalo zranění kotníku, letos na palubovkách září.

Dobrou formu dokáže uplatnit na všech frontách - ve španělské lize, Eurocupu i v dresu národního týmu. Tentokrát pohodu českého obra odnesl nováček San Pablo Burgos. Prohrál 80:87.

Balvín předvedl spolehlivý výkon, když nastřílel 13 bodů a přidal osm doskoků a čtyři asistence. Navíc na něj bylo spácháno sedm faulů. Z pole se ani jednou neminul, o něco horší to bylo z čáry trestného hodu, kde proměnil jen jednu ze tří střel.

Celkově však byl s validitou 25 nejužitečnějším hráčem vítězů a vlastně i celého zápasu. Patřil i mezi lídrům celého kola.

Jelínek pomohl k dramatu s happy endem

David Jelínek zatím letos nestřílí tak spolehlivě jako v loňské sezoně, ale i tak už popáté z jedenácti zápasů ve španělské lize zaznamenal dvojciferný počet bodů.

Deset bodů nemusí vypadat jako extra výkon, ale ve chvíli, kdy na vítězství stačí dát 64 bodů, je to výrazný příspěvek k zisku dalších dvou bodů do tabulky. Jelínek proměnil dvě trojky a stejný počet střel za dva body.

Oliver Stevič (vlevo) a David Jelínek z Andorry brání Fernanda San Emeteria z Valencie.

Pro Jelínkovu Andorru bylo důležité, že zvládla dramatický závěr a San Sebastián Gipuzkou porazila 64:63. Udržela se tak reálně ve hře o Copa del Rey, kam po polovině základní části postupuje osmička nejlepších týmů. Andorra je nyní jedenáctá, ale na osmé místo ztrácí jedinou výhru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž