Mike Bibby během krátkého účinkování v dresu Washingtonu Wizards.

Mike Bibby během krátkého účinkování v dresu Washingtonu Wizards. | foto: AP

Bibby se vzdal šesti milionů dolarů a jde do Miami, Boston získá Murphyho

  • 11
Silní budou ještě silnější. Tak lze shrnout několik posledních přestupů před play-off v basketbalové NBA. Za LeBronem Jamesem do Miami Heat míří Mike Bibby. Zkušeného rozehrávače prý nejužitečnější hráč uplynulých dvou ročníků NBA sám zlanařil. Do Bostonu Celtics zacílil křídelník Troy Murphy.

Klub z Miami už zařadil na listinu volných hráčů portorického rozehrávače Carlose Arroya, aby si uvolnil (finanční) místo pro novou posilu.

Bibbyho před pár dny vyměnila Atlanta Hawks do Washingtonu Wizards, zde však dvaatřicetiletý basketbalista hrát nechtěl, protože toužil po angažmá v týmu s vyhlídkami na play-off.

Proto se rozhodl ze smlouvy s Wizards vykoupit a podle listu Washington Post se vzdal 6,2 milionu dolarů z letošního platu. V této sezoně si tak vydělá "jen" 5,7 milionu dolarů.

Bibby po celou svou kariéru patřil k nejlepším střelcům za tři body a nejlépe přihrávajícím hráčům mezi aktivními basketbalisty NBA. V zámořské soutěži nastupoval také za Vancouver Grizzlies a Sacramento Kings.

Podaří se Heat zabudovat do svého systému nového ústředního rozehrávače krátce před play-off? "Se zkušeným hráčem s vysokým basketbalovým IQ je to snazší," zapřísahá se jeho nový kouč Erik Spoelstra. "A je to snadné ve chvíli, kdy máte jasný systém. A to my máme," dodává.

Troy Murphy (vlevo) jako posila New Jersey Nets. vpravo generální manažer klubu Billy King

Středně velkou rybu už mají na háku další kandidáti na titul - Boston Celtics. Finalisté loňského ročníku přivábili vysokého křídelníka Troye Murphyho z Golden State Warriors.

Hráč s výškou 210 centimetrů, který má solidní střelbu z dálky, tak v NBA vystřídá tři dresy během jediného týdne. Na konci února byl vyměněn do oaklandského týmu z New Jersey Nets, Golden State však následně jeho smlouvu vykoupili.

Také o Murphyho projevili zájem v Miami - a byli za něj ochotni obětovat veterána Jamaala Magloira. Třicetiletý hráč však zvolil zeleno-bílé barvy.

Ze smlouvy ve svých současných týmech budou vyvázáni i někteří další hráči. Pivotman Eddy Curry končí pár dní po výměně z New Yorku Knicks i v Minnesotě Timberwolves. Za New York hrát nebude křídlo Corey Brewer, který sem zamířil právě z Minnesoty. Do Knicks se naopak vrací vysoký křídelník Jared Jeffries.

Stejně jako Bibby končí ve Washingtonu také Al Thornton - v jeho případě se hovoří o zájmu Golden State. Posilu pod koš hlásí Portland Trail Blazers. Desetidenní kontrakt podepsal zkušený Jarron Collins. Nového zaměstnavatele hledá Leon Powe, naposledy pivot Clevelandu Cavaliers.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž