Bez obrany to nejde, zdůrazňuje Soče

Praha - V Novém Jičíně bude dnes vpodvečer před televizními kamerami rozehráno 26. kolo Mattoni NBL. Domácí Mlékárna Kunín se pokusí poprvé v letošní sezoně porazit nováčka soutěže z Liberce, s nímž oba dva předchozí zápasy překvapivě prohrála. Další čtyři utkání jsou na programu v sobotu, o den později se střetnou A Plus Brno a Prostějov.

Mlékárna Kunín - Kondoři Liberec
(21. 2. v 17.50, ČT4 Sport)

Mlékárně Kunín se v zápasech s libereckými Kondory nedaří. Úřadující vicemistři prohráli jak úvodní vzájemný duel ve své hale, tak i prosincovou odvetu pod Ještědem. V ní přitom novojičínští basketbalisté vedli už o devatenáct bodů! Není tedy třeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že v dnešním televizním duelu budou mít domácí hráči mimořádnou motivaci.

Půjde jim nejen o to, aby vůbec poprvé pokořili nováčka Mattoni NBL, ale zároveň jistě budou chtít napravit dojem z předchozího nepovedeného duelu na hřišti USK. "Do kádru byl po zkoušce na přání trenéra zařazen Doug D´Amoure, s kterým byla uzavřena smlouva do konce sezony," předeslal tiskový mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák.

Zároveň poznamenal, že šestadvacetiletý americký křídelník, který už v dresu svého nového klubu odehrál tři zápasy s průměry 12 minut a 3,7 bodu, by rozhodně neměl být poslední posilou. "Vedení klubu i s trenérem vyvíjí enormní snahu na získání posil, zejména na post rozehrávače, ale veškeré úsilí, které nemá v našem klubu obdoby, zatím nevede ke zdárnému výsledku. Navíc čas rychle ubývá."

Tím se ale hráči ani trenér Bruno Soče před zápasem s Libercem nezabývají. Soustředí se jen a jen na nejbližší utkání. "Porazili jsme Děčín a A Plus Brno dobrou hrou a naši hráči si mysleli, že bez obrany a nasazení můžeme porazit i USK Praha. Doufám, že už pochopili, že vyhrát se dá jen dobrou obranou. Jestli předvedeme kvalitní výkon v obraně, tak vyhrajeme," věří bosenský kouč.

Jeho liberecký protějšek připouští, že předchozí úspěšné výsledky s novojičínským týmem mohou dodat Kondorům potřebnou dávku sebevědomí. "Do Nového Jičína jedeme s vědomím, že domácí určitě udělají maximum pro výhru a po porážce na USK dají do zápasu vše. Pokud však udržíme vyrovnaný průběh, budeme pod menším tlakem my," myslí si Slowiak.

"Hodně bude záležet na úvodu utkání. Naší další výhodou je fakt, že víme, že se s Kunínem letos dá hrát, dvakrát jsme ho dokázali v koncovce porazit. Hodně důležité bude, jak se nám bude dařit na doskoku pod oběma koši."

Také Robert Landa je přesvědčen o tom, že Kondoři mohou i potřetí v probíhající sezoně Mlékaře porazit."Do Kunína jedeme uvolnění, bez stresu. Důvodem jsou dvě vyhraná utkání s Mlékárnou, a především pak to druhé, ve kterém jsme prohrávali už o 19 bodů. Cesta k vítězství bude určitě těžká, ale naší výhodou je to, že můžeme hrát v klidu."

Pokud dnes zvítězí Mlékárna Kunín, v tabulce se bodově dotáhne právě na Liberec. Jestliže však uspějí hosté, nynější jednobodový rozdíl mezi oběma soupeři se pochopitelně zdvojnásobí.

"Kunín je i přes nevyrovnanost výkonů a aktuální umístění v tabulce soupeřem, ke kterému je nezbytné přistupovat s maximální respektem. Výhrami nad Prostějovem, A Plus Brno a Děčínem to jednoznačně dokázal," míní Karel Vlasák, sportovní ředitel Kondorů. "Určitě jsme čtyřmi výhrami v řadě získali jistou sebedůvěru, ale pouze kvalitní týmový výkon z naší strany podpořený nasazením v obraně může vést k úspěchu."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Mlékárna Kunín po dvou vítězstvích nad týmy z horní části tabulky podlehla v Praze na USK, když její hráči podali velmi špatný výkon hlavně v útočné fázi - střelecky se jim vůbec nedařilo. Liberec naopak získal další výhru nad Sadskou, navíc v této sezoně má s novojičínským týmem aktivní bilanci 2 - 0, takže psychická výhoda bude určitě na straně hostů.

Pokud ale chtějí domácí basketbalisté pomýšlet na účast v první osmičce, Liberec patří mezi družstva, která by Mlékárna měla porážet. Bude ovšem muset podat mnohem lepší výkon v útoku, v obraně pak bude nutné eliminovat střelecké opory severočeského klubu Lukáše Krause, Iana Johnsona a Aleše Kočvaru. Předpokládám, že diváci v Novém Jičíně svůj tým nezatratili a že ho podpoří v cestě za důležitým vítězstvím. Tip: 1.

Předchozí vzájemné zápasy

Mlékárna - Liberec 65:75 (Williams 24 - Tomaszek 21)
Liberec - Mlékárna 97:82 (Kočvara 19 - Perinčič 24)

Další program 26. kola (sobota 24. 2.)

BK Sadská - ČEZ Basketball Nymburk (15.30)
BK Ústí n. L. - BK Děčín (16 hodin)
BBK Brno - Synthesia Pardubice (16 hodin)
NH Ostrava - USK Praha (17.30)
A Plus OHL-ŽS Brno - BK Prostějov (25. 2. v 17.50, ČT4 Sport)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž