Basketbalový klub z Liberce se stěhuje do Brna.

Basketbalový klub z Liberce se stěhuje do Brna. | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Basketbalová liga se stěhuje z Liberce do Brna

  • 23
Prvoligový basketbal v Liberci končí, klub Kondorů se stěhuje do Brna. Právě z jihomoravské metropole pochází nový majitel společnosti, jímž je blíže nespecifikovaná obchodní skupina.

"Ukázalo se, že basketbal veřejnost v Liberci neoslovil tak, jak se předpokládalo. K našemu rozhodnutí přispěla i celosvětová ekonomická krize," uvedl Petr Myška, bývalý jednatel Kondorů.

Basketbalový klub působil v Liberci čtyři roky, z toho poslední tři v nejvyšší soutěži. Usídlil se v Tipsport aréně a nevedl si špatně, letos podruhé v historii postoupil do nejlepší osmičky.

 Kondory však téměř od počátku provázely finanční potíže. Před dvěma lety jej musela v krizi zachraňovat stavební firma Syner, ovšem s tím, že bude hledat strategického partnera, který by klub podpořil. To se jí však nepodařilo a v minulých dnech se rozhodla k radikálnímu řešení.

O prodeji basketbalu do Brna už se mluvilo v minulých měsících. Jednání však načas ustala, protože dosavadní majitelé se snažili nabídnout klub zájemci z Liberecka. Transakce však nevyšla.

Zpráva o konci basketbalu přichází ve chvíli, kdy Kondoři stále bojují o historický úspěch. V úterním podvečeru nastoupili ke třetímu utkání čtvrtfinále v Prostějově, v němž podlehli 82:99. V sérii sice prohrávají 1:2, ale stále mají šanci na postup do semifinále. 

Po zápase se trenér i hráči dozvěděli, že basket v Liberci po této sezoně končí, a setkali se s novými majiteli. Ti se zatím k celé záležitosti nechtějí vyjadřovat, podrobnosti hodlají oznámit ve středu.

Do Brna se Mattoni NBL vrací po roční pauze - loni zde zanikl klub BC Brno, který byl potomkem slavné Zbrojovky. Do té doby se v Brně nejvyšší soutěž hrála nepřetržitě 82 let, během nichž se slavilo 23 mistrovských titulů. Nyní se slavná historie dočká svého pokračování.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž