NA UNIVERZITĚ. Austin Dufault (vlevo) v dresu celku Colorado Buffaloes. Brání

NA UNIVERZITĚ. Austin Dufault (vlevo) v dresu celku Colorado Buffaloes. Brání ho Solomon Hill z Arizona Wildcats. | foto: Profimedia.cz

Basketbalový Prostějov už má tým kompletní, pod koš míří mladý Američan

  • 7
Soupiska basketbalových Orlů Prostějov je kompletní. Enklávu českých a slovenských hráčů se slovinským rozehrávačem Matejem Ventou doplnil americký pivot Austin Dufault. Podkošový hráč naposledy hrál univerzitní soutěž NCAA v Coloradu a poprvé v kariéře míří do Evropy. Jeho úkolem bude zacelit mezeru po odchodu Travise Petersona.

"Je to atletický typ hráče s dobrou střelou z dálky. Reference jsou dobré. Počítáme se zrychlením naší hry a do tohoto konceptu Austin zapadá," uvedl Petr Fridrich, generální manažer BK Prostějov.

Dvaadvacetiletý Dufault v minulé sezoně patřil mezi nosné hráče svého týmu. Jako devatenáctý basketbalista v historii univerzitního týmu Colorado Buffaloes pokořil kariérní hranici tisíce bodů a pěti stovek doskoků.

"Svému celku pomohl po devíti letech k postupu do play-off a v rámci celé univerzity se dostal do tříčlenného finále ankety Sportovec roku," přiblížil poslední úspěchy Dufaulta prostějovský manažer.

Americký pivot měřící 206 centimetrů umí zakončit také z delší vzdálenosti. Proto je možné, že fanouškům připomene dobu, kdy za Prostějov hrál Craig Callahan. "Nechci srovnávat, každý hráč je jiný. Ale určitě bychom se nezlobili, kdyby to tak bylo," pousmál se manažer Orlů.

V průběhu léta si sehnali nové angažmá také bývalí hráči Prostějova: Travis Peterson upoutal pozornost ukrajinského BK Goverla, Yemi Nicholson se po dvou sezonách stěhuje do Polska a bude hrát za tým Energa Czarni.

"Oba se ukázali v dobrém světle a jdou dál. Neměli jsme šanci je udržet. Musíme vycházet z ekonomické reality," poznamenal Fridrich. "To samé platí o Jamaru Smithovi. Momentálně hraje letní ligu v Bostonu a zřejmě zamíří do Španělska, kde je o něj zájem."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž