Pavel Houška z Nymburku v utkání Eurocupu proti Ciboně Záhřeb.

Pavel Houška z Nymburku v utkání Eurocupu proti Ciboně Záhřeb. | foto: ČTK

Basketbalisty Nymburka čeká francouzská výzva - uspět v Le Mans

  • 9
Jestli chtějí basketbalisté Nymburka zvýšit své šance na postup ze základní skupiny Eurocupu, vítězství na palubovce Le Mans by se jim náramně hodilo. Právě soubojem s šestým týmem uplynulé sezony francouzské ligy bude pokračovat pohárové snažení českého mistra, který ve svém úvodním duelu prohrál v Ostende a pak porazil Cibonu Záhřeb.

V zápase hraném od 20:30 se střetnou soupeři, kteří v dosavadním průběhu skupiny A shodně porazili Cibonu. Zatímco Le Mans vyhrálo na jejím hřišti 78:76, Nymburk slavný chorvatský celek udolal doma 84:76. "Pro nás to bylo velice důležité vítězství, protože po úvodní prohře s Ostende jsme potřebovali zabrat. Navíc nám to pomohlo zvednout sebevědomí," řekl trenér Kestutis Kemzura.

Nymburk poté vyhrál doma i utkání VTB ligy nad Zhořelcem, i když výkon stále nebyl optimální. Kemzurovi vadila především nevyrovnanost předváděné hry. "Jsme velký tým a nemůže si dovolit podávat tak nekonzistentní výkony. Celé je to o koncentraci. Stále máme na čem pracovat," řekl kouč.

Nyní se jeho svěřenci postaví bývalému euroligovému týmu Le Mans. Přední francouzský tým je sice momentálně v menším útlumu, stále však představuje velkou sílu.

Mezi klíčové hráče patří brazilský pivot Joao Paulo Batista, který reprezentoval i na mistrovství světa 2010, americký rozehrávač Dashaun Wood či francouzský křídelník Pape Sy, který odehrál sedm utkání v NBA. Především na ofenzivním doskoku je hodně nebezpečný Dounia Issa, s nímž se Nymburk potkal v sezoně 2011/12 v dresu Gravelines.

Nymburk tehdy přední francouzský celek porazil v Eurocupu 79:62 a 91:61. Proto věří, že by i na hřišti Le Mans mohl udělat důležitý krok za postupem.

Českým mistrům začne ve Francii série tří venkovních zápasů, během kterých nacestují 16 tisíc kilometrů. Z Le Mans vyrazí rovnou na Sibiř do Krasnojarsku, kde je v neděli čeká utkání VTB ligy. Následně se přesunou znovu rovnou do italského Cantú na další zápas Eurocupu. I proto by bylo vítězství vítanou vzpruhou směrem k náročnému programu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž