POHÁR JE NÁŠ. Basketbalistky USK Praha slaví mistrovský titul.

POHÁR JE NÁŠ. Basketbalistky USK Praha slaví mistrovský titul. | foto: ČTK

Suverénní obhajoba. Basketbalistky USK znovu slaví mistrovský titul

  • 23
V sezoně neprohrály basketbalistky USK Praha ani jediný ligový zápas, což před nimi dokázaly jen jejich finálové soupeřky. A Frisco Brno parádní bilanci Pražankám nepřekazilo, staronové šampionky ovládly vyvrcholení play-off hladce 3:0 na zápasy, když poslední duel doma vyhrály bezpečně 82:52.

Titul získaly hráčky USK potřetí za poslední čtyři sezony a celkově popáté v samostatné české lize. Jejich aktuální vítězná série v domácí soutěži čítá 49 zápasů.

"Brno vládlo českému basketbalu dlouhé roky a byli jsme to my, kdo se jim chtěl vyrovnat a koho táhli dopředu. Jsem rád, že jsme je dohnali a že teď jsme to my, koho budou chtít ostatní týmy stíhat," řekl trenér USK Lubor Blažek.

Úvodní dva finálové zápasy byly jednoznačné a i teď Pražanky jasně deklarovaly, že o šňůru výher přijít nehodlají. Od začátku dominovaly pod košem, dařila se jim střelba za tři body a už v první čtvrtině si vypracovaly náskok 17 bodů (29:12).

Ve druhé části sice Brno hru částečně vyrovnalo, ale pak domácí hráčky předvedly tři trojky za sebou, z toho dvě Frida Eldebrinková, a náskok už byl 22 bodů. Brno zabojovalo a ještě před poločasem snížilo na 13 bodů, v posledních vteřinách však pivotka DeLisha Miltonová-Jonesová, která byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou finále, další trojkou domácí uklidnila.

USK se trojky dařily podobně jako v minulém utkání v Brně. V první půli vystřelily domácí hráčky zpoza půlkruhu desetkrát a sedmkrát proměnily. Z toho čtyřikrát Eldebrinková.

Švédka ve střelbě excelovala i ve druhé půli a spolu s Miltonovou-Jonesovou táhla ofenzivu USK. Přidala se k nim i Zrůstová. Na straně Brna se snažily držet krok zejména Thomasová s Abdiovou, ale USK už bez problémů kráčel za titulem.

Trenér Lubor Blažek si mohl dovolit poslat do hry i náhradnice. Na lavičce zůstaly jen zraněné opory Burgrová a Vítečková, která získala už dvanáctý titul v kariéře. Deset jich vybojovala s Brnem.

MISTROVSKÝ PŘÍPITEK. Delisha Miltonová-Jonesová z USK Praha pije z poháru prom české šampionky.

"Pro oba týmy to byla těžká sezona plná zranění. U nás bylo mnoho zranění, která ani nebylo vidět. Proto si vítězství vážím. Ale vážím si i výkonů Brna, které bylo v těžké situaci, přesto s námi bojovalo. Rozhodně bych ten výrazný rozdíl ve skóre nepřeceňoval. Mám totiž hodně zkušeností i z druhé strany," připomněl Blažek, že do roku 2008 byla finále podobně jednoznačná ve prospěch Brna.

Jako trenéra reprezentace Blažka těšilo, že finálová série skončila tak brzy. "To je moc dobře. Dělali jsme pro to všechno, aby to skončilo už u po třech zápasech a byl čas na odpočinek a doléčení zranění před reprezentací," řekl Blažek, který 14. května přivítá hráčky na prvním soustředění před kvalifikací o olympijské hry.

Trenéra Brna Jana Bobrovského mrzelo, že jeho svěřenkyně neuhrály alespoň jedno vítězství. "Na začátku série jsem doufal, že budeme schopní USK více potrápit, ale s tak úzkým kádrem jsme jim nedokázali konkurovat. Druhé místo je maximum tohoto týmu," přiznal Bobrovský.

Chyběla mu prý hlavně bojovnost. "Družstvo nebylo bojovné. Kdyby bylo, určitě bychom je potrápili více. V tomto směru se nám nepovedlo tým poskládat. Nestačili jsme na ně výškově a ekonomicky už vůbec ne," řekl. V příští sezoně se pokusí o reparát. "Ještě jsem si řekl, že zkusím další dva roky. Uvidíme, jak to půjde, ale nechtěl bych zatím chodit jen do hospody," dodal Bobrovský.

Finále play-off basketbalové ligy žen

3. zápas:

ZVVZ USK Praha - Frisco IMOS Brno 82:52 (29:15, 49:33, 71:46)
Nejvíce bodů:
Miltonová-Jonesová 23, F. Eldebrinková 21, Mirčevová a Whalenová po 8, Zrůstová 7 - Thomasová 20, Abdiová 12, Pecková 11. Rozhodčí: Lukeš, Kučera, Znamínko. Trestné hody: 11/8 - 17/10. Fauly: 18:14. Trojky: 10:4. Konečný stav série: 3:0.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž