USK Praha: Kateřina Elhotová

USK Praha: Kateřina Elhotová | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Basketbalistky USK dnes přivítají evropské královny

  • 1
Lepší ženský basketbal v Praze dlouho neuvidíte. Aktuálně nejlepší český tým se střetne s loňským i předloňským euroligovým vítězem. Basketbalistky USK Praha přivítají dnes od 18.00 hodin na Folimance Spartak Moskva, nejtěžšího možného osmifinálového soupeře.

"Mají nejlepší tým v Evropě. Kvalitnější kádr nenajdete," říká před dnešním odvetným utkáním trenér Lubor Blažek.

První duel v Rusku vyhrály domácí hráčky 102:86. USK ovšem nepropadlo, herně drželo s favoritem krok. "Myslím, že jsme tam odehrály slušný zápas. Prý to byl nejlepší výsledek ze všech jejich letošních euroligových soupeřů," říká Markéta Bednářová, opora pražských basketbalistek.

"Můžeme být spokojení. Je třeba si uvědomit, s jakým týmem jsme hráli," dodává Blažek. Přitom nezbývalo mnoho a na Folimance si mohl zahrát mnohem schůdnější soupeř – Fenerbahce Istanbul.

Stačilo uhrát v šestičlenné základní skupině třetí místo, jenže USK postoupilo do vyřazovacích bojů ze čtvrté pozice. "Zbytečně jsme ztratily zápas v Šibeniku. Vyhrát ho, byly bychom v tabulce výš a jely do Turecka," lituje Bednářová.

A jaká je podle ní hlavní zbraň ruského mužstva? "Peníze. Rozdávají je na počkání," směje se sedmadvacetiletá reprezentantka. "Teď ale vážně: oni nemají hlavní zbraň, mají vyrovnaný kádr, který je dobrý ve všech činnostech. Slabina mě žádná nenapadá."
Základní pětka Spartaku je hvězdná: Birdová, Taurasiová, Jacksonová, Fowlesová a Millerová. "Tahle sestava patří k nejlepším na celém světě. Určitě by hrály o titul i v WNBA," srovnává Blažek sestavu Moskvy se zámořskou soutěží.

Třiadvacet, pětadvacet, sedmadvacet. To není obyčejný seznam lichých čísel. To jsou body, které nastřílely Pražankám Taurasiová, Jacksonová a Fowlesová v úterním zápase.

Američanka Sue Birdová, olympijská vítězka z Pekingu, zase jen tak mimochodem odhodila míč z vlastní poloviny a ten zaplul do koše. "Dívá se na ně krásně, ale o to těžší je proti nim hrát," upozorňuje Blažek.

USK se střetlo se Spartakem už před dvěma lety. Tehdy byly vysokoškolačky vyřazeny v osmifinále po dvou prohrách. Budou tentokrát úspěšnější?

"Bude to hrozně těžké. Spartaku by se muselo extrémně nedařit," říká Bednářová. "Ale rozhodně se nevzdáváme." "Odevzdanost není našemu týmu vlastní. Folimanka dnes uvidí to nejlepší, co ženský basketbal nabízí," slibuje Blažek.

"Spartak? To je reklama na ženský basketbal," přidává ještě k superlativům Bednářová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž