Kateřina Zavázalová (vlevo) z Hradce Králové proniká kolem Sabiny Petráskové z

Kateřina Zavázalová (vlevo) z Hradce Králové proniká kolem Sabiny Petráskové z Pardubic. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Basketbalistky končí rok: Hradec prestižním derby v Pardubicích

  • 0
Před Vánoci máme jen dvě přání. Potrápit letos houževnatý tým VŠ Praha, popřípadě ho i porazit. A pak si jen nadělit rivala z Pardubic. Tuto myšlenku nedávno vyslovil klubový prezident basketbalistek Sokola Hradec Králové Miroslav Volejník. Půlka se mu bohatě vyplnila a podle předpokladů nezůstane jen u touhy i ve druhém případě.

Pardubice totiž letos strádají s jediným vítězstvím těsně u dna tabulky Ženské basketbalové ligy. A nic nenaznačuje tomu, že by měly porazit ve formě hrajícího souseda.

"Slova o tom, že si je chceme nadělit ale samozřejmě beru jen jako slovní obrat," usmívá se trenérka Hradce Králové Romana Ptáčková, "ale jsou předposlední a bylo by špatné, kdybychom na jejich hřiště nejeli s cílem vyhrát."

Navíc Hradec od vstupu Pardubic mezi domácí elitu ovládl čtyři z pěti derby. Prohrál pouze hned při prvním střetu 5. prosince 2010 v poměru 51:67.

Ptáčková i právě proto soupeřky nepodceňuje. "Už jsme se přesvědčili, že to může a nemusí být oddychovka. Jednou se totiž dá proti Pardubicím v pohodě vyhrát, podruhé hrají jak o život a soupeře se drží," pokračovala trenérka.

Rivalky v současnosti dělí šest pozic a sedm bodů. Sokol by případným vítězstvím přidal další korálek na šňůru úspěchů a před koncem roku by mohl výrazně zaútočit na pevné místo ve skupině A1. "Za celý listopad jsme prohráli jen s USK, tudíž by vítězství v Pardubicích bylo moc pěkné završení roku," netají ambice pro utkání Ptáčková. Derby začíná v úterý v pardubické hale od 18 hodin.

Ve stejný čas vstoupí do svého posledního utkání letošního roku také hráčky Kary Trutnov. Proti sobě budou mít Karlovy Vary, jeden z pouhých tří týmů, který je na podzim v lize porazil. "Chceme jim to vrátit, a dokončit tak naši výbornou podzimní bilanci," netají manažer trutnovského klubu Jan Braun.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž