Basketbalistky Brna vyrovnaly sérii s Bourges, hráčky USK v Eurolize končí

  17:42aktualizováno  21:13
Basketbalistky Gambrinusu Brno porazily ve druhém utkání osmifinále Euroligy Bourges Basket 61:59 a vyrovnaly stav sérii na 1:1. O postupujícím se rozhodne ve středu ve Francii. Naopak hráčky USK po prohře se Spartakem Moskva 78:92 v soutěži končí.
Brněnská basketbalistka Hana Horáková (vpravo) překonává obranu Bourges.

Brněnská basketbalistka Hana Horáková (vpravo) překonává obranu Bourges. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Gambrinus Sika Brno - Bourges Basket 61:59 (19:19, 34:32, 49:52)

Oproti úternímu prvnímu zápasu ve Francii začaly domácí Brňanky přesněji a získaly hned v úvodu čtyřbodový náskok. Snažily se soupeřky nepouštět v podkošovém prostoru do střeleckých pozic a po zisku míče se pokoušely o rychlé protiútoky. Takřka celou úvodní čtvrtinu se jim záměr dařilo s potížemi plnit, problémy ale měly s pokrytím tříbodových střel. V podkošových soubojích zase neuhlídaly dvoumetrovou brazilskou pivotku Santosovou, která sbírala odražené míče a zakončovala.

V útoku se ale postupně přesnost Brňanek vytrácela. Hráčky Bourges vynikaly tvrdou a nekompromisní obranou, proti které se české mistryně jen s obtížemi prosazovaly. Takřka s klaksonem úvodní čtvrtiny Miyemová dala koš, při střele byla ještě faulována a vyrovnala na 19:19.

Hra českého týmu byla v těchto okamžicích křečovitá, zlepšení nepomohla ani Slovenka Žirková, která se pokoušela se sebezapřením po zranění bojovat. Po hluchých třech minutách vytáhla Brňanky z krize dvěma přesnými tříbodovými střelami Vítečková. Jenže zarputile bojující Francouzky těžily z výškové převahy a lepšího doskakování a snadno nepatrnou ztrátu smazaly. Po dvaceti minutách vedly domácí pouze o dva body.

Tvrdá hra se souboji o každý míč gradovala po přestávce. Brňanky měly sice převahu, hráčky bez míče se ale jen s obtížemi při těsném bránění uvolňovaly. Útoky Bourges dirigovala Dumercová, která dodávala protiútokům rychlost. Francouzky získaly postupně až pětibodový náskok, ten ale stačily Brňanky v závěru třetí čtvrtiny zvrátit a vyrovnat na 49:49. Radost jim ale překazila současně s klaksonem tříbodovým košem Dumercová.

Takřka čtyři minuty v závěrečné čtvrtině pak při urputné bitvě nepadl koš. Soupeř pozměnil taktiku a spoléhal na postupné protiútoky, Brňanky se vzchopily až v závěrečných dvou minutách, kdy Maigaová-Baová dvěma koši za sebou otočila výsledek.

Brno - Bourges: Tamika Whitmore

Šestnáct sekund před koncem stejná hráčka proměnila pouze jeden trestný hod, po kterém Brňanky vedly 60:58. Na druhé straně dala také pouze jednu šestku Santosová a po rychlém faulu soupeře přidala zase jenom bod Whitmoreová. Soupeři zbylo pět sekund na závěrečný útok, ale dostal se jen ke střele z poloviny hřiště, kterou Melainová neproměnila.

"Bylo to naprosto vyrovnané střetnutí, v závěru se štěstíčko přiklonilo na naší stranu," řekl po zápase asistent trenéra Vlastimil Havlík. Oproti prvnímu zápasu v Bourges viděl na brněnské straně hlavní rozdíl ve zlepšené obraně a snížení počtu ztrát míče. "Také naše doskoky byly lepší. Je ale pravda, že francouzské pivotky si počínají při doskocích agresivněji. Soupeř hraje také tvrdě v defenzivě," doplnil Havlík.

Francouzský kouč Pierre Vincent litoval na hře svého týmu příliš velkého počtu chyb. "Hlavně v závěru zápasu jsme nechali soupeře pronikat snadno do střeleckých pozic. Věděli jsme, že to bude tuhý boj. Vždyť loni jsme tu ve Final Four prohráli s Brnem v semifinále až po prodloužení. A podobný zápas se odehraje ve středu v našem domácím prostředí." 

Nejvíce bodů: Maigaová-Baová 17, Vítečková 14, Kulichová 12 - Dumercová 16, Santosová 11, Maničová 8. Rozhodčí: Schmidt (Něm.), Papp (Maď.), Calik (Pol.). Trestné hody: 17/15 - 13/7. Fauly: 17:18. Trojky: 2:6. Diváci: 200. Stav série: 1:1.

ZVVZ USK Praha - Sparta Moskva 78:92 (21:28, 40:58, 57:76)

Ruský velkoklub hned v prvním kole vyřazovacích bojů rázně nakročil ke třetímu euroligovému vítězství za sebou a USK na Spartak nestačil stejně jako předloni, kdy se poprvé dostal do vyřazovacích bojů a také se hned po dvou soubojích s play-off rozloučil.

Pražanky v úterním duelu v Moskvě překvapivě dlouho držely se žhavým adeptem na celkový triumf krok a domů se vrátily s přijatelnou prohrou 86:102. Odveta na Folimance v mnohém první zápas připomínala.

USK Praha - Spartak Moskva: Lauren Jacksonová a Michaela Ferančíková

Moskvanky znovu vyrukovaly s obávanou základní pětkou a věhlasné kvarteto Birdová, Taurasiová, Jacksonová a Fowlesová znovu rozsévalo zkázu pod oběma koši USK, byť domácí dlouho statečně vzdorovaly.

Ovšem třeba urostlá pivotka Fowlesová před zaplněnou Folimankou suverénním proměněním prvních čtyř útoků v zápase naznačila, že i tentokrát bude mít Spartak ve vymezeném území u košů znovu znatelnou převahu.

Menší Pražanky měly s bráněním Fowlesové i její parťačky Jacksonové velké problémy. A když si obě hráčky vybraly slabší chvilku, udeřily střelou z dálky Američanky Taurasiová, Millerová či Birdová, která jinak znovu dirigentskými schopnostmi potvrdila, že je právem považovaná za jednu z nejlepších rozehrávaček světa.

Pražanky během prvního poločasu ale dokázaly držet krok, od začátku úspěšně sázely na střelbu z dlouhé vzdálenosti, v níž se blýskly hlavně Elhotová s Maltsiovou a tradiční bodový příspěvek přidala i Whalenová. Domácí během první čtvrtiny dokonce několikrát uzmuly vedení, ale jakmile Spartak zvýšil tlak v obraně, měly svěřenkyně Lubora Blažka problémy.

Moskvanky navíc v útoku spoléhaly na strojové kombinace a vysokou úspěšnost střelby. Jejich náskok začal od závěru první desetiminutovky narůstat a nápor vrcholil hlavně ve druhé části, kdy se hostujícímu celku povedla šňůra 14:0. Domácí se sice díky několika úspěšným trojkám dokázaly přiblížit na rozdíl deseti bodů, ale Spartak nechtěl ponechat nic náhodě, což bylo patrné z toho, že jeho trenéři dlouho nechávali na palubovce nejsilnější sestavu.

I proto manko USK postupně narůstalo, domácí trápila hlavně skvěle hrající Taurasiová a dlouho před koncem už bylo jasné, že uvolněně hrající Spartak postup ztratit nemůže. Radost soupeře nezkalilo ani to, že jeho náhradnice v závěru propadly a konečný rozdíl se ztenčil "jen" na 14 bodů.

USK Praha - Spartak Moskva: Kelli Millerová a Evanthia Maltsiová

Trenér USK Lubor Blažek po utkání trochu litoval, že jeho tým nepřevedl tak dobrý výkon jako v prvním duelu v Moskvě. "Přece jenom jsme tam skoro celý zápas hráli naši hru, byli jsme takoví soudržnější. Tady nám trochu utekl začátek a možná se na nás podepsalo i to, že jsme hráli doma a na holky možná částečně dolehla nervozita a neměly takovou sebedůvěru," řekl.

Vyřazení v prvním kole play off je pro něj prý mírným zklamáním. "Před sezonou jsem chtěl, abychom se dostali dál, ale je to složité, když se dostanete na Spartak. Teď můžeme litovat toho, že jsme v základní skupině prohrály v Šibeniku a šly až ze čtvrtého místa," ohlédl se za euroligovým vystoupením USK Blažek.

Kouč Spartaku Lászlo Rátgéber byl rád, že se jeho tým na cestě za třetím titulem v Eurolize v prvním kole příliš nezdržel. "USK hrál statečně a měli jsme určité problémy. První zápas se nám moc nepovedl, ale dnes jsme se už přiblížily výkonům, které nás zdobily už v základní části," pochvaloval si.

Nejvíce bodů: Elhotová 17, Maltsiová 15, Whalenová 14, Kublinová 12 - Taurasiová 26, Fowlesová 17, Millerová 16, Jacksonová 13, Birdová 10. Rozhodčí: Julienová (Fr.), Földhazi (Maď.), Lenczowski (Pol.). Trestné hody: 11/10 - 18/16. Fauly: 14:13. Trojky: 12:6. Diváci: 450. Konečný stav série: 0:2.

Další osmifinálové duely Euroligy:
CSKA Moskva - Salamanca 95:64, stav série 1:1
Vilnius - Jekatěrinburg 46:69, konečný stav série 0:2
Pécs - Benátky 65:57, konečný stav série 2:0
Krakov - Šoproň 52:39, stav série 1:1
Gdyně - Fenerbahce 63:60, stav série 1:1
Košice - Valencia 48:81, konečný stav série 0:2

Čtvrtfinálové dvojice:
Spartak Moskva - Valencia
Pécs - CSKA/Salamanca
Jekatěrinburg - Gdyně/Fenerbahce
Brno/Bourges - Krakov/Šoproň

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  20.5 23:06

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

15. května 2024  14:41,  aktualizováno  19:18

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství...

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Když hraje Juve, šílím. Hirtův šéf Bramati o vášni, kterou dává i Čechům

21. května 2024

Premium Livigno (Od našeho zpravodaje) Během volného dne Gira neustále kmital, přeskakoval z italštiny do angličtiny, rázným hlasem...

Polská epizoda mezi elitou končí, Švédsko si poradilo s Francií

20. května 2024,  aktualizováno  23:09

Poláci potřebovali pro záchranu porazit Kazachstán v základní hrací době. O naději přišli ve třetí...

Boloňa přišla o tříbrankový náskok, ale po remíze s Juventusem zůstala třetí

20. května 2024  23:09

Fotbalisté Boloni ztratili proti Juventusu tříbrankový náskok a souboj o třetí místo v italské lize...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....