Prostějov - Nymburk: Skibniewski (vpravo) a Arthur Lee

Prostějov - Nymburk: Skibniewski (vpravo) a Arthur Lee | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Basketbalisté Prostějova zažívají historicky nejlepší vstup do sezony

  • 9
Po loňských rozpacích zastihl začátek nové sezony basketbalisty Prostějova ve zcela jiné kondici. Tým Orlů má za sebou historicky nejlepší start v Mattoni NBL. Teprve v devátém odehraném zápase si připsal první porážku - nestačil až na českého suveréna posledních let z Nymburka, se kterým navíc prohrál až po velké bitvě o pět bodů.

Na průběžné druhé místo je vynesly zdánlivé drobnosti, které ale v součtu přinášejí Orlům v první čtvrtině soutěže úspěchy.

 

Kvalitní obrana. Basketbalové zápasy se vyhrávají pod vlastním košem. Na tuhle poučku ještě v minulé sezoně hráči v Prostějově neslyšeli. V obraně byli Orli pátým nejhorším týmem, což se v novém ročníku zlepšilo. Méně bodů než Prostějov dostal pouze Nymburk a Nový Jičín. "Každý hráč umí bránit, záleží pouze na jeho ochotě," tvrdí trenér Peter Bálint. "Proto jsem se v létě snažil přivést do týmu basketbalisty, kteří s obrannými úkoly nemají problém a dokážou je plnit."

Pohoda v kabině. Před rokem byl po několika zápasech tým rozdělený na několik partiček. Cizinci nenašli společnou řeč s domácími hráči. Nově poskládané mužstvo takové potíže nemá. Hráči si vyhoví na hřišti, problémy nemají ani mimo palubovku.
"V Prostějově se letos sešla dobrá parta a to je asi nejdůležitější. I po tréninku vezmeme přítelkyně a rodiny a zajdeme si na společnou večeři, aniž by to někdo kazil. Jsme spolu rádi i mimo šatnu," přibližuje Aleš Chán, jedna z letních posil.

Ideální nakopnutí. V prvním kole hostovali Orli na půdě Nového Jičína, kde neuspěli v předcházejících dvanácti zápasech v řadě. Po dramatickém průběhu dokázali svého tradičního rivala porazit, když výhru 69:67 zařídil úspěšný nájezd Benase Veikalase v poslední sekundě. Tento úspěch hráče Prostějova nakopl. "Po slušných výsledcích v přípravě jsme čekali, jestli nám to půjde i v lize. První zápas naznačil, že jdeme po správné cestě. Toto vítězství nám opravdu pomohlo," poznamenal trenér Bálint.

Morálka týmu. Ani při nepříznivém vývoji hráči utkání nezabalí. Umí se zkoncentrovat a společně otočit výsledek. "Vždycky se nedaří, přesto umíme zabrat a zápas urvat," všiml si Chán. Oněco podobného se snažili také v zápase v Nymburku a téměř stáhli dvacetibodovou ztrátu. "Na vítězství to sice nestačilo, ale mužstvo ukázalo, že morálně je silné," cení si Bálint.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž