David Machač (vpravo, Brno) a Andrej Vukotič v souboji při utkání Mattoni NBL A Plus Brno - USK Praha.

David Machač (vpravo, Brno) a Andrej Vukotič v souboji při utkání Mattoni NBL A Plus Brno - USK Praha. - A Plus Brno - USK Praha: Andrej Vukotič, David Machač | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Basketbalisté opět pomohou dobré věci

  • 1
Praha - Basketbalové kluby z Mattoni NBL zorganizují i letos charitativní akci pod názvem Každý koš pomáhá. Po loňském úspěchu akce se letos připojí i týmy z Trocal ŽBL.

Vloni se akce konala poprvé ve 41. kole Mattoni NBL a vynesla 270 382 Kč. Do projektu se zapojili hráči a kluby Mattoni NBL společně s diváky a fanoušky.

"Po loňské velice dobré zkušenosti akci znovu společně s ČT zopakujeme," říká předseda ALK Ing. Zdeněk Bříza. "Akce měla velice kladný ohlas, pomohli jsme dobré věci. Dům na půli cesty a Dům pod křídly získaly kromě finanční podpory i další publicitu. O akci se začali zajímat i jiní partneři, kteří do našeho projektu letos spolu s námi nově vstupují."

Vloni se k charitě hráči týmů i funkcionáři postavili příkladně. Mechanismus odměny - každý hráč minimálně 10 Kč za každý svůj vstřelený bod a každý tým 100 Kč za každý bod v zápase - většina z nich podpořila vyšší částkou.

"Kluby i hráči se k tomu postavili podle své ekonomické síly, ale v naprosté většině byly částky opravdu vyšší," potvrzuje Bříza. "Pokud jde o svaz, všechny vybrané peníze do posledního haléře jdou opravdu přímo do obou domů. Svaz přitom na své náklady a ve spolupráci se svým marketingovým partnerem hradí veškeré aktivity spojené s akcí."

Letos už na konto akce přispěli basketbalisté Nymburka v rámci domácích zápasů v ULEB Cupu. Díky českému šampionovi a dárcovským DMS fanoušků se zatím v této sezoně konto rozrostlo o dalších 98 522 Kč.

Vybrané finanční prostředky budou rozděleny mezi Dům na půli cesty v Praze a rozestavěný Dům na půli cesty ve Zlíně. Letos se akce uskuteční pro kluby Mattoni NBL ve 41. kole, týmy Trocal ŽBL v druhých zápasech play-off. V týdnu od 7. do 13. dubna se během čtyř přímých přenosů v ČT (3x z Mattoni NBL a 1x ze čtvrtfinále Trocal ŽBL) mohou znovu podílet dárcovskými DMS také diváci.

Z výše uvedeného vyplývá, že letos se zapojí nově do akce také hráčky a kluby z Trocal ŽBL. "Na jednání asociace jsme se dohodli, že bychom se letos rádi k akci Každý koš pomáhá připojili," vysvětlil Marek Kučera z Asociace ženských klubů. "Připojíme se za stejných podmínek jako muži," dodal.

Basketbalisté i basketbalistky tak potvrzují, že nemyslí jen na tréninky nebo velká vítězství. Akce Každý koš pomáhá je v Česku naprosto unikátním projektem, v němž se v jednom sportovním odvětví spojili kluby a hráči obou nejvyšších soutěží. Přidáte se také?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž