Ramunas Šiškauskas (vpravo) z CSKA Moskva a Dainius Šalenga ze Žalgirisu

Ramunas Šiškauskas (vpravo) z CSKA Moskva a Dainius Šalenga ze Žalgirisu svádějí boj o doskok | foto: AP

Basketbalisté Nymburka trápili favorita Euroligy, zápas ztratili až v koncovce

  • 8
Tak věhlasnému soupeři se basketbalový Nymburk snad ještě nikdy nepostavil. V sobotním přípravném duelu proti moskevskému CSKA, bronzovému týmu Euroligy a vítězi ruské Superligy, navíc český šampion druhé housle rozhodně nehrál. Prohrál 74:77, ještě čtyři minuty před koncem přitom vedl o šest bodů.

Premiéra zkušeného trenéra Duška Vujoševiče na lavičce účastníka posledních osmi ročníků Final Four Euroligy tak sice dopadla úspěšně, jistojistě mu však přidělala několik vrásek.

Nymburští se naopak radovali. "Výsledek a předvedená hra je obrovským povzbuzením do další části sezony. Ukázali jsme, že tým má sílu," potěšilo sportovního manažera Vratislava Šístka.

Ve vyrovnaném souboji se špičkovým evropským týmem vedly nymburský útok zámořské posily. Weyinmi Efejuku zaznamenal 25 bodů, Tre Simmons přidal 17 bodů.

Chester "Tre" Simmon, nová americká posila Nymburka

Chester "Tre" Simmon, nová americká posila Nymburka

Weyinmi Efejuku

Weyinmi Efejuku

Zahanbit se nenechal ani nymburský kapitán Ladislav Sokolovský, autor 13 bodů. Třetí ze zámořských nováčků v bílo-červeném dresu, vysoký křídelník Adam Koch, přispěl sedmi body.

Velké potíže měli Středočeši s obranou pivotmanů CSKA. Největší respekt si v podkošovém území zjednával 221 centimetrů vysoký Srb Boban Marjanovič, který zaznamenal 12 bodů a k nim přidal 11 doskoků.

Kromě Marjanoviče se na palubovce objevily i další hvězdy CSKA: Litevec Ramunas Šiškauskas, Slovinec Matjaž Smodiš nebo tradiční americké opory Trajan Langdon a J. R. Holden. Posledně jmenovaný dominoval koncovce a zajistil svému celku těsnou výhru.

Že by se ale Nymburským nevyplatilo skóre přeceňovat, prokazuje soupis chybějících hráčů CSKA: ruští reprezentanti Saša Kaun, Sergej Bykov, Andrej Voroncevič či Viktor Chrjapa plus zraněný Američan Jamont Gordon.

Duško Vujoševič, kouč Partizanu Bělehrad, se svými svěřenci během time-outu. S ručníkem na ramenou Jan Veselý

Duško Vujoševič, ještě jako kouč Partizanu Bělehrad, se svými svěřenci během time-outu.

Trenér vítězů Duško Vujoševič po utkání navíc vysvětloval: "Náš tým hrál přímo z tréninkového zatížení a bez zraněného Gordona proti týmu, který už má za sebou v přípravě čtyři zápasy,"

Bývalý kouč Partizanu Bělehrad pak na adresu Středočechů poznamenal: "Nymburk má velice dobrý tým a hodně hráčů hraje ve velké formě."


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon