Vize nového šéfa ŽBL: superfinále, víc českých hráček a olympiáda 2028

  12:27
Ženská basketbalová liga má nového šéfa. Po šestiletém období Daniela Kurucze se jím stal Radek Šír, generální manažer brněnských Žabin. „Chci, aby soutěž byla atraktivnější a vyrovnanější. Potenciál má velký,“ říká nový guvernér ŽBL. Lize mimo jiné navrhne, aby se finále hrálo jen na jeden zápas, a přál by si větší zapojení českých hráček.

Radek Šír s ligovým pohárem za 2. místo. | foto: Jiří Punčochář, MF DNES

Superfinále, tedy boj o mistrovský titul v jednom utkání, je v českých podmínkách ze sledovanějších sportů dosud výsadou florbalu a nohejbalu. Pokud se naplní vize Radka Šíra, přidá se k nim i Ženská basketbalová liga.

„Líbí se mi model velké akce na jednom místě, která přitáhne velkou pozornost,“ vysvětluje nástupce Daniela Kurucze. Kromě dosednutí do křesla guvernéra bude také ve volbách příští týden usilovat o místo ve výkonném výboru České basketbalové federace.

Co můžete udělat pro to, aby byla ženská liga, jejímž vítězem je podvanácté v řadě USK Praha, atraktivnější?
Byl bych moc rád, aby se zkvalitnila, aby se zlepšily i týmy ze spodních pater tabulky. Aby ligu v některých týmech nehrály především dorostenky. A taky bych si přál, aby byla liga víc vidět v on line světě a v České televizi.

Kvalita a kádry ale přímo souvisí s financemi. Budete mít možnost je pro kluby najít, třeba je se společného budgetu přerozdělit?
Doteď to bylo tak, že peníze plynuly do klubů za plnění určitých povinností, což jsme si odsouhlasili. Všechno závisí na tom, kolik peněz v lize bude, a to zase vychází z počtu reklamních partnerů. Aby bylo co přerozdělovat. Kluby si zaslouží být odměněny, pokud splní podmínky, které si stanovíme. Věřím, že při svých možnostech dělají maximum, a třeba najdeme společné cesty, jak jim více pomoct.

V jakých oblastech?
Za důležité považuji vybavení pro každý tým, aby se zlepšily přenosy ze zápasů na internetu. Chtěl bych, aby byl každý zápas komentován, což ne všechny kluby dělají. Přenosům by slušela lepší úroveň, což by byl další krok k lepšímu.

Shodneme se ale na tom, že vyšší úroveň a atraktivita se rodí zejména na hřišti. Prospěje lize víc zápasů mezi předními týmy, nebo se ty papírově slabší hraním proti špičce začnou zvedat?
Mám ohlasy z týmů, že se jim moc nezamlouvá systém s dohráváním o páté až osmé místo. Myslím si, že bude vhodné zařadit po základní části nadstavbu, aby se lepší týmy potkávaly spolu a slabší taky. Vyrovnanější zápasy jim dají víc, než když hraje první s posledním a skončí to o osmdesát.

Takže prověřený model se skupinami A1 a A2?
Návrhů a systémů bude víc, budeme to řešit a jedním z návrhů bude určitě nadstavba. Můj návrh je takový, aby se hrálo superfinále, konkrétně finále a zápas o bronz na jednom místě. Nachystat z toho větší událost, nalákat spoustu diváků.

Tohle bude pro zájemce o titul, který má na prvenství v soutěži postavený postup do Euroligy a tím pádem i celé fungování během sezony, dost riskantní model. Jaké očekáváte reakce?
To se uvidí. (úsměv) Jistě, jakmile se hraje jeden zápas, může se stát cokoliv. Jestli to kluby odsouhlasí nebo ne je na nich. Většina vyhraje.

Vy jako guvernér nemáte rozhodující slovo?
Pouze při shodě v hlasování. Jinak rozhoduje většina.

Počet týmů v lize zůstane stejný?
Nevím o tom, že by někdo z letošního ročníku nechtěl nastoupit do příštího. Naopak přišel neoficiální signál, že by mohl být zájem o rozšíření ligy na dvanáct účastníků. Což o to, bylo by to skvělé, ve dvanácti se ligy většinou hrají, ale nemyslím si, že máme dostatek kvalitních hráček na to, aby rozšíření mohlo proběhnout.

Basketbalistky USK Praha s trofejí pro vítězky domácí ligy.

S tím souvisí povolený počet zahraničních hráček na jeden tým. Jste pro jeho snížení?
Řídil bych se pravidly Mezinárodní federace FIBA. Celkově jsem ale pro, aby větší prostor dostávaly české hráčky. Jestli chceme pozvednout reprezentaci, nemůžou české holky sedět na lavičce a paběrkovat. Je potřeba je „obehrát“ pro nároďák.

To už ale před USK Praha zažily i Žabiny, i když ty měly tehdy jádro vybudované z domácích hráček, že pokud chcete uspět v Eurolize, nemůžete stavět kádr na českou ligu.
Bude to, stejně jako všechno, o debatě. Pokud můžu uvést příklad za nás v Žabinách, tak my se snažíme o maximálně tři cizinky. Aby české hráčky byly na hřišti. Viděli jsme v této sezoně, jak jim to pomohlo. Prosazovaly se v Eurocupu, a když v lize přišlo vyrovnané utkání, ani jedno neprohrály. Několik hráček máme v základní pětce reprezentace. Jim hraní náročných zápasů pomáhá.

Co když za vašimi návrhy někdo bude vidět střet zájmů ve prospěch Žabin? Superfinále na jeden zápas a větší nasazení domácích hráček jsou zrovna úpravy, které jim mohou pomoct sesadit USK, o což se snaží.
Ve vedení ligy mám pořád i hlas za Žabiny, jako jsem ho měl dosud. Zároveň ho má dalších devět klubů. Ty když rozhodnou, že změny nebudou, nebo budou jiné, tak to tak bude. Já můžu dávat návrhy, ale to může i kdokoliv jiný z klubů.

A pokud jde o zmíněný střet zájmů?
Kromě jednoho týmu, který se zdržel hlasování, jsem dostal důvěru od všech. Kdyby si většina myslela, že jsem ve střetu zájmů, tak mě nezvolí. No a pokud by tento dojem, že nadržuji Žabinám, časem vzniknul, vždycky mě mohou odvolat.

Vy sám se domníváte, že obrazu ligy by prospěla vyhrocená rivalita dvou těžkých vah, jaká byla ve své době mezi Žabinami a USK, nebo vyrovnanost?
Přál bych si co nejvyrovnanější soutěž. Aby se dopředu nevědělo, kdo na jakém místě skončí. U chlapů to tak je, každý může porazit každého, zápasy mančaftů z popředí a ze spodku tabulky mají náboj a to hráče posunuje.

Jak k tomu dospět?
Chystám se domluvit schůzku s ředitelem NBL panem Kotrčem, tak se rád dozvím, co pro to mužský basketbal za poslední léta udělal. Ono to není jenom o vedení ligy, ale taky o klubech, aby chtěly dosáhnout něčeho víc.

Momentálně je to ale v ŽBL tak, že když chce USK spojit příjemné s užitečným, naplánuje si ještě před dohráním čtvrtfinále svůj semifinálový zápas, a to po cestě z čtvrtfinále domů do Prahy. To přece nevypadá dobře.
Poslední dva ročníky se hrály pod vlivem covidu, do programu zasahovaly evropské poháry a s termíny se muselo dost hýbat. Posunování zápasů kůvli covidu způsobilo i to, že USK jeden den dohrál čtvrtfinále v Ostravě a druhý den hrál na KP Brno semifinále. Přál bych si, aby byly termíny pevně dané, aby se soutěž nedegradovala.

Nejde o pevné termíny, ale především o dojem, že se liga hraje hlavně proto, aby se nějak dohrála, když se semifinále plánuje ještě před koncem čtvrtfinále.
Přesuny utkání schvaluje sportovní ředitel. USK byl tak dominantní, že si to asi mohl dovolit. Teď jsou Pražanky odskočené, ale nevíme, co přinesou další roky. Přál bych si, aby se liga vyrovnala.

Co ještě vás v nejbližší době čeká? Má ŽBL zajištěného titulárního sponzora na příští sezonu?
Smlouva se vždy uzavírala na rok, takže Renomii, našemu titulárnímu partnerovi posledních ročníků, skončila. Mám ohlasy, že na její straně panovala spokojenost. Doufám, že dojde ke schůzce, a že se o tom pobavíme. Chci se také sejít s panem (předsedou ČBF) Janstou a probrat možnosti. Také se spojím se zástupci týmů a čeká mě schůzka s manažerem ženské reprezentace Luborem Blažkem a s manažerem projektu LOH 2028.

Anketa

Jste pro superfinále místo finálové série?

Marek Kučera
(gen. manažer USK Praha)

„Nemyslím si, že superfinále je dobrá myšlenka. Série je lepší, spravedlivější, a pokud mám signály z florbalového dění, kde superfinále je, tak z něho po sportovní stránce taky nepanuje velké nadšení. Ten jediný finálový zápas je zbytečně přetaktizovaný, pro diváka nezajímavý, a slyším, že by se florbal rád vrátil k finálové sérii. Kdo chce být mistr, měl by si to umět vybojovat.“
Romana Ptáčková
(trenérka Hr. Králové)

„Pokud se bavíme o finále, tak proč ne? Víme všichni, že ho vyhraje USK, tak bych asi nic neměla proti tomu, aby se hrálo na jeden zápas. Pokud by se ještě vybralo místo, kde basketbal táhne, a hrálo se tam, tak to můžeme zkusit. To by prověřil až čas. Zápasy o bronz bych ale vůbec neubírala, ty jsou atraktivní, vyrovnané. A hlavně: v lize hrajeme strašně málo zápasů, a ještě je ubírat mně nepřijde jako dobrá myšlenka.“
Richard Foltýn
(gen. manažer KP Brno)

„Odehrát finále na jeden zápas navrhuji už několik let, takže pokud by tento návrh byl znovu na stole, tak ho určitě podpoříme. USK Praha je u nás až příliš dominantní, tři finálové zápasy jsou potom o ničem, ale v jednom zápase se může stát cokoliv. Pokud by ženské finále bylo podobně jako ve florbalu dohromady s muži, že se v jeden den odehrají dvě superfinále, mělo by to obrovskou kulisu. Naopak sérii o bronz sluší hrát na tři vítězství, protože při dominanci USK je boj o bronz takové malé české finále.“

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  20.5 23:06

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

15. května 2024  14:41,  aktualizováno  19:18

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství...

ONLINE: Rakousko - Británie 1:1. Využitá přesilovka, za Ostrovany pálí O’Connor

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  13:23

Sledujeme online Pražskou skupinu na hokejovém mistrovství světa čekají v úterý poslední tři skupinové zápasy. Od...

ONLINE: Francie - Německo 2:1. Video potvrzuje gól, outsider opět vede

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  13:16

Sledujeme online Kdo bude čtvrtým postupujícím z ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa? To rozhodne až...

Dvojskif Lukšová, Šantrůčková postoupil na OH v Paříži, kvalifikaci vyhrál

21. května 2024  12:39

Český dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková postoupil na olympijské hry v Paříži. Dodatečnou...

ONLINE: Boj na Giru s počasím. Po protestech je šestnáctá etapa zkrácena

21. května 2024  11:30,  aktualizováno  12:34

Sledujeme online Po volném dni se cyklisté pouštějí do závěrečné třetiny italského Gira. Z původně plánových 206...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....