Svitavský trenér Lubomír Růžička se diví.

Svitavský trenér Lubomír Růžička se diví. | foto: FIBA / František Renza

Svitavští basketbalisté se prali s brněnskou zónou, pak na ni vyzráli

  • 0
Navenek to působí jako vcelku pohodová výhra. Ale svitavští basketbaloví Tuři se v sobotu doma Na Střelnici na výsledek 78:66 s Brnem pořádně natrápili -hlavně v první půli zápasu, v němž oba týmy postrádaly několik důležitých hráčů (Svitavy Američany O’Briena a Aikena).

„Měli jsme v ní problém s brněnskou zónou, kdy jsme koš ostřelovali, a nepadalo nám to tam. Také jsme kupili zbytečné ztráty a neměli dobrý doskok,“ podotkl po zápase rozehrávač Turů Marek Welsch, autor 12 bodů a 5 asistencí.

Brno, které bylo v zápase se Svitavami papírovým outsiderem (v tabulce nadstavbové skupiny A1 je až osmé, zatímco Tuři druzí), ztrácelo po úvodní čtvrtce duelu jen dva a v poločasové přestávce tři body.

„Viděli jsme jeden z nejlépe takticky připravených celků ligy,“ ocenil trenér Svitav Lubomír Růžička práci brněnského kolegy, Řeka Christianose Chougkaze. „Věděli jsme o tom, že budou hrát zónu s přebíráním, kde jsme si mohli vytvořit spoustu přesilových situací v dolním postavení. V prvním poločase jsme toho však nebyli schopni,“ vadilo Růžičkovi.

Po pauze Tuři přidali na agresivitě na vlastní straně palubovky, s čímž ve finále slavili úspěch.

„Nakopl nás Marek Welsch, protože přitlačil na (rozehrávače Brna) Deremyho Geigera. Ten měl v poločase 11 bodů a za druhý dal jen 5,“ řekl trenér Růžička. „Část mužstva byla hlavami jinde. Jdeme tři na jednoho a kopneme si do míče, házíme si ho na záda a děláme další kraviny... Někteří hráči byli bohužel trapní - budu si s nimi o tom muset promluvit,“ zlobil se.

„Pro nás bylo těžké hrát bez zraněných a nemocných hráčů. Měli jsme potíže s doskoky, udělali ztráty a ve druhé a čtvrté čtvrtce přišly pasáže, kdy jsme nebyli schopni skórovat. Ale dařilo se držet bojovného ducha,“ shrnul brněnský trenér Chougkaz.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž