Veronika Bortelová v zápase s Běloruskem.

Veronika Bortelová v zápase s Běloruskem. | foto: fibaeurope.com

Bortelová v dvojjediné roli: maminka a kapitánka basketbalistek

  • 4
Kapitánka českých basketbalistek Veronika Bortelová zvládá přímo na mistrovství Evropy poměrně neobvyklý dvojboj. Na hřišti úspěšně diriguje spoluhráčky, ve volném čase plní mateřské povinnosti. Vzala si do dějiště šampionátu i rok a půl starou dcerku Kateřinu. Prý aby se dokázala plně soustředit na turnaj.

"Nebyla to podmínka mé účasti v týmu, ale trenérovi Blažkovi jsem říkala, že tři týdny bez dcery asi nedám. Musím mu poděkovat, že to akceptoval a umožnil mi vzít si ji sebou. Dává mi to klid," řekla Bortelová. "Jde to skloubit, protože mám sebou svojí mamku jako hlídání. Já za nimi běhám ve volných chvílích," dodala.

Mohlo by se zdát, že souboje se soupeřkami, tréninky a ještě péče o dítě bude vysilující kombinace, ale opak je pravdou.

"Dítě mě spíš hrozně nabíjí. Kdo má děti, tak to pochopí. Tím, že mám malou tady, tak se mám po zápasech na co těšit, a také mi to pomáhá lépe regenerovat mysl, protože se musím soustředit na jiné věci než v hlavě řešit porážky či jiné nepříjemné věci z basketu," vysvětlila Bortelová.

Samotnou ji prý překvapilo, jak se po porodu rychle vrátila do staré formy. "Musím říct, že se opravdu cítím dobře. Tak rychlý návrat jsem nečekala. Účast na mistrovství je pro mě odměna," dodala rozehrávačka pražského DSK.

Dítě v týmu slouží také jako rozptýlení pro ostatní reprezentantky a pomáhá utužovat kolektiv. Ten je podle Bortelové až překvapivě pevný a nedochází k dělení na menší skupinky.

"Je úplně úžasné, že se tým nedělí, ale že je nás opravdu dvanáct lidí, kteří táhnou za jeden provaz. A to je pak vidět i na hřišti. Každý do toho dává něco. Třeba Míša (Zrůstová) s Romčou (Hejdovou) jsou prdlé, Ilča (Burgrová) tam dává svou pohodu. Každá do týmu něco přináší a vytváříme opravdu dobrý kolektiv," dodala Bortelová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž