Miroslav Jansta (vpravo) na tiskové konferenci před mistrovstvím světa

Miroslav Jansta (vpravo) na tiskové konferenci před mistrovstvím světa basketbalistek | foto: ČBF

Chceme, aby Praha žila basketem, říká Jansta. Důvody dodá jeho Nymburk

  • 7
V ještě větším měřítku než v předchozí sezoně míří letos do Prahy špičkový basketbal. Fanoušci se mohou tradičně těšit na bitvy USK Praha v ženské Eurolize a nově dostanou naservírovánu ještě větší porci mezinárodních zápasů mužského Nymburka.

„Chceme, aby Praha basketem žila,“ řekl Miroslav Jansta, šéf České basketbalové federace i nymburského klubu. „Kapacita haly v Nymburce podle předpisů nestačí, navíc tam bude probíhat rekonstrukce,“ vysvětlil.

V nymburském sportovním centru odehraje jedenáctinásobný český mistr pouze zápasy domácí ligy. Na VTB ligu i Eurocup (případně Euroligu) zamíří do metropole. „Do prosince bude domácím prostředím Nymburka pro evropské poháry Tipsport arena, později nově zrekonstruovaná hala na Letné,“ prozradil Jansta.

V hale, kterou najdete v ulici Nad Královskou oborou, budou hrát i basketbalistky USK a VŠ Praha. „Svůj prostor tam však najdou i jiné sporty, třeba florbal. V hale už proběhlo i mistrovství světa ve sportovních tancích,“ řekl Jansta.

Podobná hala vhodná pro basketbal Praze dlouho chyběla. Původně bylo v plánu, že se v ní odehraje už loňské mistrovství světa mužů do devatenácti let, ale nakonec bude k dispozici až nyní.

„Podle mých informací právě probíhá instalace časomír,“ uvedl Jansta. „Hala nám pomůže k propagaci basketbalu, k němuž chceme přilákat více dětí. Do mládeže dáme více prostředků a vytvoříme projekt, který by děcka přitáhl.“

První domácí zápas VTB ligy má Nymburk na programu 3. října a přivítá v něm ruský tým Lokomotiv Kubaň Krasnodar.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž