Česká křídelnice Jana Veselá (vlevo) se na doskoku přetlačuje s Milkou Bjelicovou z Černé Hory. | foto: FIBA Europe

Nevycházelo nám vůbec nic, litovaly basketbalistky po porážce

  • 0
Snažily se, ale nic nevycházelo. Basketbalistky si hned na úvod mistrovství Evropy vybraly „zápas blbec“. I když dopředu věděly, že proti Černé Hoře to budou mít velmi těžké, ovšem mrzelo je, že to balkánskému soupeři více nezkomplikovaly.

„Výsledek o 19 bodů je hodně, měly jsme na to v závěru to alespoň stáhnout, ale nic nám nevycházelo. Když jsme se chytly košem, tak ony hned odpověděly,“ mrzelo Michaelu Stejskalovou, která byla s 16 body nejlepší českou střelkyní.

„Věděly jsme, že to bude tvrdý a zkušený soupeř, ale dnes nám prostě nevyšlo nic. Nepadalo to zpod koše ani z dálky,“ litovala.

Právě střelba byla největším úskalím. Češky proměnily jen 29 procent pokusů. A to často měly i takzvané otevřené střely. „Obrana ještě v rámci možností šla, ale ten útok,“ kroutila hlavou Alena Hanušová. „Nepadalo nám. Začalo až na konci a to bylo pozdě. Asi to bylo nervozitou. Musíme mít větší klid ve střelbě, nebýt tak nervózní,“ dodala.

Přitom na trénincích střelba reprezentantkám poměrně vycházela. „Po trénincích jsme se s holkama bavily, že koše jsou docela dobré a že to tam padá. A teď nic. Střelba byla opravdu špatná,“ přiznala Stejskalová.

Basketbalistky mají 22 hodin na to, aby na nervozitě a střelbě zapracovaly, jelikož je čeká zápas o všechno s Ukrajinou. Případná prohra by je už výrazně přiblížila vyřazení. „Ukrajina a Rumunsko jsou zápasy, ve kterých musíme vyhrát, pokud chceme postoupit. Musíme se na ně maximálně připravit, dát do toho všechno a vyhrát,“ burcovala zkušená Jana Veselá.

„S Ukrajinou musíme už vyhrát, jinak ta šance na postup bude mizivá. Musíme k tomu pak porazit i Rumunky. S Francií to můžeme zkusit, ale mají kvalitní tým, takže to bude hodně těžké. Teď prostě musíme vyhrát nad Ukrajinou, ať jsme víc v klidu,“ dodala Alena Hanušová.

Důležité bude i rychle na duel s Černou Horou zapomenout a dobře se vyspat. „Zapomenout nemůžeme úplně, abychom se poučily, ale zase o tom nesmíme nějak extra přemýšlet. Asi se půjdeme s holkama projít, vyvětrat a asi ten zápas probereme, co jsme dělaly blbě,“ řekla Hanušová.

„Jak zapomenout? Dobře se najíst, zajdeme si na rychlé kafčo a brzy spát, jelikož v sedm hodin vstáváme na trénink,“ dodala Stejskalová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž