Rozlosování mistrovství Evropy basketbalistek 2017  se konalo v Brožíkově síni...

Rozlosování mistrovství Evropy basketbalistek 2017 se konalo v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze. | foto: ČTK

Šampionát v Česku? Diváci nám dodají další motivaci, těší se Burgrová

  • 1
Přiznává, že by to pro ni mohla být klidně derniéra v basketbalové reprezentaci. Ilona Burgrová už vyhlíží evropský šampionát, který v červnu 2017 hostí Praha společně s Hradcem Králové. „Los máme vcelku příznivý,“ řekla opora národního týmu i USK Praha poté, co se rozhodlo, že Češky narazí na Španělsko, Ukrajinu a Maďarsko.

V samém srdci Prahy, v noblesních prostorách Staroměstské radnice, byl naznačen osud českých basketbalistek na domácím evropském šampionátu 2017. „Budeme slavit,“ prohlásila na pódiu ještě před losem bývalá hvězda národního mužstva Hana Horáková.

Ale co přesně? „Budeme slavit lepší než 11. místo,“ odvětila jí na dálku s úsměvem Ilona Burgrová, nynější tahounka reprezentace. To už věděla, koho Češky vyzvou v základní skupině. Tu sehrají v Hradci Králové, na play-off by se přesunuly do Prahy. Bleskový šampionát proběhne od 16. do 25. června.

Na 11. místě jste skončily na posledním mistrovství Evropy. Troufnete si odhadnout, jak tomu bude za rok v domácím prostředí?
Odhadovat bych to nechtěla: záleží na momentální formě, jak se bude dařit, jak budeme připravené. Ale s diváky v zádech bychom měly obsadit lepší místo.

Basketbalistka Ilona Burgrová po prohraném utkání s Čínou (28. července 2012).

Španělsko, Ukrajina, Maďarsko. Jak vám skupina zní?
Já jsem měla dopředu spíš trochu negativní přání - nepadnout do skupiny se Španělskem, Srbskem a Belgií, to by byla asi nejtěžší možná varianta. Ta, co padla nám, je vcelku příznivá. Se Španělkami se hraje hezký, pohledný basketbal – pro hráčky i pro diváky. Je to vždycky výzva. Další dva týmy mají určitě svoje silné stránky, ale budeme se jim moci vyrovnat.

Pojďme si je v rychlosti představit: jaké jsou Ukrajinky?
Velmi nepříjemný soupeř, ale na minulém mistrovství Evropy jsme je dokázaly porazit, byť o jediný bodík; nebyl to náš nejlepší zápas. V kvalifikaci se teď ukázaly, je to velmi nadaný, šikovný tým. Myslím, že se na Evropu hodně těší a budou jedním z černých koňů.

A Maďarsko?
Jsou trochu nevyzpytatelné, ale pořád je to soupeř, se kterým by se mohlo dát hrát. U nich asi záleží na tom, v jaké formě zrovna přijedou.

Skupinu odehrajete ve vašem rodném Hradci Králové. Milý bonus?
Je to moje rodné město, obrovsky se těším. Jsem strašně ráda, že se mistrovství Evropy koná právě tam – možná to bude moje poslední vystoupení v národním týmu a já se budu moci ukázat v místě, kde jsem s basketbalem začínala.

Právě na diváckou podporu již teď české družstvo spoléhá. Povězte z pohledu sportovce, co s vámi zaplněné tribuny dělají?
Těžko se to popisuje. Každý si asi umí představit, že když si jde zapinkat třeba tenis a nikdo ho nepovzbuzuje, tak to tak nebere; nic ho nežene dopředu, pouze jeho vlastní motivace. Když najednou přijdou diváci, je to o sto procent víc, přibude motivace externí. Diváci budou náš šestý hráč.

Očima trenéra: Favority nejsme, dáme do toho vše

Reprezentaci basketbalistek povede poprvé v roli hlavního kouče na šampionátu Ivan Beneš. A los viděl následovně: „Pocity jsou trochu rozporuplné. Chtěli jsme se vyhnout Španělkám - a bum, máme je tam. Ale jinak asi dobrý; ono si už není moc vybírat, někoho silného jsme museli dostat. Vyšlo to částečně podle představ. Bude to obrovská zodpovědnost, čeká nás obrovský kus práce, ale určitě se těším. Už to, že jsme byli v 3. koši, značí, že nejsme v Evropě považovaní úplně za favority. Doufám, že to prolomíme a budeme lepší než minule. Uděláme pro to úplně všechno.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž