Diskuze

Basketbalový konec bez fanfár. A co dál? Teď rozmýšlejte, třicátníci

Dvakrát třiatřicet, dvakrát o rok míň. K tomu dva třicátníci a trojice, která se do této kategorie přidá už během následujících měsíců. Basketbalová reprezentace stárne. Po osmifinálovém konci na evropském šampionátu tak logicky vyvstává otázka, co bude s úspěchy opředenou ekipou dál.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

11 lidí s názory v diskuzi. Zajímalo by mě, kolik z těch 11 aktivně trénuje nebo alespoň ještě hraje aktivně. A je celkem jedno, zda v 1.lize nebo třeba v KP. Každý sport má své generace, své trenéry, své hrače pro repre. A ty jsou buď výborní, průměrní nebo "nestojí za řeč". Platí to o basketbalu stejně jako o fotbalu, volejbalu, házené atd. Dlouho jsme neměli v basketbalu generaci, jako byla ta, která vybojovala 6.místo na MS, pak se kvalifikovala na OH a na ME postoupila do osmifinále. I když kluci nezískali, na rozdíl od svých úspěšných předchůdců z první poloviny 80. let medaile, mohli jsme na ně být (a budeme) právem hrdi. Ale drtivá většina z nich cítí, že je za zenitem. Už nebudou rychlejší, dravější, bojovnější, vytrvalejší, silnější .... A trenér ... bylo to až trapné, když každý z jeho time outů byl ze strany komentátorů, ať již Zídka nebo Šebka , označen jen jako "uklidňující". Ale třeba, i když je to proti všem teoriím, právě takového trenéra tým potřeboval, neboť ti borci věděli co hrát a opravdu potřebovali spíše uklidnit.

Očekávám, že ze širšího kádru takřka všichni skončí, logické by bylo se rozloučit i s Nenem. A svěřit reprezentaci takovým trenérům a asistentům, kteří budou

schopni do toho jít celým srdcem. Věkově budou blíž těm mladým a z jejich dosavadního působení je vidět, že dokáží dávat šanci hodně mladým hráčům, kteří je přesvědčili, že jsou ochotni na palubovce nechat srdce. Vím, že je "bližší klubová košile než reprezentační kabát". Jak napsal L.Vinč, na federaci bych je také nehledal. Kdo se zajímá o basketbal, ten už teď jistě ví, kteří 2 (i jako tandem) by byli těmi, kvůli kterým bych i v 75 letech byl ochoten se jet podívat na ME do Finska.

2 0
možnosti

L29i42b64o51r 96H79o29l64u48b

13. 9. 2022 12:18

Nesmyslné otázky novinářů na konec Satyho v repre.Treber by měl odstoupit.Uspěchů měl dost,ale to jak zametá s Krejčím je na opovazenou.To, že říká, že je mi teprve 22,tak proto dostane minuty jinde.Izrael, Slovinsko, Itálie,Finsko nasazují běžné mladé.V NBA hrál průměrné 20-30.minut!

0 3
možnosti

Tak jeden vrchol nedopadl, snad ještě zažijeme jeden. Vzhledem k tomu, že MS a OH jsou asi nereálné, i když se moc rád nechám překvapit, tak bych to viděl právě na to další ME. Saty vypadá odhodlaně, Veselka se třeba připojí, když to bude mít šanci, Krejčí snad naplní očekávání. Už bych to předal Czudkovi a moc bych přál Satymu hezký konec repre kariéry, protože za mně jednoznačně vděčíme za tohle vzepětí hlavně jemu. A mezitím pojedu do Barcelony.

4 0
možnosti
Foto

Nezabudovat pevně do hry Krejčího a dát mu pevnou roli bylo největší chybou trenéra. Vzpomínám si asi před 15ti lety na úkaz jménem Ricky Rubio v Barceloně a ve španělském nároďáku. Byl ještě mladší, ale již herně vyzrálý a pilíř výběrů. K obrovskému talentu dostal totiž i šanci.

6 0
možnosti

L70u83d65ě57k 37V14i43n74č

13. 9. 2022 10:12

S nazorem v zasade souhlasim, ale... Ale je treba pro objektivitu spekulovat. Byl opravdu zdravotne v poradku? Z pripravy toho moc neabsolvoval. Nejdrive pooperacni stav, pak zraneni zeber. Vypadal relativne dobre a pripraven, ale bylo tomu opravdu tak?

Srovnani s Rickym Rubiem hodne hodne pokulhava. RR byl proveren od puberty v ACB, ve vsech reprezentacich a nasledne i NBA. A nebyly to pouze ucasti - neco tam dokazal a ukazal. Tohle pri vsi ucte u Vita absentuje. Je to zatim pouze "prospect".

6 0
možnosti

J16i78r46i 71G95a74z55d26a

13. 9. 2022 8:57

skoda. basketbal je strasne vyrovany tym, jen dosta se na OH, MS i Evropu, neni vubec snadne..to co jsem dokazali za posledni leta, ocenime az v budoucnu.

1 1
možnosti

L92u21d81ě67k 18V27i18n59č

13. 9. 2022 9:04

Dostat se na Evropu? Zadna kvalifikace neni, dokonce jsem si mohli vybrat jednoho soupere, tak jsme si chytre vybrali Polaky ;-D.

1 1
možnosti

Tohle je téma, co mne trápilo už před šampionátem. Máme tým v nejlepších letech a po fiasku s mistrovstvím světa je příští možná akce v nedohlednu. Za 3 roky budou mít priority, zdraví i rychlost už úplně jinde. Navíc mezi mladýma kromě Vítka není nikdo na odpovídající úrovni. Takže až tahle generace odejde, už ve špičce nebudeme.

Proto mne tak potěšil způsob, jakým se vyjádřil Saty - že má s reprezentací ještě "velké plány". To by mohlo většinu týmu udržet ještě ty 3 roky. Takže ještě chvilku si s českým basketbalem můžeme užít radosti.

2 0
možnosti

L77u37d71ě23k 32V82i62n28č

13. 9. 2022 9:01

Stejne jako mel byt Vit na MS 2019, tak Honza mel byt s repre jiz minuly rok a letos podle mne neoddiskutovatelne. Ma stale sanci se o NBA uchazet na rozdil od nekterych stavajicich, kteri maji sanci se na NBA pouze koukat v televizi.

1 1
možnosti

L94u12d71ě93k 42V10i69n33č

13. 9. 2022 8:15

Tym je potreba pouze okyslicit nejakym mladim. Kyslik vsak bohuzel chybi stejne jako nezkapalneny plyn. Zbytecne tem klukum podsouvate , predevsim vy novinari, neco co neni snad ani populisticke. To ze marketing pro uspech letosniho EB vymyslel, ze se jedna o vrchol karier pro soucasnou generaci bylo lehce kratkozrake.

Kazdopadne je potreba se zamerit na vlastni vychovu nez administrativni posilovani.

Bohuzel management cz.basketbalu obetoval na ukor tohoto kontinentalniho turnaje jak Mistrovstvi sveta, tak potazmo i Olympijske hry. Pravdepodobne nastane vakuum a vrcholem nadchazejicich sezon se stane co? Turnaj v Pardubicich nebo turnaj v Nemecku? Kdy bude kvalifikace na dalsi WCH?

Ve Finsku "centralni" akademie, v Izraeli rovnez... snazime se sice kopirovat, ale tak nejak divne po cesku. Historicky plati - nejlepsi treneri k mladezi. My zadne extra trenery nemame a ty co jakoby mame, tak ti si dlouhodobe hlidaji a zahrivaji zidlicky na federaci. Proc je nikdo neposle do terenu? Jsou ve svych pozicich tak silni? Mmch zadni treneri to nejsou, kdyby byli, tak by chteli aktivne trenovat a ne delat, ze neco delaji a pred trenovanim a koucovanim se schovavat v home officech. Multifunkcim trenera divci slozky nerozumim ani co by se za nehet veslo. Je to sympatak ;-D, ale proc on sam i ostatni zodpovedni z nej delaji Clarka Kenta ceskeho basketbalu?

Kolem akademie se motaji mladi totalne nezkuseni lide vcetne vedouciho chlapecke slozky.

A co dal? Ted rozmyslejte. Ta otazka nepatri tricatnikum, ta otazka patri bafunarum a zodpovednym na cz.basketballu.

3 3
možnosti

Nejlepší trenéři k mládeži u nás neplatí v žádném sportu. A možná v tom je zakopaný pes toho, že v některých disciplínách opouštíme pozice.

1 0
možnosti

Upínat se na ME na úkor postupu na MS byl risk, který nevyšel. Příští rok tento tým v Asii mohl spíše něco předvést. Kvalifikační skupina je jedna z nejlehčích a za laxnost a prohry s opravdu slabými soupeři by měl realizační tým nést odpovědnost.

2025 ve Finsku už je asi pro tento tým dlouhá doba.

Budeme si muset zase počkat pár desítek let.

Poslední generace měla úspěchy na ME na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Poslední stříbrná medaile v roce 1985 - to byl taky konec dobré generace. Měli jsme na turnaji nejstarší tým.

No a od té doby skoro 40 let nic. Většinou jsme se na ME ani nedostali a když ano, tak to nebyl ani postup ze skupiny.

Tak kdyby to čekání na novou dobrou generaci bylo aspoň o polovinu kratší , buďme za to rádi.

Užívejme si televizní přenosy mistrovství i bez našich. Sám jsem zvědavý jestli MS v Asii bude ČT i bez našich vysílat.

6 0
možnosti

Domnívám se, že jsme v Berlíně viděli poslední pořádný zápas naší repre .. Je čas všechno "shrnout ze stolu" a začít stavět znovu. I když to bude hóoodně bolet. A začal bych trenérem a následně si sednout se Satym a Veselkou a určit jejich role v dalším fungování repre. Hoši děkujeme - byla to skvělá jízda! [>-]

5 0
možnosti

Ginsburg musí skončit. I proti Řecku pozdě reagoval. Už je věk znát a reprezentaci prospěje změna stylu. Jsme moc přečtení. Navíc to pomůže tým oživit a stavět ho kolem Krejčího.

To jak málo hrál teď na Euru je zločin od Ginsburga a je to navíc naprosto nepochopitelné.

11 0
možnosti

Krejčí měl jet už na MS 2019 v Číně. Ginzburg ale pojal účast pro některé hráče ( Šiřina, Vyoral, Palyza ) jako odměnu za kvalifikaci. Na turnaji byli prakticky nepoužitelní. Krejčí by alespoň sbíral zkušenosti. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby Krejčí už nechtěl pod Ginzburgem hrát. Pokud se udrží v NBA, tak bude mít rozhodování jednodušší.

14 0
možnosti
  • Nejčtenější

Premium služby

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Motorsport

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Hokej

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbal

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Ostatní sporty

Skifařka lehkých vah Neuhortová obhájila na veslařském ME bronz

28. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:08

Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová obhájila na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu...

Tenis

Vítězné tažení Bejlek v Madridu pokračuje, v osmifinále vyzve Rybakinovou

28. dubna 2024  12:59

Osmnáctiletá česká tenistka Sára Bejlek na turnaji v Madridu pokračuje ve vítězném tažení. Ve...

Hokej

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Fotbal

Fotbalisté Sparty B porazili v druholigovém pražském derby Žižkov

28. dubna 2024  12:37

Fotbalisté Sparty B porazili v 25. kole druhé ligy Žižkov 2:0. Sparťanská rezerva střídá poslední...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...