Bartoňovi chybí jen účast v Eurolize

  20:09
Nymburk - Z Itálie do Španělska míří po třech letech český basketbalový reprezentant Luboš Bartoň. Přestože v minulých dnech změnil klubový dres, jeho myšlenky nyní směřují výhradně k národnímu týmu. Právě dnes se totiž v Nymburku připojil k ostatním spoluhráčům a čeká jej příprava na dodatečnou kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy.

Basketbalista, jehož zdobí především vynikající střelba z delší vzdálenosti, odehrál svůj první "italský" rok v dresu Skipperu Boloňa, další dva strávil v Lottomatice Řím. V kvalitní italské soutěži se dokázal prosadit a přesvědčil o svých nesporných kvalitách, ovšem i přesto se rozhodl ke změně. Před několika dny podepsal kontrakt s Joventutem Badalona a nadcházející sezonu tak stráví ve Španělsku.

Chybí mu jen Euroliga

"Po skončení sezony to vypadalo, že v Lottomatice budou mít zájem se mnou prodloužit smlouvu. Jenže během následujících dnů či týdnů si to rozmysleli a snažili se přivést do klubu Bodirogu, což se jim nakonec podařilo," vysvětluje Bartoň důvody, které jej přivedly k myšlenkám najít si nové angažmá. "Z mého dalšího pobytu v Římě nakonec sešlo."

Luboš Bartoň i v poslední sezoně jasně dokázal, v čem tkví jeho hlavní síla. Patřil do vybrané společnosti elitních trojkařů italské Série A, když dosáhl procentuální úspěšnosti tříbodové střelby téměř 45% (43/96)! Průměrně odehrál v každém utkání osmnáct minut a celkem nastřílel 271 bodů (průměr 8,7 bodu na zápas).

S ohledem na předváděné výkony neměl o nabídky z klubů zvučných jmen nouzi. "Maccabi Tel-Aviv, Armani Milán, Malaga či Badalona," vyjmenoval kluby, které mu nabídly zajímavá angažmá. Především zájem dvojnásobného vítěze prestižní Euroligy z posledních dvou let, izraelského Tel-Avivu, Bartoně jistě potěšil.

"V Tel-Avivu by po mě chtěli, abych byl hráčem z lavičky," uvedl jeden z důvodů, proč nakonec odmítl. A další kluby? Nepochodil ani finalista italské ligy Armani Milán, ani semifinalista španělské nejvyšší soutěže Unicaja Malaga. "Armani také uvažovalo o Bodirogovi, navíc tyto týmy byly stále na vážkách a neměly pro mě tak lukrativní nabídky," podotkl dále Bartoň.  

Vše tedy směřovalo k tomu, že bývalý hráč Děčína přestoupí do Badalony. "Její vedení o mě mělo skutečně velký zájem. Proto jsem podepsal smlouvu na jeden rok a jsem spokojen i po finanční stránce." Jedno mínus po převléknutí do dresu Joventutu Bartoň přeci jen vidí. "Nebudeme hrát Euroligu ani ULEB Cup, ale jen FIBA Europa League, tedy stejný pohár, jaký hraje například Nymburk."

Hráči se musejí sehrát

Luboš Bartoň by měl patřit mezi klíčové hráče národního týmu. Zkušeností z těžkých zápasů má na rozdávání, odpovědnosti se nebojí. V klíčových chvílích bude nejspíš jedním z hráčů, na které bude trenér Michal Ježdík nejvíce spoléhat.

"Sice zatím ani zdaleka nejsem v ideální basketbalové formě, ale v posledním měsíci jsem pracoval na fyzické kondici, takže teď půjde spíš o to, abych během nadcházejících tří týdnů vyladil formu a dostal se do optimální pohody."

Fanoušci se těší, až se na palubovce sejdou v jednom dresu Welsch, Bartoň, Whitfield či Starosta. Navíc reprezentační stálice, jakými jsou Czudek, Sokolovský či Nečas jen podtrhují kvalitu současného českého výběru. "Bude záležet na tom, jak se sehrajeme a pochopitelně bude důležité, aby se nikdo nezranil," přemýšlí Bartoň.

O síle reprezentačního družstva nepochybuje, i když jen jména napsaná na papíře ještě sama o sobě úspěšný výsledek nezaručí. "Je potřeba, abychom všichni hráli v pohodě. Myslím si, že máme dost velkou šanci se na mistrovství Evropy probojovat."

Nová posila Badalony si v uplynulé sezoně vyzkoušela i dosud nepoznanou roli. Trenér Říma totiž křídelníka Bartoně často využíval i na pozici čtyřky, tedy na místě podkošového hráče. Co to znamená pro reprezentaci? Větší prostor k manévrování pro kouče Ježdíka.

"Trenér ví, že čtyřku hrát můžu, takže může udělat menší šachy s rotací. Bude spíše záležet na systému hry, ale je to pro náš systém další plus. Pokud zaskočím na čtyřce, mohli bychom hrát se čtyřmi tzv. malými hráči."

Ještě na jeden okamžik se Bartoň těší. Až si po dlouhé době zahraje v jednom týmu se svým bývalým reprezentačním spoluhráčem Jiřím Welschem. "Bude to po pěti letech," prokázal dobrou paměť.

"Viděl jsem Jirku párkrát v televizi, ale on bohužel moc nehrál. Při našem posledním společném startu v národním týmu nám to sice příliš nevyšlo, ale já doufám, že to tentokrát bude mnohem lepší. Těším se, až spolu znovu budeme na hřišti." 

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...