Adam Číž (vlevo) je ve dvaceti letech ostravským kapitánem.

Adam Číž (vlevo) je ve dvaceti letech ostravským kapitánem. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ať se učí, řekl kouč ostravských basketbalistů. A mladík Číž je kapitánem

  • 0
Je mu pouhých dvacet, v prvním týmu benjamínkem, ale už si zvyká na prestižní funkci. Rozehrávač Adam Číž je novým kapitánem basketbalistů NH Ostrava. Určitě nejmladším v celé Mattoni NBL. Šéfem mužstva ho určil trenér Dušan Medvecký.

"Adam je jeden z hráčů, na kterých chceme do budoucna stavět," vysvětlil svou volbu Medvecký. "Proč mu nedat trochu více zodpovědnosti, aby si uvědomil, co všechno basket obnáší."

Před Čížem byl kapitánem nejzkušenější ostravský hráč Marek Stuchlý. "Marek má svůj svět, potřebuje se plně koncentrovat na rozcvičení, na zápas," podotkl Medvecký.

Číž svou funkci přijal sebevědomě. "Spoluhráči mi pomáhají, ale myslím, že mi to docela jde," řekl. Kapitánem byl i ve starším dorostu. "Jenže jiné je, když jste kapitánem u mužů, nebo u osmnáctiletých kluků. Zvykám si na větší zodpovědnost," podotkl.

Měl by být prodlouženou rukou trenéra. "Nevím, jestli to tak je úplně, do toho věku ještě nedorostl, ale musí se učit," uvedl Dušan Medvecký.

Číž si nevšiml, že by ho spoluhráči najednou brali jinak, když "povýšil". "Berou mě pořád stejně," podotkl. "Vědí, že mě musejí občas poslechnout, protože na ně přenáším pokyny trenéra, není to z mé hlavy."

Problémy nemá ani s cizinci, jichž je v týmu pět. "Hlavně se potřebujeme co nejvíce sehrát, a to především v obraně," upozornil Číž. "Nezvládáme přebírat hráče, takže jako v sobotu s Děčínem zůstávají volní a dávají nám jednoduché koše."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž